Εισφορά στο φυσικό αέριο στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε!

Εισφορά στο φυσικό αέριο, ανώτατο όριο τιμών κτλ στη Γερμανία: τι γνωρίζουμε και τι δεν γνωρίζουμε

Πώς μπορούν να σωθούν οι εισαγωγείς φυσικού αερίου από τη χρεοκοπία στη Γερμανία; Και πώς μπορεί ταυτόχρονα το κόστος για τους πολίτες της Γερμανίας να παραμείνει υποφερτό; Το GRland.info παρέχει απαντήσεις στα πιο σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ενεργειακή κρίση.

Στην πραγματικότητα, η εισφορά επί του φυσικού αερίου υποτίθεται ότι βοηθά τους Γερμανούς προμηθευτές φυσικού αερίου, όπως η Uniper, να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά, ώστε να μην χρεοκοπήσουν. Διότι αν οι προμηθευτές χρεοκοπήσουν, ούτε οι δημοτικοί προμηθευτές μπορούν πλέον να προμηθεύουν τους πελάτες τους.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, η πρόληψη αυτού του φαινομένου αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Το ποιοι παράγοντες παίζουν τώρα ρόλο και ποιες πολιτικές επιλογές είναι διαθέσιμες φαίνεται να αλλάζουν καθημερινά. Το GRland.info έχει συγκεντρώσει τις πιο σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με το θέμα.

Έρχεται ή όχι η εισφορά για το φυσικό αέριο στη Γερμανία;

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το πιο πιθανό είναι να μην έρθει. “Η εισφορά φυσικού αερίου βρίσκεται προς διαγραφή”, εκτιμά, για παράδειγμα, ο Jochen Homann. Είναι πρώην πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Δικτύων, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την παροχή δικτύων στη Γερμανία.

Το μόνο ερώτημα είναι αν θα αποτελέσει παρελθόν πριν από την 1η Οκτωβρίου ή αν θα ισχύσει τουλάχιστον για σύντομο χρονικό διάστημα, λέει ο Homann. Αλλά “μεσοπρόθεσμα, η εισφορά φυσικού αερίου θα πρέπει να εξαφανιστεί εντελώς”.

Εάν, ωστόσο, η εισφορά για το φυσικό αέριο δεν έρθει, οι ιδιοκτήτες των εταιρειών θα πρέπει να πληρώσουν το πρόσθετο κόστος για την προμήθεια του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομίας Robert Habeck, το πρόσθετο αυτό κόστος μπορεί να ανέλθει σε περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τρεις μεγάλοι προμηθευτές ενέργειας, οι οποίοι μέχρι τις αρχές του έτους αντλούσαν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από το ρωσικό φυσικό αέριο: Sefe (πρώην Gazprom Germania), Uniper και VNG.

Οι δύο πρώτες είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό κρατικές. Η VNG βρίσκεται επί του παρόντος ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Αυτό σημαίνει ότι αν η εισφορά φυσικού αερίου μειωθεί, τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα υπάρχοντα κρατικά κονδύλια. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ποια κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό.

Εισφορά στο φυσικό αέριο στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε!
Τι γίνεται με το φυσικό αέριο στη Γερμανία | By NiseriN

Αν έρθει η εισφορά για το φυσικό αέριο: πότε και για ποιον κάτοικο της Γερμανίας;

Η προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης ήταν η 1η Οκτωβρίου. Ωστόσο, η ημερομηνία αυτή φαίνεται να έχει αναβληθεί.

Από την ημερομηνία αυτή, θα πρέπει να καταβάλλονται επιπλέον 2,149 λεπτά για κάθε κιλοβατώρα φυσικού αερίου που καταναλώνεται.

Η εισφορά φυσικού αερίου πρέπει συνεπώς να νοείται ως πρόσθετος φόρος που πρέπει να καταβάλλεται από όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που καταναλώνουν φυσικό αέριο.

Στην αρχή, οι πελάτες τηλεθέρμανσης που προμηθεύονται φυσικό αέριο μέσω αγωγών τηλεθέρμανσης εξακολουθούσαν να απαλλάσσονται από την εισφορά φυσικού αερίου.

Ωστόσο, αυτό άλλαξε στη συνέχεια. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας, κατά μέσο όρο το 46% της τηλεθέρμανσης παράγεται από φυσικό αέριο.

Τι ακριβώς υποτίθεται ότι επιτυγχάνει στη Γερμανία η εισφορά επί του φυσικού αερίου;

Επειδή οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχουν σταματήσει, οι εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου – για παράδειγμα η Uniper ή η Sefe – πρέπει να αξιοποιήσουν άλλες πηγές.

Αυτό το “μη ρωσικό αέριο”, ωστόσο, είναι πολύ πιο ακριβό, γι’ αυτό και οι εταιρείες πρέπει να δαπανήσουν πολύ περισσότερα χρήματα για αγορές ενέργειας απ’ ό,τι είχαν προηγουμένως προγραμματίσει – ακριβώς τα περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετου κόστους που εκτιμά ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας.

Περίπου το ήμισυ από αυτό (περίπου 34 δισεκατομμύρια ευρώ) θα πρέπει να ανακτηθεί μέσω της εισφοράς φυσικού αερίου. Από πού θα πρέπει να προέλθει το άλλο μισό είναι ένα ανοιχτό ερώτημα. Ο Detlef Fischer της Ένωσης Βαυαρικών Βιομηχανιών Ενέργειας και Υδάτων (vbew) αναφέρει ότι η εισφορά φυσικού αερίου δεν θα επαρκούσε καθόλου για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους.

Πόσο υψηλή θα είναι η εισφορά για το φυσικό αέριο στη Γερμανία;

Το ποσό της εισφοράς φυσικού αερίου υπολογίστηκε διαιρώντας το πρόσθετο κόστος προμήθειας με όλους τους καταναλωτές. Το αποτέλεσμα είναι 2,419 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Επιπλέον, όμως, υπάρχει ο φόρος προστιθέμενης αξίας 7%, γι’ αυτό και η εισφορά φυσικού αερίου θα είναι τελικά 2,88 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Σε αυτό θα προστεθεί η εισφορά για την αποθήκευση φυσικού αερίου. Αυτό θα κόστιζε 0,059 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Μόνο η προσαύξηση του φυσικού αερίου θα κόστιζε σε ένα οικογενειακό νοικοκυριό με ετήσια κατανάλωση 20.000 κιλοβατώρες 484 ευρώ ετησίως, συν ΦΠΑ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των υπολογισμών των πυλών σύγκρισης Check24 και Verivox.

Εισφορά στο φυσικό αέριο στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε!
Πόσο υψηλή θα είναι η εισφορά για το φυσικό αέριο στη Γερμανία; | By adrian825

Γιατί δεν έχω λάβει ακόμη επιστολή από τον πάροχο ενέργειας στη Γερμανία;

Ορισμένες δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τοπικοί προμηθευτές έχουν ήδη αποστείλει επιστολές στους πελάτες τους με τις οποίες ανακοινώνουν την επιβολή του πρόσθετου τέλους φυσικού αερίου και, σε πολλές περιπτώσεις, τις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου ανά κιλοβατώρα – άλλες δεν το έχουν κάνει ακόμη. Αυτό εξαρτάται από τους αντίστοιχους προμηθευτές.

Ο Detlef Fischer της vbew λέει: “Οι προμηθευτές που θεωρούνταν συντηρητικοί και ακριβοί είναι τώρα εκείνοι που έχουν ακόμα αρκετές προμήθειες και κατά συνέπεια δεν χρειάζεται να αυξήσουν ακόμα τις τιμές”. Ωστόσο, ο Fischer υποθέτει ότι αργά ή γρήγορα όλοι οι προμηθευτές θα πρέπει να στείλουν αυτές τις επιστολές, όσο οι τιμές στις αγορές φυσικού αερίου παραμένουν τόσο υψηλές όσο είναι σήμερα.

Όποιος δεν είναι σίγουρος αν η τρέχουσα δόση πληρωμής εξακολουθεί να είναι επαρκής και αν ο δικός του προμηθευτής ενέργειας θα αυξήσει επίσης σύντομα τις τιμές, θα πρέπει να επικοινωνήσει απευθείας με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών του προμηθευτή του.

Κατά γενικό κανόνα, οι προμηθευτές πρέπει να ειδοποιούν έξι εβδομάδες πριν τους επιτραπεί να αυξήσουν τις τιμές προμήθειας. Έτσι, εάν λάβετε επιστολή στα τέλη Σεπτεμβρίου, μπορείτε να περιμένετε την υψηλότερη δόση τα Χριστούγεννα.

Πώς θα μπορούσε να μοιάζει ένα ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου ή ένα φρένο τιμών φυσικού αερίου;

Ενώ η εισφορά φυσικού αερίου προορίζεται να ανακουφίσει τους προμηθευτές, ταυτόχρονα συζητείται ένα ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου (ή φρένο τιμών φυσικού αερίου).

Ωστόσο, τα δύο μέσα είναι αρχικά ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, διότι το ανώτατο όριο δεν θα ανακουφίσει τους προμηθευτές φυσικού αερίου, αλλά τις εταιρείες και τους καταναλωτές.

Η αντίστοιχη ιδέα, η οποία σύμφωνα με τον Jochen Homann, πρώην πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Δικτύων, συζητείται εδώ και αρκετό καιρό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στη γερμανική κυβέρνηση, προβλέπει το ακόλουθο μοντέλο: Εάν μια οικογένεια καταναλώνει 20.000 κιλοβατώρες φυσικού αερίου ετησίως, τότε με το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου θα μπορούσε να αγοράσει τις πρώτες 15.000 κιλοβατώρες (75%) σε “καλά ανεκτή” τιμή, κοντά σε αυτή που ξόδευε μέχρι σήμερα. Για τις υπόλοιπες 5.000 κιλοβατώρες, ωστόσο, το νοικοκυριό θα πρέπει να πληρώσει την τρέχουσα κανονική τιμή.

Το μοντέλο αυτό θα σήμαινε, ωστόσο, ότι για τις πρώτες 15.000 κιλοβατώρες το κράτος θα αναλάμβανε τη διαφορά κόστους μεταξύ της επιδοτούμενης τιμής και της πραγματικής τιμής αγοράς του φυσικού αερίου και θα την επέστρεφε στον προμηθευτή.

Εκτός από τη γραφειοκρατική προσπάθεια που απαιτείται, το ζήτημα του κόστους είναι επίσης ακόμη εντελώς άλυτο. Η αντιχρηματοδότηση θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι ένα μείγμα από συνεισφορά αλληλεγγύης, αποκοπή από τα απροσδόκητα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και κονδύλια του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

Ποιες εναλλακτικές λύσεις αντί της εισφοράς φυσικού αερίου θα μπορούσαν να υπάρξουν για τη στήριξη των προμηθευτών φυσικού αερίου;

Μια προφανής επιλογή θα ήταν να προβλεφθεί ένα ειδικό ταμείο για τους προμηθευτές φυσικού αερίου – παρόμοιο με αυτό που έκανε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τις ένοπλες δυνάμεις την άνοιξη. Ωστόσο, αυτό θα παρέκαμπτε και πάλι το φρένο χρέους, κάτι που ο υπουργός Οικονομικών έχει προσπαθήσει μέχρι στιγμής να αποτρέψει.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν η αναχρηματοδότηση του πρόσθετου κόστους προμηθειών μέσω του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Με άλλα λόγια, από τα κονδύλια που το κράτος παράγει από τα φορολογικά έσοδα ούτως ή άλλως και διανέμει στα διάφορα υπουργεία στον προϋπολογισμό του.

Οι Πράσινοι, μεταξύ άλλων, τάσσονται υπέρ αυτής της ιδέας. Ωστόσο, το υπόλοιπο “μαξιλάρι” θα πρέπει να έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την τρίτη δέσμη μέτρων ανακούφισης.

Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών, μια αντιχρηματοδότηση για το φυσικό αέριο θα υπερέβαινε το πεδίο εφαρμογής.

Η τρίτη επιλογή θα ήταν να αναστείλετε σκόπιμα το νόμιμο φρένο χρέους και να πάρετε ξανά δάνεια. Στην πραγματικότητα, το φρένο του χρέους υποτίθεται ότι εμποδίζει την αύξηση του γερμανικού χρέους σε ποσοστό άνω του 60% του ΑΕΠ.

Προβλέπονται μέτρα ανακούφισης για την υποστήριξη των ιδιωτών πελατών;

Πριν από λίγες εβδομάδες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε ένα τρίτο πακέτο ανακούφισης, το οποίο προορίζεται να βοηθήσει τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Επιπλέον, το επίδομα στέγασης πρόκειται να αυξηθεί και, εκτός από την εφάπαξ κατ’ αποκοπήν τιμή ενέργειας, εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο ενός ενεργειακού επιδόματος.

Όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας θα προστατεύονται επίσης καλύτερα από το νόμο. Αυτό είχε υποσχεθεί η ομοσπονδιακή υπουργός προστασίας των καταναλωτών Steffi Lemke στα τέλη Σεπτεμβρίου. Κανείς δεν πρέπει να χάνει “ζωτικά συμβόλαια” ή το σπίτι του χωρίς να φταίει.

Μέχρι σήμερα, η παροχή φυσικού αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να μπλοκαριστεί εάν κάποιος καθυστερεί δύο δόσεις συνολικού ύψους τουλάχιστον 100 ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, ο προμηθευτής πρέπει να προσφέρει εκ των προτέρων την πληρωμή σε δόσεις και να χορηγήσει περίοδο χάριτος τεσσάρων εβδομάδων από την ανακοίνωση.

Πόσο καιρό θα πρέπει να περιμένω να διαρκέσουν αυτές οι αυξήσεις τιμών στη Γερμανία;

Μέχρι στιγμής είναι αδύνατο να προβλεφθεί, υπάρχουν μόνο εικασίες. Δεδομένου ότι οι τιμές της ενέργειας -όχι μόνο του φυσικού αερίου, αλλά και της ηλεκτρικής ενέργειας και του πετρελαίου- είναι σήμερα στα ύψη, αυτό έχει επίσης μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην παραγωγή της βιομηχανίας και, συνεπώς, στις τιμές των τροφίμων και όλων των άλλων αγαθών. Από την άποψη αυτή, η πτώση των τιμών γενικά δεν αναμένεται προς το παρόν.

Ο πρώην πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Δικτύων, Jochen Homann, δήλωσε στο BR24: “Πρέπει να περιμένουμε υψηλές τιμές μέχρι η απώλεια των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου να απορροφηθεί πλήρως και να αντισταθμιστεί από άλλες πηγές ενέργειας”.

Η κάλυψη αυτού του κενού, τουλάχιστον με πρόχειρο τρόπο, θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι μετά το χειμώνα του 2024, δήλωσε ο Homann. “Αν καταφέρουμε να τα βγάλουμε πέρα με τις οικονομίες και τις αγορές φυσικού αερίου από το εξωτερικό μέχρι τότε, θα έχουμε πετύχει πολλά”.

Σε κάθε περίπτωση, το φυσικό αέριο θα παραμείνει μια από τις σημαντικότερες πηγές ενέργειας στη Γερμανία για αρκετό καιρό ακόμη. Επειδή, κατά την εκτίμησή του, θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση στο υδρογόνο.

Εισφορά στο φυσικό αέριο στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε!
Αυξήσεις τιμών ενέργειας στη Γερμανία | By AndreyPopov

Τι γίνεται με τις εταιρείες στη Γερμανία; Πώς θα υποστηριχθούν;

Για τη στήριξη των εταιρειών της Γερμανίας, σχεδιάζεται περαιτέρω κρατική βοήθεια, αλλά μέχρι στιγμής δεν προβλέπονται εξαιρέσεις από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Τεχνολογίας δήλωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι η οικονομική βοήθεια θα είναι “δισεκατομμύρια”.

Συζητούνται πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Προβλέπεται κυρίως ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η κυβερνητική επιτροπή για την τιμή του φυσικού αερίου, η οποία είναι αρμόδια για το θέμα αυτό, θέλει να παρουσιάσει τα σχέδιά της μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Επιπλέον, το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες στα τέλη Σεπτεμβρίου. Από εκεί και πέρα, αναμένονται κατευθυντήριες γραμμές που θα πρέπει στη συνέχεια να εφαρμοστούν σε παγγερμανικό επίπεδο.

Για τις βαυαρικές επιχειρήσεις, ο Markus Söder (CSU) ανακοίνωσε το δικό του πακέτο μέτρων ανακούφισης. Με τον τρόπο αυτό, οι προβληματικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να προσφεύγουν σε ένα ταμείο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ ως εγγύηση.

Από την άλλη πλευρά, ο Söder ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ σε ένα ταμείο για τα δύσκολα, το οποίο προορίζεται “ιδίως για ενώσεις, για κοινωνικές υποδομές, για εγκαταστάσεις φροντίδας κ.α.”.

Ορισμένες εταιρείες προσπαθούν επίσης να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για παροχές βραχυχρόνιας εργασίας λόγω του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους.

Ωστόσο, όπως έχουν τα πράγματα, αυτό δεν είναι δυνατό, διότι το σενάριο αυτό δεν ανήκει στα “αναπόφευκτα γεγονότα κατά την έννοια των νομικών ρυθμίσεων”. Αυτό θα γινόταν εφικτό μόνο αν η προμήθεια φυσικού αερίου στις επιχειρήσεις ήταν με δελτίο.

Πρέπει οι πελάτες πετρελαίου στη Γερμανία να αναμένουν παρόμοια εξέλιξη;

Οι καταναλωτές που χρειάζονται πετρέλαιο πρέπει επίσης να επωμιστούν πολλά αυτή τη στιγμή. Οι τιμές έχουν επίσης αυξηθεί απότομα στις αγορές πετρελαίου και όσοι θέλουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους πρέπει να πληρώσουν αρκετά χρήματα.

Για το λόγο αυτό, το Ινστιτούτο Ifo προτείνει, αντί να υποστηρίζονται μόνο οι πελάτες φυσικού αερίου, να δοθεί σε όλους μια χείρα βοηθείας με ένα ενεργειακό επίδομα.

Ωστόσο, ο Homann, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, εκτιμά ότι δεν αναμένεται μέχρι στιγμής έλλειψη παραδόσεων πετρελαίου. Αντί να έρχεται μέσω ρωσικού αγωγού, το πετρέλαιο φτάνει τώρα στα λιμάνια της Γερμανίας με πλοία. Αν και αυτό οδηγεί επίσης σε αύξηση των τιμών, δεν θέτει σε κίνδυνο την ίδια την προσφορά.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.