Δείτε αν δικαιούστε επίδομα στέγασης στη Γερμανία…

Πολλοί δεν υποβάλλουν αίτηση για επίδομα στέγασης στη Γερμανία: Μόνο τα μισά από τα νοικοκυριά στη Γερμανία που δικαιούνται επίδομα στέγασης υποβάλλουν πράγματι αίτηση.

Επί του παρόντος, το κράτος καταβάλλει κατά μέσο όρο 177 ευρώ μηνιαίως στους δικαιούχους για να συμπληρώσει το ενοίκιό τους. Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό υπουργό Κατασκευών Geywitz, το ποσό αυτό πρόκειται να αυξηθεί σε 370 ευρώ το 2023.

Ποιος όμως μπορεί να λάβει την επιδότηση στη Γερμανία και, κυρίως, πώς;

Περίπου 700.000 νοικοκυριά “χαρίζουν” ανακούφιση στα ταμεία της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης – συχνά από άγνοια…

Επί του παρόντος, περίπου 700.000 νοικοκυριά λαμβάνουν επιδόματα στέγασης. “Θα μπορούσαν να είναι διπλάσιοι. Δυστυχώς, οι μισοί από τους δικαιούχους δεν λαμβάνουν αυτή την επιδότηση”, δηλώνει στο MDR ο Franz Michel, επικεφαλής της πολιτικής στέγασης και ενοικίου της Γερμανικής Ένωσης Ενοικιαστών. Ωστόσο, πολλά νοικοκυριά δεν ασκούν το δικαίωμά τους να διεκδικήσουν.

Για τον Dr. Ralph Henger, υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι: “Ο ένας είναι το χαμηλό επίπεδο ευαισθητοποίησης. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι πραγματικά σημαίνει το επίδομα στέγασης και δεν μπορούν να συσχετίσουν τον όρο”.

Το πρόβλημα εδώ, λέει, είναι η γειτνίαση με άλλους όρους, ιδίως με το “κόστος στέγασης και θέρμανσης”, ή εν συντομία KdU, το οποίο καταβάλλεται ως μέρος της βασικής εισοδηματικής ενίσχυσης. Αυτό θα οδηγούσε σε σύνδεση με το Hartz IV.

Ο φόβος του στιγματισμού είναι ένας λόγος για πολλούς ανθρώπους να αποφεύγουν την εν λόγω βοήθεια. “Θέλουμε οπωσδήποτε να αναλάβουμε δράση εδώ και να επιστήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα, διότι όλοι έχουν νόμιμο δικαίωμα στο επίδομα στέγασης, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις”, εξηγεί ο εκπρόσωπος Τύπου του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Στέγασης, Αστικής Ανάπτυξης και Κατασκευών.

Προβλέπεται επιδότηση για πολύ περισσότερα νοικοκυριά στη Γερμανία από το 2023

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας σχεδιάζει να δρομολογήσει μια μεταρρύθμιση της επιδότησης στέγασης.

Αυτό θα καταστήσει περίπου δύο εκατομμύρια νοικοκυριά επιλέξιμα για παροχές από τον Ιανουάριο, επειδή τα εισοδηματικά όρια για τον υπολογισμό τους θα αναπροσαρμοστούν επίσης σημαντικά προς τα πάνω.

Το μέσο επίδομα θα είναι τότε ακόμη και 370 ευρώ μηνιαίως, εάν εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση. “Θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξει κανείς το αργότερο τότε αν δικαιούται επίδομα στέγασης. Το επόμενο έτος θα είναι ένας εντελώς νέος κόσμος”, λέει ο Δρ Ralph Henger από το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας (IW) στην Κολωνία.

Δείτε αν δικαιούστε επίδομα στέγασης στη Γερμανία...
Επίδομα στέγασης στη Γερμανία | By kana

Οι αρχές στα όριά τους – μερικές φορές μεγάλοι χρόνοι διεκπεραίωσης

Σύμφωνα με τον Franz Michel, επικεφαλής της πολιτικής στέγασης και ενοικίων της Γερμανικής Ένωσης Ενοικιαστών, οι μερικές φορές πολύμηνοι χρόνοι διεκπεραίωσης αποτελούν επίσης αποτρεπτικό παράγοντα για πολλούς: “Οι δήμοι είναι ήδη υπερφορτωμένοι και έχουν μικρή χωρητικότητα”. Αν και ο χρόνος επεξεργασίας θα έπρεπε να είναι τρεις έως έξι εβδομάδες, οι αιτούντες περιμένουν μερικές φορές αρκετούς μήνες.

Ο αριθμός των νοικοκυριών που δικαιούνται επίδομα στέγασης στις αρχές του επόμενου έτους θα μπορούσε να τριπλασιαστεί και πάλι με τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του επιδόματος στέγασης. Αυτό είναι επίσης στο μυαλό πολλών από τους θιγόμενους, αν δεν κάνουν τον κόπο να υποβάλουν αίτηση εξ αρχής.

Όχι μόνο οι ενοικιαστές αλλά και οι ιδιοκτήτες δικαιούνται επίδομα στέγασης στη Γερμανία

Πολλοί ιδιοκτήτες δικαιούνται επίσης να υποβάλουν αίτηση για επίδομα στέγασης. Στην περίπτωση αυτή, γίνεται λόγος για επίδομα επιβάρυνσης. Αυτό είναι εκ των πραγμάτων το ίδιο με την επιδότηση ενοικίου. Επομένως, ισχύουν τα ίδια κριτήρια.

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες που δεν ζουν μόνο στο σπίτι τους, αλλά διατηρούν και επαγγελματικούς χώρους, λαμβάνουν την επιδότηση μόνο για τους χώρους κατοικίας.

Δικαιούμαι επίδομα στέγασης στη Γερμανία;

Συνιστάται να ελέγξετε χωρίς υποχρέωση αν δικαιούστε επίδομα στέγασης. Για να το μάθετε, χρειάζεστε τα στοιχεία όλων των ατόμων που ζουν στο νοικοκυριό, το συνολικό μηνιαίο εισόδημά τους και το βασικό ενοίκιο.

Στο διαδίκτυο διατίθενται πολυάριθμοι υπολογιστές στεγαστικού επιδόματος – για παράδειγμα, από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Στέγασης, Αστικής Ανάπτυξης και Οικοδομών. Υπάρχουν όμως και άλλοι πάροχοι στο διαδίκτυο.

Πώς υποβάλλω αίτηση για επίδομα στέγασης;

Για να υποβάλετε αίτηση για επίδομα στέγασης, αρκεί μια αίτηση για να τηρήσετε την προθεσμία. Γενικά, ωστόσο, απαιτούνται ειδικά έντυπα αίτησης, τα οποία μπορεί να διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Συχνά περιλαμβάνουν ερωτήσεις σχετικά με τις αποδοχές του αιτούντος, τις συμφωνίες υπενοικίασης και άλλες οικονομικές πληροφορίες.

Πού υποβάλλω την αίτηση;

Οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για το επίδομα στέγασης. Αυτό σημαίνει ότι η αίτηση πρέπει να υποβληθεί στο αρμόδιο γραφείο στεγαστικού επιδόματος της διοίκησης του δήμου, της πόλης, της περιφέρειας ή του κρατιδίου. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ταχυδρομείου, αυτοπροσώπως και σε ορισμένα μέρη ακόμη και διαδικτυακά.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης πλεονεκτήματα για την υποβολή της αίτησής σας αυτοπροσώπως στο γραφείο. Με αυτόν τον τρόπο, οι πληροφορίες ή τα έντυπα που λείπουν μπορούν να συμπληρωθούν επί τόπου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία.

Δείτε αν δικαιούστε επίδομα στέγασης στη Γερμανία...
Πού υποβάλλω αίτηση για το επίδομα στέγασης στη Γερμανία; | By Smitt

Επίδομα στέγασης με λίγα λόγια

 • Μια επιδότηση για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες
 • Συμβουλές και αίτηση στο δημοτικό γραφείο επιδότησης στέγασης
 • Κάθε συνεισφορά υπολογίζεται ξεχωριστά

Βασίζεται σε:

 • Εισόδημα
 • Μέλη του νοικοκυριού
 • Επίπεδο ενοικίου. (Υπάρχουν συνολικά επτά επίπεδα. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο, τόσο ακριβότερο είναι το μέσο ενοίκιο. Τα επίπεδα των ενοικίων των επιμέρους δήμων μπορούν να αναζητηθούν στον ιστότοπο του Ομοσπονδιακού Υπουργείου).

Περίοδος έγκρισης:

 • Δεν καταβάλλεται αναδρομικά
 • Η περίοδος προσωρινής έγκρισης είναι δώδεκα μήνες, μετά την πάροδο των οποίων πρέπει να υποβληθεί νέα αίτηση.

Το χορηγούμενο ποσό μπορεί να αυξηθεί εν τω μεταξύ εάν:

 • περισσότερα άτομα στο νοικοκυριό (για παράδειγμα, λόγω της γέννησης ενός παιδιού)
 • μείωση του εισοδήματος (τουλάχιστον κατά 15 %, για παράδειγμα, λόγω της εργασίας με μειωμένο ωράριο)
 • αυξήσεις μισθωμάτων (τουλάχιστον κατά 15%)
 • Μπορεί να ληφθεί μαζί με άλλες παροχές

Προσοχή

 • Το επίδομα στέγασης μπορεί να λαμβάνεται μαζί με άλλες παροχές.
 • Αλλά δεν μπορεί να καταβληθεί εάν έχουν ήδη ζητηθεί άλλες παροχές που περιλαμβάνουν δαπάνες στέγασης.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης