Γερμανία: Κλειστά σούπερ μάρκετ από τις 8μμ για εξοικονόμηση ενέργειας

Ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Tegut πρότεινε να περιοριστεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων σε όλη τη Γερμανία για εξοικονόμηση ενέργειας.

Αλλά τι θα σήμαινε η αλλαγή αυτή για τον εργαζόμενο πληθυσμό της χώρας και το προσωπικό του λιανικού εμπορίου;

Το αφεντικό της Tegut καλεί τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια να κλείσουν νωρίτερα τα σούπερ μάρκετ

Από τα μέσα του καλοκαιριού οι Γερμανοί δοκιμάζουν νέους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας εν μέσω της τρέχουσας κρίσης.

Τώρα, το αφεντικό των σούπερ μάρκετ Tegut,Thomas Gutberlet, πρότεινε, προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια, κάθε γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο να ακολουθήσει τη συνήθεια, που συχνά τηρείται στη Βαυαρία και το Σάαρλαντ, να κλείνουν τα σούπερ μάρκετ στις 8μμ. κάθε βράδυ.

Ο Gutberlet έχει ήδη λάβει μέτρα για την εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στη δική του αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Η Tegut έχει μειώσει τις ώρες λειτουργίας των ταμείων εξυπηρέτησης, περιορίζοντας το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και τις ώρες εργασίας του προσωπικού.

Όμως ο Gutberlet θεωρεί ότι το ήδη περιορισμένο ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ στη Βαυαρία και το Σάαρλαντ αποτελεί καλό παράδειγμα, όσο η ενέργεια παραμένει περιορισμένη.

Πριν από τέσσερις εβδομάδες έγραψε στην κυβέρνηση κάθε ομοσπονδιακού κρατιδίου για να συστήσει την εφαρμογή της αλλαγής σε εθνικό επίπεδο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει απάντηση.

Θα μπορούσε ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας να είναι η απάντηση στις ελλείψεις προσωπικού στα σούπερ μάρκετ;

Ο Gutberlet ισχυρίζεται ότι η μείωση του ωραρίου λειτουργίας θα μπορούσε να διορθώσει άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιανικό εμπόριο αυτή τη στιγμή: συγκεκριμένα να κάνει τις θέσεις εργασίας στα σούπερ μάρκετ πιο ελκυστικές για τους υποψήφιους εργαζόμενους.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει έλλειψη νέων ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να περάσουν τις απογευματινές ώρες τους δουλεύοντας σε σούπερ μάρκετ ή άλλες θέσεις εργασίας στο λιανικό εμπόριο.

Ο Dieter Hieber, ιδιοκτήτης 16 ανεξάρτητων καταστημάτων Edeka, τείνει να συμφωνήσει με την πρόταση του Gutberlet.

Τις Τετάρτες, ο Hieber κλείνει ήδη τα καταστήματά του το μεσημέρι, μια απόφαση που δήλωσε στη Süddeutsche Zeitung είναι προς όφελος του προσωπικού του:

“Στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού το προσωπικό λιανικής χαιρετίστηκε ως ήρωας”, είπε. “Τώρα δεχόμαστε τη θλίψη των πελατών όταν αυξάνονται οι τιμές των τροφίμων ή δεν φτάνουν τα αποθέματα. Το κλίμα είναι τεταμένο”.

Οι επικριτές της πρότασης ανησυχούν για το τι θα μπορούσε να σημαίνει η αλλαγή για τον εργαζόμενο πληθυσμό, ο οποίος είναι πιθανό να μην μπορεί να κάνει τα ψώνια του κατά τη διάρκεια της ημέρας και ίσως δυσκολευτεί με το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.