Ανασκόπηση 2022: Τι πήγε καλά την φετινή χρονιά στη Γερμανία;

Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι της Γερμανίας για το 2022

Ανάμεσα στη συνεχή ροή ζοφερών ειδήσεων για πόλεμο, κρίση και ύφεση, οι ειδήσεις για θετικές εξελίξεις φέτος ήταν σπάνιες. Ιδού τι μπορεί να θυμάται η Γερμανία

Στη Γερμανία, επίσης, το περασμένο έτος σημαδεύτηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τις ανησυχίες για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, τις συνεχιζόμενες λοιμώξεις COVID-19 και τον υψηλό πληθωρισμό. Υπήρξαν όμως και κάποια καλά νέα.

Βοήθεια για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία, πολλοί από αυτούς στη Γερμανία. Το Κεντρικό Μητρώο Αλλοδαπών κατέγραψε περίπου 1 εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Οι άνθρωποι στη Γερμανία ήταν πάρα πολύ πρόθυμοι να βοηθήσουν, δεν ήταν λίγοι αυτοί που φιλοξένησαν γυναίκες και παιδιά από την Ουκρανία στο σαλόνι ή στον ξενώνα τους, συχνά για εβδομάδες και μήνες. Άλλοι συγκέντρωναν δωρεές, συμπεριλαμβανομένων ρούχων και οικιακών ειδών, και βοηθούσαν τα παιδιά με τα μαθήματά τους και συνόδευαν τους πρόσφυγες σε ραντεβού με γιατρούς.

Η προθυμία για βοήθεια έχει μειωθεί κάπως από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο, αλλά εξακολουθούσε να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο μήνες αργότερα, σύμφωνα με μελέτη του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για την Ένταξη και τη Μετανάστευση (DeZIM).

Ένας στους δύο ανθρώπους ήταν ανοιχτός στην εθελοντική εργασία, περισσότεροι από τους μισούς θα μπορούσαν να φανταστούν να κάνουν δωρεές για τους πρόσφυγες και σχεδόν ένας στους πέντε θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα μπορούσε να φιλοξενήσει πρόσφυγες στο σπίτι του, διαπίστωσε το DeZIM.

Οι επιχειρήσεις ανθούν, έσοδα ρεκόρ για τις γερμανικές επιχειρήσεις

Οι μεγάλες γερμανικές εταιρείες του DAX προσβλέπουν σε μια αρκετά καλή χρονιά, παρά τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τον υψηλό πληθωρισμό. Κατά το τρίτο τρίμηνο από τον Ιούλιο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι πωλήσεις των 40 κορυφαίων εταιρειών του DAX αυξήθηκαν κατά 23% και τα κέρδη ακόμη και κατά 28%, σύμφωνα με τους συμβούλους επιχειρήσεων EY. Η Mercedes, η Volkswagen και η Siemens αναφέρονται ως οι εταιρείες με τα μεγαλύτερα κέρδη.

Όποιος περίμενε ύφεση στις επιχειρήσεις έκανε λάθος, δήλωσε ο Henrik Ahlers της EY. “Οι πωλήσεις και τα κέρδη αυξάνονται και οι επιχειρήσεις ανθίζουν για την πλειονότητα των εταιρειών του DAX”, πρόσθεσε. Η εταιρεία συμβούλων αναμένει ότι το 2022 θα είναι “συνολικά έτος ρεκόρ”.

Οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου έτοιμοι πριν από το χρονοδιάγραμμα

Κατά κανόνα, τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα στη Γερμανία χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Η Φιλαρμονική του Έλβα στο Αμβούργο, για παράδειγμα, υποτίθεται ότι θα ολοκληρωνόταν το 2010 – οι κατασκευαστικές εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2016. Αλλά χάρη στις εξορθολογισμένες διαδικασίες σχεδιασμού, ο πρώτος πλωτός τερματικός σταθμός εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) άνοιξε στο Wilhelmshaven στη βόρεια Γερμανία λίγο πριν από τα Χριστούγεννα – μετά από μόλις 10 μήνες σχεδιασμού και κατασκευής.

Αυτός είναι ο νέος ρυθμός με τον οποίο η Γερμανία σχεδιάζει να προχωρήσει σε έργα υποδομής, ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά την τελετή εγκαινίων.

Ο πλωτός τερματικός σταθμός στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Θάλασσας στην Κάτω Σαξονία προορίζεται να συμβάλει στην κάλυψη του κενού στον εφοδιασμό της Γερμανίας με φυσικό αέριο που προκαλείται από την έλλειψη παραδόσεων από τη Ρωσία.

…Μιλώντας για την τεχνολογία και το κλίμα

Μια εταιρεία από την περιοχή Hunsrück της Γερμανίας έχει αναπτύξει τεχνολογία που θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση του κλιματικού προβλήματος. Το μηχάνημα P500 της Novocarbo απομακρύνει τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Στους σωλήνες και τους αντιδραστήρες του μηχανήματος, τα απόβλητα ξύλου απανθρακώνονται απουσία αέρα.

Κανονικά, το CO2 που περιέχουν θα διαφεύγει και θα βλάψει το κλίμα, αλλά το P500 κλειδώνει το CO2 σε λεγόμενο φυτικό άνθρακα. Η βιομάζα, όπως τα φυτικά και ξύλινα απόβλητα, μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Υπάρχουν και άλλα θετικά αποτελέσματα της παραγωγής βιοάνθρακα: Παράγει αναγεννητική θερμότητα, η οποία έχει σήμερα ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση λόγω της έλλειψης φυσικού αερίου. Ως εδαφοβελτιωτικό στη γεωργία, είναι επίσης ευεργετικό για τα φυτά. Η παραγωγή είναι ακόμη ακριβή, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς αυξάνεται η προσφορά.

Από το στάδιο της πανδημίας στο στάδιο της ενδημίας;

Ο Christian Drosten, ο κατεξοχήν ιολόγος της Γερμανίας, δήλωσε ότι έχουμε φτάσει στο τέλος της πανδημίας του κοροναϊού.

“Βιώνουμε το πρώτο ενδημικό κύμα SARS-CoV-2 αυτόν τον χειμώνα, κατά την εκτίμησή μου αυτό σημαίνει ότι η πανδημία έχει τελειώσει”, δήλωσε πρόσφατα ο Drosten σε μια ημερήσια εφημερίδα.

Η ανοσία στον πληθυσμό θα είναι τόσο διαδεδομένη και ανθεκτική μετά από αυτόν τον χειμώνα που ο ιός δύσκολα θα μπορέσει να εξαπλωθεί το καλοκαίρι, δήλωσε ο επικεφαλής της ιολογίας στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου, προσθέτοντας ότι η μόνη επιφύλαξη που έχει αφορά την εμφάνιση νέων παραλλαγών. “Αλλά ούτε αυτό περιμένω να συμβεί προς το παρόν”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης