Έρχεται το τέλος των μέτρων κατά του Covid στη Γερμανία;

Γερμανία: Οι νέοι κανόνες προστασίας από τον κορονοϊό για το φθινόπωρο

Με διακεκριμένους ιολόγους να δηλώνουν ότι η πανδημία “τελείωσε”, οι εκκλήσεις για τον τερματισμό των κανόνων για τη χρήση μάσκας και άλλων μέτρων Covid γίνονται όλο και πιο δυνατές στη Γερμανία. Θα μπορούσαμε σύντομα να δούμε ένα τέλος στις μάσκες στα λεωφορεία και τα τρένα – και καμία υποχρέωση απομόνωσης;

Η συζήτηση σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας έχει φουντώσει και πάλι στη Γερμανία, με πολιτικούς από τα κόμματα της αντιπολίτευσης CDU/CSU και το φιλελεύθερο FDP να υποστηρίζουν αμφότεροι το τέλος των μασκών στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Την Πέμπτη, ο Γενικός Γραμματέας του CDU μπήκε στη μάχη, υποστηρίζοντας ότι οι ισχύοντες κανόνες του Covid είναι δυσανάλογοι.

“Όλοι οι εναπομείναντες περιορισμοί των θεμελιωδών δικαιωμάτων πρέπει να αρθούν και η απαίτηση να φοράτε μάσκα στα λεωφορεία και τα τρένα δεν μπορεί πλέον να δικαιολογηθεί”, δήλωσε ο Mario Czaja στο RND.

Ο Czaja κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας Karl Lauterbach (SPD) ότι πλασάρει “αμφίβολα σενάρια τρόμου” προκειμένου να διατηρήσει τους περιορισμούς σε ισχύ.

Επισήμανε ότι και άλλες χώρες έχουν τερματίσει τα μέτρα τους για την πανδημία.

Το φιλελεύθερο FDP -που κυβερνά μαζί με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους σε ομοσπονδιακό επίπεδο- θα πρέπει τώρα να πιέσει για την άρση των περιορισμών, υποστήριξε ο Czaja.

Υπήρξαν επίσης εκκλήσεις από τα κοινοβουλευτικά κόμματα CDU/CSU για μια ειδική συνάντηση των ηγετών της ομοσπονδίας και των κρατιδίων στις αρχές Ιανουαρίου, προκειμένου να αρθούν όλοι οι εναπομείναντες περιορισμοί.

“Τέλος της πανδημίας” – λέει κορυφαίος ιολόγος της Γερμανίας

Η διαμάχη σχετικά με τους κανόνες του Covid φούντωσε και πάλι αυτή την εβδομάδα, αφού ένας εξέχων ιολόγος δήλωσε ότι η πανδημία έχει τελειώσει.

Σε συνέντευξή του στην Tagesspiegel την Τρίτη, ο Christian Drosten, επικεφαλής της ιολογίας στην κλινική Charité του Βερολίνου, δήλωσε ότι η ευρεία ανοσία έχει καταστήσει το Covid πολύ λιγότερο επικίνδυνο για τον πληθυσμό.

“Βλέπουμε το πρώτο ενδημικό κύμα του Covid-19 αυτόν τον χειμώνα”, είπε. “Έτσι, κατά την εκτίμησή μου, αυτό είναι το τέλος της πανδημίας”.

Τα σχόλια του Ντρόστεν προκάλεσαν αμέσως μια συζήτηση σχετικά με το κατά πόσον ήταν ακόμη απαραίτητο να διατηρηθούν τα ισχύοντα μέτρα που προβλέπονται στον νόμο περί προστασίας από τις λοιμώξεις.

Μεταξύ των φωνών που ζητούσαν τον τερματισμό των περιορισμών ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν (FDP), ο οποίος συνέβαλε στη σύνταξη της τρέχουσας έκδοσης του νόμου για την προστασία από τις λοιμώξεις μαζί με τον υπουργό Υγείας Λάουτερμπαχ.

“Ο Κρίστιαν Ντρόστεν ήταν από τους πιο προσεκτικούς επιστήμονες κατά τη διάρκεια της πανδημίας”, έγραψε ο πολιτικός του FDP στο Twitter.

“Τώρα η εκτίμησή του είναι ότι η πανδημία έχει τελειώσει. Βρισκόμαστε σε μια ενδημική κατάσταση. Ως πολιτική συνέπεια, θα πρέπει να τερματίσουμε τα τελευταία μέτρα προστασίας του Covid”.

Το FDP προτρέπει τα γερμανικά κρατίδια να εγκαταλείψουν τους κανόνες

Η συζήτηση αποκάλυψε ένα ρήγμα μεταξύ των κομμάτων του ομοσπονδιακού συνασπισμού, με το φιλελεύθερο FDP να υποστηρίζει την επιστροφή στην κανονικότητα και το κεντροαριστερό SPD – συμπεριλαμβανομένου του Λάουτερμπαχ και του καγκελάριου Όλαφ Σολτς – να υιοθετεί μια πιο προσεκτική άποψη.

Καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις στο υπουργικό συμβούλιο, ο γενικός γραμματέας του FDP, Μπιζάν Τζιρ-Σαράι, προέτρεψε τα ομόσπονδα κρατίδια να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο και να τερματίσουν τις υποχρεωτικές μάσκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί προστασίας από τις λοιμώξεις, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στις υπεραστικές συγκοινωνίες σε εθνικό επίπεδο, αλλά τα κρατίδια μπορούν να επιλέξουν να εισάγουν (ή να καταργήσουν) μάσκες στα τοπικά λεωφορεία, τρένα και τραμ με δική τους πρωτοβουλία.

Η Βαυαρία και η Σαξονία-Άνχαλτ τερμάτισαν την υποχρεωτική χρήση μασκών στα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς τον Δεκέμβριο και το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν αναμένεται να ακολουθήσει τον Ιανουάριο.

Εν τω μεταξύ, το Μεκλεμβούργο Δυτικής Πομερανίας, η Κάτω Σαξονία και η Σαξονία έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η υποχρέωση χρήσης μάσκας στα λεωφορεία και τα τρένα θα λήξει μετά το χειμώνα.

Μια ομάδα πέντε κρατιδίων, συμπεριλαμβανομένης της Βαυαρίας και της Βάδης-Βυρτεμβέργης, έχει επίσης τερματίσει την υποχρεωτική αυτοαπομόνωση για τα άτομα που βρέθηκαν θετικά στο Covid.

Αντ’ αυτού, ισχύουν αυστηρότεροι κανόνες για τη χρήση μάσκας και την κοινωνική αποστασιοποίηση για όσους έχουν τρέχουσα λοίμωξη.

Πλειοψηφία κατά του τερματισμού των περιορισμών στη Γερμανία

Ενώ οι πολιτικοί συγκρούονται για τους ισχύοντες κανόνες του Covid, μια πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov δείχνει ότι το κοινό τηρεί επιφυλακτική στάση.

Σε έρευνα που έγινε για λογαριασμό του DPA, το 52% δήλωσε ότι αντιτίθεται σε ένα πανεθνικό τέλος της υποχρεωτικής χρήσης μασκών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ το 60% θέλει να παραμείνει σε ισχύ η υποχρεωτική απομόνωση για τα μολυσμένα άτομα.

Σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) δήλωσαν επίσης ότι η πανδημία δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Η δημοσκόπηση σε 2.041 κατοίκους της Γερμανίας διεξήχθη μεταξύ 21ης και 23ης Δεκεμβρίου – λίγο πριν ο ιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν δηλώσει στην Tagesspiegel ότι πιστεύει ότι η πανδημία έχει τελειώσει.

Αντίθετα, μόνο το 31% των ερωτηθέντων της YouGov δήλωσε ότι η πανδημία αποτελεί παρελθόν για τους ίδιους, ενώ το 23% πιστεύει ότι θα τελειώσει το επόμενο έτος και το 41% ότι θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

Ο ισχύων νόμος για την προστασία από τις λοιμώξεις πρόκειται να λήξει στις 7 Απριλίου 2023, αν και η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να άρει τους περιορισμούς σε προγενέστερη ημερομηνία ή να τον τροποποιήσει και να τον παρατείνει μετά τη λήξη του.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης