7 λόγοι για να είστε αισιόδοξοι για τη ζωή στη Γερμανία το 2023

Ήταν μερικά δύσκολα χρόνια στη Γερμανία και η κρίση του κόστους ζωής συνεχίζεται. Υπάρχουν όμως λόγοι για να έχουμε θετικές προοπτικές….

Είτε πρόκειται για τη στήριξη του πληθωρισμού, τις πιο προσιτές δημόσιες συγκοινωνίες, τις αλλαγές στο νόμο περί ιθαγένειας ή τα ταξίδια – υπάρχουν πολλά για να προσβλέπετε στη Γερμανία φέτος.

1. Στήριξη του κόστους ζωής στη Γερμανία

Το 2023 θα αναπτυχθούν διάφορα κυβερνητικά πακέτα για τους φόρους και τις παροχές, καθώς και πρόσθετα μέτρα που θα βοηθήσουν τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό στη Γερμανία.

Ορισμένα έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν περισσότερα χρήματα στους δικαιούχους μέσω διαφόρων παροχών, ενώ άλλα σας επιτρέπουν να κρατήσετε περισσότερα από τα κέρδη σας εξ αρχής.

Από τη δυνατότητα περισσότερων ανθρώπων να υποβάλουν αίτηση για Wohngeld (επίδομα στέγασης) έως την πρόσθετη υποστήριξη “κατ’ οίκον” και τα υψηλότερα επιδόματα τέκνων, έχουν σχεδιαστεί για να αφήσουν τους ανθρώπους -ιδιαίτερα εκείνους που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση- με περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι τους κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων καιρών.

2. Ανώτατα όρια τιμών ενέργειας στη Γερμανία

Μπροστά στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, η Γερμανία εισάγει ανώτατα όρια τιμών για το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα. Το φρένο τιμών θα τεθεί σε ισχύ από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, αλλά θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2023 και θα διαρκέσει έως τον Απρίλιο του 2024.

Καθορίζει τις τιμές του φυσικού αερίου στα 12 λεπτά ανά κιλοβατώρα (kWh) και του ηλεκτρικού ρεύματος στα 40 λεπτά για το 80% της χρήσης, με βάση την κατανάλωση του περασμένου έτους.

Η Γερμανία εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια, αλλά αναγκάστηκε να απεξαρτηθεί από το αργό πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο από τον ενεργειακό γίγαντα μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους.

Μετακόμιση στη Γερμανία: Απαντήσεις σε 10 συχνές ερωτήσεις

Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία εργάζεται για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Οι νέοι τερματικοί σταθμοί για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), για παράδειγμα, αναμένεται να βοηθήσουν.

Τον Δεκέμβριο, η Γερμανία εγκαινίασε τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι Wilhelmshaven της Βόρειας Θάλασσας.

3. Φθηνότερες δημόσιες μεταφορές στη Γερμανία

Πέρυσι το καλοκαίρι κυκλοφόρησε το εισιτήριο των 9 ευρώ. Οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε ολόκληρη τη Γερμανία κόστιζαν μόλις 9 ευρώ τον μήνα κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, του Ιουλίου και του Αυγούστου. Αυτό δεν θα επαναληφθεί – αλλά το μηνιαίο εισιτήριο των 49 ευρώ έρχεται.

Προβλέπεται να ξεκινήσει την 1η Απριλίου ή την 1η Μαΐου (αυτό είναι ακόμα στον αέρα), το εισιτήριο αυτό θα προσφέρει κάποια ανακούφιση και πιο προσιτές δημόσιες μεταφορές σε όλη τη Γερμανία. Οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν λεωφορεία, τραμ, το U-Bahn και ακόμη και περιφερειακά τρένα με το εισιτήριο αυτό.

Οι ταξιδιώτες θα μπορούν να αγοράζουν το “Deutschlandticket” ως μηνιαία συνδρομή.

4. Πολύ καλύτερες δημόσιες αργίες στη Γερμανία

Το 2023 είναι μια καλή χρονιά για τις δημόσιες αργίες στη Γερμανία.

Σε αντίθεση με το 2022, περισσότερες αργίες το 2023 πέφτουν και πάλι σε καθημερινές, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν ρεπό.

Σε αντίθεση με άλλα μέρη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ – η Γερμανία δεν μεταφέρει μια δημόσια αργία σε καθημερινή ημέρα αν πέφτει σε Σαββατοκύριακο. Αυτό σήμαινε ότι το 2022 ήταν μια τρομερή χρονιά για τους εργαζόμενους που μπορούσαν να πάρουν το καλοπληρωμένο ρεπό τους.

Φέτος είναι πολύ καλύτερα. Η 1η Μαΐου, για παράδειγμα, είναι φέτος Δευτέρα και οι δύο αργίες των Χριστουγέννων πέφτουν Δευτέρα και Τρίτη.

Δείτε τις αργίες του 2023, ΕΔΩ

5. Θα επιτραπεί η διπλή υπηκοότητα στη Γερμανία

Το περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό – αλλά φέτος, η Γερμανία πρόκειται να περάσει νέους νόμους που θα επιτρέψουν στη χώρα τη διπλή υπηκοότητα για τους υπηκόους τρίτων χωρών.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας πρόκειται να υποβάλει το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση της ιθαγένειας στη Bundestag για συζήτηση είτε τον Ιανουάριο είτε τον Φεβρουάριο.

Ο νόμος, εφόσον εγκριθεί, θα επιτρέπει στους υπηκόους τρίτων χωρών που πολιτογραφούνται ως Γερμανοί να διατηρούν εξ ορισμού το άλλο διαβατήριό τους. Αυτή τη στιγμή, συνήθως πρέπει να το εγκαταλείψουν, εκτός αν εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις ή αν αποδείξουν ότι έχουν ειδική περίπτωση.

Ο νόμος θα συντομεύσει επίσης τον χρόνο που χρειάζεται κάποιος να έχει διαμείνει στη Γερμανία από οκτώ χρόνια σε πέντε – και σε ορισμένες περιπτώσεις – ακόμη και τρία χρόνια.

Οι βουλευτές δήλωσαν ότι αναμένουν να περάσει ο νόμος μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

6. Η κατάσταση με το Covid στη Γερμανία έχει χαλαρώσει

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια περιορισμών, φόβου, θανάτων και νοσηλειών, η πανδημία του κοροναϊού φαίνεται να έχει φτάσει σε νέα ενδημική φάση.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν γενικά να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους, αν και καλούνται να παραμείνουν ενημερωμένοι για τους εμβολιασμούς τους και να προσέχουν γύρω από ευάλωτα άτομα.

Αρκετοί εμπειρογνώμονες στη Γερμανία θεωρούν ότι η πανδημία Covid έχει πλέον ενδημικό χαρακτήρα.

Ο ιολόγος Christian Drosten δήλωσε πρόσφατα στην Tagesspiegel: “Βιώνουμε το πρώτο ενδημικό κύμα με το Sars-Cov-2 αυτόν τον χειμώνα. Κατά την εκτίμησή μου η πανδημία έχει τελειώσει”.

7. Συναυλίες, εκδηλώσεις, ταξίδια και άλλα

Το 2023 θα είναι το πρώτο έτος από την έναρξη της πανδημίας με ελάχιστους έως καθόλου περιορισμούς (και ελπίζουμε να παραμείνει έτσι!) Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ταξιδέψετε σε πολλά μέρη πολύ πιο ελεύθερα, είτε πρόκειται για το εσωτερικό της χώρας, είτε για την Ευρώπη, είτε για προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

Η Γερμανία έχει επίσης πολλές εκδηλώσεις που επιστρέφουν χωρίς περιορισμούς φέτος, όπως το καρναβάλι, οι εκθέσεις βιβλίου, οι ανοιχτές εκθέσεις – ή ακόμη και ο μαραθώνιος της Λειψίας, ο οποίος πραγματοποιείται στις 18 Απριλίου. Βγείτε έξω και απολαύστε τα!

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης