Άδεια οδήγησης: Οι αλλαγές που έρχονται σε οδηγούς στην Ευρώπη

Η ΕΕ επιθυμεί να εγκρίνει μια νέα οδηγία για την άδεια οδήγησης το 2023. Τι θα μπορούσε να αλλάξει στην άδεια οδήγησης επιβατικών αυτοκινήτων και στη δοκιμασία οδήγησης για τους νέους οδηγούς.

  • Κατηγορία Β: Αύξηση του ορίου βάρους σε 4,25 τόνους
  • Αναγνώριση του B196 και στο εξωτερικό
  • Μαθήματα επανεκπαίδευσης μετά από ένα έτος για αρχάριους οδηγούς

Ενιαίοι κανόνες για όλους τους πολίτες της ΕΕ

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν αυτόν τον στόχο σε πολλά επίπεδα – και στη νομοθεσία για τις άδειες οδήγησης.

Η ισχύουσα σήμερα 3η οδηγία για την άδεια οδήγησης αναθεωρείται. Πρόκειται να εγκριθεί ως 4η οδηγία για την άδεια οδήγησης το 2023.

Ωστόσο, πριν τεθεί σε ισχύ στη Γερμανία, πρέπει να μεταφερθεί στο παγγερμανικό δίκαιο. Πολλοί οδηγοί και εξεταστές αδειών οδήγησης θα επηρεαστούν από τις αλλαγές. Αυτό είναι που συζητείται.

Αυτοκινούμενα τροχόσπιτα με 4,25 τόνους που θα οδηγούν στο μέλλον με την κατηγορία Β

Η άδεια οδήγησης κατηγορίας Β καλύπτει μόνο μηχανοκίνητα οχήματα με μέγιστη επιτρεπόμενη των 3,5 τόνων.

Συνεπώς, τα περισσότερα τροχόσπιτα δεν επιτρέπεται να οδηγούνται από κατόχους άδειας οδήγησης αυτοκινήτου – είναι πολύ βαριά.

Η σχεδιαζόμενη αύξηση της επιτρεπόμενης συνολικής μάζας σε 4,25 τόνους θα μπορούσε να διορθώσει το πρόβλημα.

Αναγνώριση του B196 και στο εξωτερικό

Εδώ και μερικά χρόνια, η άδεια οδήγησης επιβατικών αυτοκινήτων (κατηγορία Β) στη Γερμανία μπορεί να αναβαθμιστεί σε άδεια Β196.

Με την άδεια αυτή μπορεί κανείς να οδηγεί ελαφριά μοτοσικλέτα μέχρι 125 κυβικά εκατοστά – αλλά μόνο στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει με την 4η οδηγία για την άδεια οδήγησης: Οι κανονισμοί που ίσχυαν μέχρι σήμερα μόνο σε παγγερμανικό επίπεδο θα αναγνωρίζονται στο μέλλον και σε ολόκληρη την ΕΕ.

Τότε θα είναι δυνατή η οδήγηση μιας μοτοσικλέτας 125 cc πέρα από τα γερμανικά σύνορα.

Κατηγορία φορτηγών και λεωφορείων (C, D): Χαμηλότερο κατώτατο όριο ηλικίας στα 18 έτη

Η ελάχιστη ηλικία για την απόκτηση άδειας οδήγησης φορτηγού ή λεωφορείου θα μπορούσε να μειωθεί στα 18 έτη.

Στη Γερμανία, η κλάση C για τα φορτηγά μπορεί επί του παρόντος να αποκτηθεί μόνο στην ηλικία των 21 ετών, ενώ η κλάση D για τα λεωφορεία στην ηλικία των 24 ετών.

Το υπόβαθρο της σχεδιαζόμενης αλλαγής είναι η οξεία έλλειψη οδηγών φορτηγών.

Ψηφιακή άδεια οδήγησης και κωδικός QR

Με την 4η οδηγία για την άδεια οδήγησης, η ψηφιακή άδεια οδήγησης θα λάβει επίσης μια δεύτερη ευκαιρία: Στόχος είναι η αντίστοιχη εφαρμογή στο smartphone να αρκεί σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου ή κατά την ενοικίαση αυτοκινήτου.

Προβλέπεται επίσης κωδικός QR για την κάρτα της άδειας οδήγησης αντί του σημερινού τσιπ, ώστε να είναι πιο ασφαλής έναντι πλαστογραφίας.

Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει για τους εκπαιδευόμενους οδηγούς

Μέχρι σήμερα, δεν ήταν δυνατή η διενέργεια θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων οδήγησης σε διαφορετικά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να ληφθεί υπόψη η αυξανόμενη κινητικότητα του πληθυσμού, αυτό θα πρέπει να επιτραπεί στο μέλλον. Οι ισχύοντες κανονισμοί διαμονής θα πρέπει να απλουστευθούν για το σκοπό αυτό.

Συζητείται επίσης ότι η πρακτική εκπαίδευση θα πρέπει να αρχίζει μόνο μετά από επιτυχή θεωρητική εξέταση.

Επιπλέον, η εξέταση οδήγησης θα μπορούσε στο μέλλον να γίνεται τουλάχιστον εν μέρει σε προσομοιωτές.

Ένα υποχρεωτικό μάθημα επανεκπαίδευσης μετά από ένα έτος από την κατοχή της άδειας οδήγησης θα πρέπει να συμβάλει στη μείωση του αριθμού των ατυχημάτων. Οι ειδικοί σε θέματα οδικής ασφάλειας είχαν συστήσει αυτό το μέτρο.

Αναστολή της άδειας οδήγησης: αναγνώριση σε ολόκληρη την ΕΕ

Η διάρκεια της αναστολής της άδειας οδήγησης (π.χ. για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ) πρέπει να τυποποιηθεί και να αναγνωριστεί αμοιβαία.

Μια απαγόρευση οδήγησης που επιβλήθηκε στην Ιταλία θα εφαρμοστεί και στη Γερμανία.

Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκεται επίσης η θέσπιση ενιαίων ορίων για την κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών, η εναρμόνιση των συστημάτων μοριοδότησης στις διάφορες χώρες και η αποθήκευση των δεδομένων για τις άδειες οδήγησης όλων των πολιτών της ΕΕ σε μια πανευρωπαϊκή βάση δεδομένων. Αυτό θα διευκολύνει τους αστυνομικούς ελέγχους.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει η 4η οδηγία για την άδεια οδήγησης στους κατόχους γερμανικών και όχι μόνο αδειών οδήγησης.

Μόλις η οδηγία είναι διαθέσιμη, το grland.info θα σας ενημερώσει σχετικά με την κατάσταση των προγραμματισμένων αλλαγών.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης