Φόροι και μισθοί: Αυτό θα αλλάξει για τους εργαζόμενους το 2023

Φόροι και μισθοί: Αυτό θα αλλάξει για τους εργαζόμενους το 2023

Πολλά θα αλλάξουν για τους καταναλωτές το 2023 στη Γερμανία. Το GRland.info παρουσιάζει τις σημαντικότερες αλλαγές…

Πολλές παροχές, ειδικές πληρωμές και αβεβαιότητες έκαναν το τρέχον έτος ασυνήθιστο – τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους.

Και όμως, η αγορά εργασίας υπήρξε μέχρι στιγμής ένας από τους πιο σταθερούς πυλώνες σε όλες τις κρίσεις. Για τους εργαζόμενους, η κύρια αλλαγή το νέο έτος θα είναι στη δομή του κόστους. Οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης θα αυξηθούν.

Οι εισφορές στα γερμανικά ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης υγείας θα αυξηθούν

Εάν είστε ασφαλισμένος σε ένα ταμείο υποχρεωτικής ασφάλισης υγείας, θα πρέπει να μάθετε αν ο δικός σας ασφαλιστής αυξάνει τις εισφορές του.

Οι πρόσθετες εισφορές δεν φαίνεται να είναι τόσο δραματικές όσο φοβόταν τον Οκτώβριο. Ωστόσο, ορισμένοι ασφαλιστές αυξάνουν τις εισφορές τους κατά 0,2%.

Ο μεγαλύτερος ασφαλιστής της Βαυαρίας, η AOK, αυξάνει ακόμη και την εισφορά του κατά 0,28 ποσοστιαίες μονάδες.

Αντί για 15,9%, από τον Ιανουάριο και μετά θα παρακρατείται 16,18% από τους ακαθάριστους μισθούς. Τα δύο μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία στη Γερμανία, η TK και η Barmer, ανακοίνωσαν ότι θα διατηρήσουν σταθερές τις εισφορές τους.

Οι ιδιωτικά ασφαλισμένοι έχουν υψηλότερο όριο αποδοχών

Όσοι θέλουν να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική ασφάλιση και να ασφαλιστούν ιδιωτικά, πρέπει να κερδίζουν τουλάχιστον 66.600 ευρώ μεικτά, ή 5.550 ευρώ το μήνα, από το νέο έτος.

Αυτό σημαίνει ότι το λεγόμενο όριο υποχρεωτικής ασφάλισης θα αυξηθεί κατά 3,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει όλα τα σημαντικά στοιχεία και τις βάσεις υπολογισμού για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Αύξηση και άλλων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης

Οι εισφορές για την ασφάλιση ανεργίας θα αυξηθούν επίσης κατά 0,2 έως 2,6%. Τέλος, το κόστος για την ασφάλιση των συντάξεων θα αυξηθεί επίσης – εδώ οι εισφορές θα αυξηθούν κατά ένα δέκατο της ποσοστιαίας μονάδας στο 18,7%.

Ωστόσο, αυτό θα μετριαστεί για πολλούς από το γεγονός ότι οι συνταξιοδοτικές εισφορές θα εκπίπτουν πλήρως από τον φόρο από το 2023.

Στο μέλλον, οι αναρρωτικές άδειες θα αποστέλλονται αυτόματα στον εργοδότη

Όσοι έχουν μόνιμο εργοδότη θα μπορούν να επωφεληθούν από τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά αναρρωτικής άδειας από το νέο έτος.

Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει αναρρωτική άδεια από γιατρό και έχει νόμιμη ασφάλιση δεν θα χρειάζεται πλέον να ανησυχεί ότι ο χώρος εργασίας θα λάβει το κόκκινο πιστοποιητικό ανικανότητας για εργασία.

Αντίθετα, ο εργοδότης μπορεί να λάβει τις βασικές πληροφορίες απευθείας από την ασφαλιστική εταιρεία υγείας. Για τους ιδιώτες ασφαλισμένους, ωστόσο, ο προηγούμενος κανονισμός παραμένει σε ισχύ.

Υψηλότεροι μισθοί, μεταξύ άλλων στον τομέα της περίθαλψης

Ήδη τον Σεπτέμβριο, οι εργαζόμενοι σε επαγγέλματα φροντίδας χωρίς δική τους συλλογική σύμβαση εργασίας έλαβαν αύξηση μισθών – δύο ακόμη πρόκειται να ακολουθήσουν το νέο έτος.

Η πρώτη θα τεθεί σε ισχύ τον Μάιο του 2023:

Οι βοηθοί νοσηλευτών θα λαμβάνουν 13,90 ευρώ την ώρα, οι ειδικευμένοι βοηθοί νοσηλευτών 14,90 ευρώ και οι ειδικοί νοσηλευτές: 17,65 ευρώ.

Και η δεύτερη αύξηση θα έρθει τον Δεκέμβριο:

Οι βοηθοί νοσηλευτών θα λαμβάνουν τότε 14,15 ευρώ, οι ειδικευμένοι βοηθοί νοσηλευτών: 15,25 ευρώ, οι ειδικοί νοσηλευτές: 18,25 ευρώ. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στον τομέα της φροντίδας θα έχουν περισσότερες ημέρες άδειας. Θα λάβουν τουλάχιστον 29 ημέρες άδεια μετ’ αποδοχών – το 2023 και το 2024.

Οι συλλογικές συμβάσεις άλλων κλάδων θα προσαρμοστούν ήδη τον Ιανουάριο:

Οι παιδαγωγικοί εργαζόμενοι θα λαμβάνουν τότε ωρομίσθιο 17,87 ευρώ (προηγουμένως: 17,18 ευρώ).

Οι τεχνίτες στο επάγγελμα του στεγάστρου θα λαμβάνουν τότε 14,80 ευρώ (προηγουμένως: 14,50 ευρώ) ανά ώρα.

Και στο ηλεκτρολογικό εμπόριο θα λαμβάνουν τουλάχιστον 13,40 ευρώ, αντί των προηγούμενων 12,90 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του έτους, θα πληρωθούν επίσης οι εργαζόμενοι στην προσωρινή απασχόληση, στη βιομηχανία κρέατος, στις υπηρεσίες χρηματαποστολών και στις υπηρεσίες ασφαλείας των αεροδρομίων.

Άλλα…

Οι άνθρωποι που συνταξιοδοτούνται πριν από την επίσημη ημερομηνία συνταξιοδότησής τους θα μπορούν να κερδίσουν απεριόριστο ποσό επιπλέον χρημάτων από το νέο έτος.

Προηγουμένως, υπήρχε πάντα ένα όριο πρόσθετων αποδοχών, αλλά κατά την περίοδο Corona αυτό χαλαρώθηκε και τώρα το όριο καταργήθηκε εντελώς.

Όσοι εργάζονται από το σπίτι μπορούν να ζητήσουν στην επόμενη φορολογική τους δήλωση έξι ευρώ σε δαπάνες που σχετίζονται με το εισόδημα για το πολύ 210 ημέρες εργασίας από το σπίτι.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αφαιρεθούν επιπλέον 1.260 ευρώ ετησίως για φορολογικούς σκοπούς. Αυτό αποφασίστηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο τέλος του έτους.

Το βασικό επίδομα φόρου εισοδήματος πρόκειται να αυξηθεί από 10.347 ευρώ σε 10.908 ευρώ ετησίως.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης