Αυτόχθονες: Οι Σόρβοι θέλουν να μηνύσουν τη Γερμανία

Newsroom

Updated on:

Ειδήσεις-GRland, Έλληνας,

“Αλλά ούτε τα ομόσπονδα κρατίδια ούτε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχουν αντιδράσει. Τώρα κάνουν μήνυση στις Βρυξέλλες”, αναφέρει ο Thomas Zschornak…

Διότι το καθεστώς ως αυτόχθονου λαού θα είχε απτές συνέπειες. Θα έπρεπε να αναγνωριστεί το κοινοβούλιο και να καταστεί δυνατή η λειτουργία σορβικών “αυτοδιοικητικών οργάνων”.

Θα ήταν επίσης δυνατή η λειτουργία αυτοδιοικούμενων σορβικών σχολείων. Οι Σάμι στη βόρεια Φινλανδία και τη Σουηδία, για παράδειγμα, ή οι Βουσμάνοι στη Ναμίμπια απολαμβάνουν το καθεστώς του αυτόχθονου λαού.

“Οι καιροί αλλάζουν, ο σορβικός λαός αναπτύσσεται. Γι’ αυτό χρειάζονται δημοκρατικές δομές και δικαιώματα”, εξηγεί ο Thomas Zschornak.

Αυτό έχει να κάνει και με τα χρήματα. Κάθε χρόνο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση (11,96 εκατομμύρια), η Σαξονία (7,97 εκατομμύρια) και το Βρανδεμβούργο (3,99 εκατομμύρια) καταβάλλουν 23,92 εκατομμύρια ευρώ στο Ίδρυμα για τον σορβικό λαό.

Το ίδρυμα διανέμει στη συνέχεια τα χρήματα σε εννέα μόνο ιδρύματα.

Οι εκπρόσωποι του Seijm λένε ότι αυτό είναι αδιαφανές και νομικά τουλάχιστον αμφίβολο και ότι πρέπει να ελέγχεται από το κοινοβούλιο.

Επιπλέον, λειτουργοί πλήρους απασχόλησης, όπως αυτοί της Domowina, δεν θα μπορούσαν να είναι οι δημοκρατικοί εκπρόσωποι των Σορβών.

Ως εκ τούτου, δύο διάσημοι Άγγλοι δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρόκειται τώρα να προσφύγουν νομικά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης