Τα τσιμπούρια εξαπλώνονται στη Γερμανία: Δείτε τον χάρτη

Νικόλαος Σκριτλής

Updated on:

Τα τσιμπούρια Hyalomma εξαπλώνονται και στη Γερμανία

Καραδοκούν στα δάση, κατά μήκος των λιβαδιών των ποταμών, στα πάρκα, στα περιβόλια και δυστυχώς και στις λίμνες κολύμβησης – τα τσιμπούρια!

Αυτά τα αιμοβόρα ζώα μεταδίδουν την ενίοτε θανατηφόρα πρώιμη καλοκαιρινή FSME (Ιογενής κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα, Λοίμωξη-TBE) και την ύπουλη νόσο του Lyme.

Πρόσφατα, ακόμη και οι δύο ασθένειες μπορούν να εμφανιστούν ταυτόχρονα, προειδοποιεί ο “ειδικός στα τσιμπούρια” Dr. Olaf Kahl.

Τώρα ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας από το Βερολίνο, ο οποίος ερευνά τα επικίνδυνα ζώα εδώ και 40 χρόνια, έψαξε για τα τσιμπούρια τους χλοοτάπητες και τους θάμνους γύρω από τη δημοφιλή λίμνη Birkwitz-Pratzschwitz στη Σαξονία. Τα ύπουλα ακάρεα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό πανί.

Δρ Kahl: “Τα τσιμπούρια προσκολλώνται στο ύφασμα. Κατάφερα να πιάσω τέσσερα δείγματα στην παραλία για σκύλους. Τα έβαλα σε ειδικά βάζα για περαιτέρω εργαστηριακή ανάλυση”.

Όλη η Σαξονία είναι περιοχή κινδύνου για τη νόσο του Lyme, η οποία μεταδίδεται από βακτήρια, και μεγάλα τμήματα του κρατιδίου κινδυνεύουν επίσης από τη FSME, η οποία προκαλείται από ιούς. Και οι δύο μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω του σάλιου των κροτώνων.

Το αίμα μας -όπως αυτό των ποντικιών, των άγριων ζώων ή των σκύλων- έχει ιδιαίτερα καλή γεύση γι’ αυτά.

“Δυστυχώς, υπάρχουν ήδη τα πρώτα κρούσματα διπλών μολύνσεων, όπου τα τσιμπούρια μεταφέρουν τόσο τα παθογόνα της νόσου του Lyme όσο και της FSME και μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους και με τις δύο ασθένειες”, προειδοποιεί ο κορυφαίος ειδικός Δρ Kahl.

“Κάθε τσιμπούρι τρώει μόνο τρεις φορές στη ζωή του και πάντα μόνο αίμα – ως προνύμφη 0,5 χιλιοστών, ως νύμφη 1,2 χιλιοστών και ως ενήλικο ζώο που μπορεί να ξεπεράσει το ένα εκατοστό όταν απορροφηθεί πλήρως”, εξηγεί ο δρ Kahl.

Κατά τα άλλα, τα τσιμπούρια, τα οποία ζουν 4 έως 6 χρόνια και κινούνται με ταχύτητα 5 έως 8 μέτρων ανά ώρα, χρειάζονται μόνο νερό. Το απορροφούν από τον αέρα του περιβάλλοντος με υγρασία 80%.

Πριν από το γεύμα τους με αίμα, τα τσιμπούρια καραδοκούν στα φυλλώματα, σκαρφαλώνουν σε χόρτα και φυτά σε μέγιστο ύψος 1,20 μέτρων.

Αν ένας ξενιστής τα ακουμπήσει, τα αναγνωρίζουν από την αναπνοή τους και τη μυρωδιά του ιδρώτα, κολλάνε πάνω τους και στη συνέχεια σέρνονται στο σημείο της παρακέντησης.

Στον άνθρωπο, αυτά είναι π.χ. η γραμμή των μαλλιών, πίσω από τα αυτιά, το πίσω μέρος των γονάτων, η βουβωνική χώρα. Όταν γεμίσουν μετά από ώρες ή ημέρες, πέφτουν.

Πώς μπορώ να απομακρύνω τα τσιμπούρια;

Δρ Kohl: “Τραβήξτε τα πάνω από το δέρμα με τσιμπιδάκια ή μυτερά νύχια, αλλά μην συνθλίψετε το σώμα του τσιμπούρι.

Αν γυρίσετε προσεκτικά το τσιμπούρι, τα αγκάθια θα χαλαρώσουν και μπορείτε να το βγάλετε.

Αν στάξετε πάνω του βερνίκι νυχιών, το εμποδίζετε να πάρει οξυγόνο και το αναισθητοποιείτε. Το να φτύσετε πάνω στο τσιμπούρι δεν βοηθάει καθόλου”.

Πώς μπορώ να αναγνωρίσω ότι έχω ήδη μολυνθεί;

Η νόσος του Lyme (περίπου 300.000 περιπτώσεις ετησίως στη Γερμανία) είναι συχνά ορατή από μια κόκκινη κηλίδα που εξαπλώνεται ομόκεντρα από το σημείο τρυπήματος στο δέρμα.

Σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να εμφανιστούν πόνος στις αρθρώσεις, αλλαγές στο δέρμα ή νευρολογικές επιπλοκές. Η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά.

Η ιογενής κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα, Λοίμωξη-TBE (524 κρούσματα στη Γερμανία το 2022), η οποία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον εγκέφαλο, τις μήνιγγες και τον νωτιαίο μυελό, προλαμβάνεται καλά με έγκαιρο εμβολιασμό.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ναυτία, εμετό και ελλείμματα του νευρικού συστήματος.

Οι σοβαρές πορείες συνοδεύονται από παράλυση των χεριών και των ποδιών, διαταραχές κατάποσης και ομιλίας, αναπνευστική παράλυση και έντονη υπνηλία.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης