Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ υγειονομικής περίθαλψης

Γερμανία: Το κόστος ασφάλισης υγείας θα αυξηθεί το 2023

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD) δήλωσε ότι οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα για την ασφάλισή τους το 2024, προκειμένου να καλυφθούν τα οικονομικά κενά της προβληματικής υγειονομικής περίθαλψης.

Σε συνέντευξή του στο RND, ο Lauterbach δήλωσε ότι έχει αποκλείσει περικοπές στις υπηρεσίες για τους ασθενείς και ως εκ τούτου εξετάζει μια μικρή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για την ενίσχυση των ταμείων υγείας.

“Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ έχει καταστήσει σαφές ότι οι φορολογικές επιχορηγήσεις για την υποχρεωτική ασφάλιση υγείας δεν μπορούν να αυξηθούν”, δήλωσε ο Lauterbach στο RND.

“Με εμένα, δεν θα υπάρξουν περικοπές στις υπηρεσίες. Επομένως, το ποσοστό εισφοράς στην υποχρεωτική ασφάλιση υγείας θα πρέπει να αυξηθεί ελαφρώς και πάλι το επόμενο έτος”.

Στον απόηχο της πανδημίας του Covid, ο πολιτικός του SPD αγωνίζεται να βρει τρόπους να κρατήσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γερμανίας όρθιο.

Φέτος, τα ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης (GKV) αντιμετωπίζουν ένα ιστορικό έλλειμμα 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα ταμεία ασφάλισης περίθαλψης παλεύουν επίσης με ένα έλλειμμα 4,5 ευρώ.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, ο Λάουτερμπαχ ανακοίνωσε μια σειρά έκτακτων μέτρων στις αρχές του έτους. Αυτά περιλάμβαναν τη δυνατότητα στα ασφαλιστικά ταμεία υγείας να αυξήσουν εθελοντικά πρόσθετες εισφορές, τη διοχέτευση 14,5 δισ. ευρώ από το Δημόσιο στο GKV και την επιβολή φαρμακευτικών εκπτώσεων στα φάρμακα.

Ωστόσο, παρά τα μέτρα, οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι ο GKV θα εξακολουθεί να χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για να κρατήσει το κεφάλι του πάνω από το νερό το 2024.

Επιβάρυνση των υψηλόμισθων στη Γερμανία

Τον Μάιο, πολιτικοί από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους – τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού – δήλωσαν ότι οι υψηλότερα αμειβόμενοι θα πρέπει να κληθούν να συνεισφέρουν περισσότερο στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Συγκεκριμένα, τα κεντροαριστερά κόμματα θέλουν να αυξήσουν το εισοδηματικό όριο στο οποίο κάποιος μπορεί να μεταπηδήσει από την υποχρεωτική υποχρεωτική ασφάλιση υγείας (μέσω του εργοδότη του) στην ιδιωτική ασφάλιση.

“Αυτό θα σήμαινε σημαντικά πρόσθετα έσοδα για την υποχρεωτική ασφάλιση υγείας και – σε αντίθεση με τα υψηλότερα ποσοστά εισφορών – θα επιβάρυνε μόνο τους υψηλά αμειβόμενους”, δήλωσε τότε στην Handesblatt η Μαρία Κλάιν-Σμάινκ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων.

Ωστόσο, η αντίδραση των κεντροδεξιών Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) – το τρίτο κόμμα του συνασπισμού – φαίνεται να έχει ματαιώσει προς το παρόν τα σχέδια αυτά.

Αν και δεν είναι σαφές κατά πόσο θα αυξηθούν οι εισφορές, οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι χωρίς πρόσθετα μέτρα, θα απαιτηθεί αύξηση των υποχρεωτικών εισφορών κατά 0,2% έως 0,4% για να καλυφθεί η τρύπα των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επί του παρόντος, οι υποχρεωτικές εισφορές για την ασφάλιση υγείας ορίζονται στο 14,6 τοις εκατό και οι πρόσθετες εισφορές (οι οποίες καθορίζονται από τον ασφαλιστή υγείας) μπορούν να φτάσουν έως και το 1,6 τοις εκατό.

Οι δαπάνες αυτές κατανέμονται εξίσου μεταξύ του εργαζομένου και του εργοδότη ή καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης