Ακάλυπτες 50.000 θέσεις εκπαιδευτικών στα γερμανικά σχολεία

Η Γερμανία αντιμετωπίζει αυξανόμενη έλλειψη εκπαιδευτικών, με δύο τύπους σχολείων να πλήττονται ιδιαίτερα, σύμφωνα με νέα έρευνα της γερμανικής συνδικαλιστικής οργάνωσης εκπαιδευτικών Verband Bildung und Erziehung (VBE).

Το 57% των διευθυντών σχολείων που συμμετείχαν στην έρευνα του VBE δήλωσαν ότι τουλάχιστον μία από τις διαθέσιμες θέσεις στο σχολείο τους είναι επί του παρόντος κενή.

Από τα επηρεαζόμενα σχολεία, το ένα τέταρτο δήλωσε ότι το έξι έως δέκα τοις εκατό των θέσεων δεν είχαν καλυφθεί.

Στο ένα πέμπτο των σχολείων, πάνω από το 15 τοις εκατό του συνόλου των θέσεων ήταν κενές.

Η έλλειψη εκπαιδευτικών ήταν ιδιαίτερα δραστική στα δημοτικά σχολεία και στα σχολεία ειδικής αγωγής της Γερμανίας.

Η μεγάλη πλειονότητα των διευθυντών σχολείων που συμμετείχαν στην έρευνα, ήτοι το 84%, αναμένουν ότι το σχολείο τους θα επηρεαστεί “σοβαρά” ή “πολύ σοβαρά” στο μέλλον.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει εδώ και καιρό έλλειψη εκπαιδευτικών, με πολλούς νέους να απομακρύνονται από το επάγγελμα λόγω των πολλών ωρών εργασίας, των χαμηλών αποδοχών και της έλλειψης ευελιξίας.

Η γενική έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων στη χώρα σημαίνει επίσης ότι υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι με τα κατάλληλα προσόντα για να διδάξουν.

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο από την αύξηση του αριθμού των μαθητών λόγω των περισσότερων γεννήσεων και της μετανάστευσης, σύμφωνα με τη Μόνιμη Διάσκεψη των Υπουργών Παιδείας και Πολιτισμού (KMK).

Σήμερα υπάρχουν σχεδόν 11 εκατομμύρια μαθητές στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το VBE, κατά μέσο όρο έντεκα τοις εκατό των διαθέσιμων θέσεων είναι ακάλυπτες σε εθνικό επίπεδο, με 1,6 κενές θέσεις ανά σχολείο.

Με δεδομένο τον συνολικό αριθμό των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Γερμανία, τον οποίο η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανεβάζει σε 32.206 για το προηγούμενο σχολικό έτος, αυτό οδηγεί σε περισσότερες από 51.000 ακάλυπτες θέσεις εκπαιδευτικών σε εθνικό επίπεδο.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, διεξήχθη τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του περασμένου έτους μεταξύ 1.308 διευθυντών σχολείων σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της KMK, το χάσμα μεταξύ ζήτησης και προσφοράς εκπαιδευτικών θα είναι κατά μέσο όρο περίπου 1.600 κάθε χρόνο μεταξύ 2021 και 2035.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ζήτησης εκπαιδευτικών, η KMK αναμένει περίπου 25.000 κενές θέσεις εργασίας το 2035.

“Στην πραγματικότητα των σχολείων μας, το κενό εκτιμάται ήδη τώρα ότι θα είναι διπλάσιο από τις προβλέψεις της KMK για το 2035”, δήλωσε ο πρόεδρος του VBE Gerhard Brand.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.