Ακραία φαινόμενα: Ποια περιοχή επηρεάζεται στη Βαυαρία;

Έρχεται δεύτερο κύμα κακοκαιρίας στη Γερμανία

Οι έντονες βροχοπτώσεις είναι πιθανό να γίνουν συχνότερες στο μέλλον και μια περιοχή της Βαυαρίας επηρεάζεται ιδιαίτερα. Οι ασφαλιστές και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν…

Πολλοί ηλικιωμένοι έχουν την εντύπωση ότι οι καταρρακτώδεις βροχές είναι σήμερα πιο συχνές από ό,τι πριν από μερικές δεκαετίες – αυτή η υποκειμενική εντύπωση δεν είναι προφανώς λανθασμένη.

Οι Γερμανοί ασφαλιστές αναμένουν ότι οι ζημιές θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Καταρρακτώδης βροχή στη Βαυαρία: Η Κάτω Βαυαρία πλήττεται συχνά από έντονες βροχοπτώσεις

Οι καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν την Κάτω Βαυαρία με συχνότητα πάνω από το μέσο όρο την τελευταία εικοσαετία, σύμφωνα με ανάλυση των γερμανικών ασφαλιστών.

Μεταξύ των πέντε περιφερειών της Βαυαρίας με τις συχνότερες ζημιές από έντονες βροχοπτώσεις από το 2002 έως το 2021 είναι τέσσερις στην Κάτω Βαυαρία:

  • Landshut
  • Passau
  • Straubing
  • Rottal-Inn

Αυτό ανακοινώθηκε από τη Γερμανική Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών στο Βερολίνο.

Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε το Landshut, όπου κατά μέσο όρο περισσότερα από ένα στα πέντε σπίτια – 221 στα 1000 – υπέστησαν ζημιές από έντονες βροχοπτώσεις.

Ισχυρές βροχοπτώσεις στη Βαυαρία: Στατιστικά, κάθε δέκατο σπίτι επλήγη από ζημιές

Σε ολόκληρη τη Βαυαρία, οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει ζημιές σε οικιστικά κτίρια ύψους 2,19 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια.

Στατιστικά, περισσότερο από κάθε δέκατο κτίριο κατοικίας – 108 στα 1000 – υπέστη ζημιές από ακραίες βροχοπτώσεις.

Τόσο οι ασφαλιστές όσο και οι μετεωρολόγοι φοβούνται ότι οι καταρρακτώδεις βροχές θα συμβαίνουν συχνότερα στο μέλλον και ότι οι ζημιές θα συνεχίσουν να αυξάνονται ως αποτέλεσμα:

“Η κλιματική αλλαγή σημαίνει περισσότερη ζέστη, περισσότερη ξηρασία, αλλά και περισσότερες καταιγίδες και έντονες βροχοπτώσεις”, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της GDV Jörg Asmussen.

Ισχυρή βροχή στη Βαυαρία: η πιθανότητα ακραίου συμβάντος έως και εννέα φορές μεγαλύτερη

Σύμφωνα με τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD), ωστόσο, ακόμη και οι ιδιοκτήτες σπιτιών σε περιοχές που έχουν πληγεί συγκριτικά σπάνια δεν πρέπει να καθησυχάζονται.

“Υποθέτουμε ότι η πιθανότητα ενός ακραίου φαινομένου όπως αυτό που έπληξε τη δυτική Γερμανία το 2021 είναι έως και εννέα φορές υψηλότερη λόγω της κλιματικής αλλαγής”, ανέφερε η ασφαλιστική ένωση τη μετεωρολόγο Καταρίνα Λένγκφελντ.

“Οι περιοχές που έχουν υποστεί μικρές ζημιές από έντονες βροχοπτώσεις τα τελευταία 20 χρόνια ήταν απλώς τυχερές μέχρι στιγμής”.

Σύμφωνα με την GDV, μόνο περίπου το 45% των ιδιοκτητών κατοικιών στη Βαυαρία είναι ασφαλισμένοι κατά των φυσικών κινδύνων.

Η GDV προειδοποιεί: “Εφαρμόστε με συνέπεια την πρόληψη και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή”

Ο εικοσαετής ισολογισμός της GDV περιέχει πολιτικό δυναμίτη. Διότι ενόψει της αύξησης των ακραίων καιρικών φαινομένων, η ασφαλιστική ένωση διερωτάται αν οι εταιρείες μπορούν να εξακολουθούν να ασφαλίζουν μακροπρόθεσμα όλους τους φυσικούς κινδύνους.

“Πρέπει να εφαρμόσουμε με συνέπεια την πρόληψη και την προσαρμογή στις κλιματικές επιπτώσεις στη Γερμανία“, απαίτησε ο Asmussen.

“Διαφορετικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, τα ασφάλιστρα για την ασφάλιση κατοικιών θα μπορούσαν να διπλασιαστούν μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια μόνο λόγω των κλιματικών ζημιών”.

Μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της GDV απαίτησε από τους πολιτικούς να σταματήσουν την οικοδόμηση σε πλημμυρικές περιοχές.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης