Το Αμβούργο θα παρέχει δωρεάν ταμπόν στα σχολεία στο μέλλον

Το Αμβούργο θα παρέχει δωρεάν ταμπόν στα σχολεία στο μέλλον

Ταμπόν, σερβιέτες και λοιπά δωρεάν στα σχολεία; Η πόλη του Αμβούργου θέλει τώρα να δημιουργήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για το σκοπό αυτό.

Δωρεάν προϊόντα εμμήνου ρύσεως στα σχολεία του Αμβούργου

Οι Πράσινοι και το SPD θέλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους γι’ αυτό με κοινή κοινοβουλευτική πρόταση. Για το σκοπό αυτό πρόκειται να δημιουργηθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα.

Η δοκιμή θα πρέπει να ξεκινήσει ήδη από την επόμενη σχολική χρονιά, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2023.

Συνολικά 20 σχολεία θα πρέπει τότε να δοκιμάσουν πώς “τα ταμπόν και οι σερβιέτες (…) μπορούν να γίνουν προσβάσιμα δωρεάν”, γράφουν στην πρόταση.

Συγκεκριμένα, στις τουαλέτες θα πρέπει να τοποθετηθούν αυτόματοι πωλητές από τους οποίους οι μαθήτριες θα μπορούν να εξυπηρετούνται.

“Το ταμπόν στην τουαλέτα όπως το στυλό στη μολυβοθήκη”

Οι συντάκτες της πρότασης έχουν και ένα άλλο θέμα: θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους αυτόματους πωλητές για να ευαισθητοποιήσουν για ασθένειες όπως η ενδομητρίωση.

Η ιδέα δεν είναι βέβαια καινούργια: στη Σκωτία, όλα τα σχολεία παρέχουν δωρεάν προϊόντα περιόδου από το 2021. Το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου ξεκίνησε μια δοκιμή σε 15 σημεία στα τέλη του 2022, όπου διατίθενται δωρεάν ταμπόν.

“Αύξηση της ορατότητας”

Ιστορικό των δράσεων: Να σταματήσει η ντροπή για το θέμα. Αλλά προστίθενται και οικονομικοί λόγοι. Για παράδειγμα, υπάρχει η “φτώχεια της περιόδου”.

Για παράδειγμα, μια έρευνα που διεξήχθη από την Plan International Γερμανίας σε συνεργασία με την WASH United αποκάλυψε ότι συνολικά το 23% των γυναικών και των κοριτσιών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η δαπάνη χρημάτων για προϊόντα περιόδου αποτελεί οικονομικό βάρος.

Ένα άλλο 15 τοις εκατό δήλωσε ότι χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν λιγότερα προϊόντα. Ωστόσο, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεων.

“Θέλουμε να αυξήσουμε την προβολή της εμμήνου ρύσεως, των προϊόντων περιόδου και των σχετικών ασθενειών και να εξουδετερώσουμε σαφώς τα αισθήματα ντροπής και άγνοιας”, δήλωσε η Clarissa Herbst, σχολική εμπειρογνώμονας της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, η οποία συνέβαλε στην πρωτοβουλία της πρότασης.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης