Χαρά στη Βαυαρία: Ανακαλύφθηκε το χαμένο στέμμα του βασιλιά Όθωνα

Νικόλαος Σκριτλής

Updated on:

Newsroom-GRland, Ευρώπη, Πολιτική

Το στέμμα, το σκήπτρο και το σπαθί του βασιλιά Όθωνα της Ελλάδας βρέθηκαν κοντά στην Αθήνα. Φυσικά, οι υπεύθυνοι του μουσείου στο Ottobrunn είναι ενθουσιασμένοι.

Στέμμα, σκήπτρο και σπαθί: Τα διακριτικά του βασιλιά Όθωνα της Ελλάδας ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης στο ελληνικό βασιλικό θερινό ανάκτορο Τατόι βόρεια της Αθήνας.

Βρέθηκαν από υπαλλήλους του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, σε καλή κατάσταση και “πολύ καλά συσκευασμένα”, όπως λένε.

Ο διευθυντής του Μουσείου του Όθωνα Βασιλιά της Ελλάδας στο Ottobrunn, καθηγητής Jan Murken, και η βοηθός του στην έρευνα Tabea Förth είναι επίσης ενθουσιασμένοι με το εκπληκτικό εύρημα.

Σύμφωνα με τον Murken, οι ειδικοί έψαχναν για μεγάλο χρονικό διάστημα και μερικές φορές έκαναν ευφάνταστες εικασίες για το πού βρίσκεται.

“Ήξερα πώς έμοιαζαν το σκήπτρο και το σπαθί. Αλλά για το στέμμα υπήρχαν μόνο ασπρόμαυρες φωτογραφίες”, λέει ο διευθυντής του μουσείου.

Η Förth συγχαίρει με χαρά τον ελληνικό λαό για την εύρεση του στέμματος ειδικότερα: “Το στέμμα του βασιλιά Όθωνα είναι ένα λαμπρό σύμβολο της δόξας του παρελθόντος και μας θυμίζει ότι η ιστορία και η παράδοση είναι τα θεμέλια ενός ισχυρού έθνους”.

Τα διακριτικά είχαν εξαφανιστεί

Πριν τα διακριτικά εξαφανιστούν, είχαν δοθεί από τον οίκο των Wittelsbach στον τότε Έλληνα βασιλιά Παύλο το 1959, ενημερώνει το μουσείο σε δελτίο Τύπου.

Μετά από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα τον Απρίλιο του 1967 και ένα ανεπιτυχές αντιπραξικόπημα του βασιλιά Κωνσταντίνου Β’, ο οποίος είχε αναλάβει την εξουσία από το 1964, οκτώ μήνες αργότερα, ο τελευταίος πήγε στην εξορία. Αυτό που απέμεινε ήταν η βασιλική θερινή κατοικία και -όπως αποδείχθηκε τώρα- τα διακριτικά.

Τα διακριτικά, φτιαγμένα από χρυσό και διάφορα κράματα μετάλλων, αποκαθίστανται τώρα και στη συνέχεια θα παραδοθούν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εκεί, στο πρώην ανάκτορο του βασιλιά Όθωνα στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, θα εκτεθούν.

“Εμείς στο Μουσείο του Βασιλιά Όθωνα θέλουμε να τιμήσουμε το εύρημα με μια φωτογραφική έκθεση των αντικειμένων και της ιστορίας τους”, λέει ο Murken.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης