Γερμανία: Έρχεται απότομη μείωση στην κατασκευή κατοικιών;

Ποιες περιοχές της Γερμανίας χρειάζονται ξένους μηχανικούς;

Ο ρυθμός κατασκευής κατοικιών στη Γερμανία αναμένεται να μειωθεί κατά 32% έως το 2025 χάρη στην αύξηση του κόστους στον κλάδο, υποστηρίζει νέα μελέτη. Οι επικριτές καλούν την κυβέρνηση να επενδύσει δημόσια κεφάλαια σε προσιτές κατοικίες για να καλύψει τα κενά.

Τα ποσοστά κατασκευής κατοικιών στην Ευρώπη θα μειωθούν σύντομα

Σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη του Ινστιτούτου ifo στο Μόναχο, στη Γερμανία ο ρυθμός κατασκευής κατοικιών θα μειωθεί κατά 32 τοις εκατό τα επόμενα δύο χρόνια.

Η Euroconstruct, το ανεξάρτητο δίκτυο πρόβλεψης της κατασκευαστικής αγοράς που πραγματοποίησε την έρευνα, εκτιμά ότι μόνο 200.000 κατοικίες θα κατασκευαστούν μέχρι την ολοκλήρωσή τους το 2025, σε σύγκριση με τις 290.000 που είχαν ολοκληρωθεί το 2022.

Ως αιτίες της προβλεπόμενης μείωσης αναφέρονται η αύξηση του κόστους στον κατασκευαστικό κλάδο -που εν μέρει έχει υποκινηθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία-, τα αυξημένα επιτόκια και η αβέβαιη αγορά κατοικιών.

Καθώς αναμένεται πτώση 14% σε ολόκληρη την Ευρώπη, η μείωση στην ήπειρο συνολικά θα είναι λιγότερο δραματική από ό,τι στη Γερμανία.

Σε ορισμένες χώρες, συγκεκριμένα στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σλοβακία, οι ρυθμοί κατασκευής προβλέπεται μάλιστα να αυξηθούν κατά 11 έως 17%.

Θα ανταποκριθεί η Γερμανία στις αυξημένες απαιτήσεις για οικονομικά προσιτές κατοικίες;

Σε ολόκληρη τη Γερμανία, και ιδίως στις γερμανικές πόλεις, υπάρχει ήδη έλλειψη προσιτών κατοικιών.

Οι πρόσφατες αλλαγές στον μεταναστευτικό νόμο της Γερμανίας – οι οποίες θα δουν τη χώρα να εισάγει ένα σύστημα με βάση τα σημεία για να βοηθήσει στην προσέλκυση ξένων εργαζομένων, με την ελπίδα να καλύψει την έλλειψη εργατικού δυναμικού σε επίπεδο ρεκόρ – ελπίζουμε ότι θα φέρει πολλούς νεοεισερχόμενους στην ομοσπονδιακή δημοκρατία.

Όμως, με τη χώρα να βρίσκεται ήδη στη χειρότερη στεγαστική κρίση των τελευταίων 20 ετών και με τις ιδιωτικές κατασκευές να επιβραδύνονται, δεν φαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει σχεδιάσει τόσο μακριά από το μέλλον όσον αφορά το πού φαντάζεται να στεγάσει όλους τους νέους εργαζόμενους που χρειάζεται απεγνωσμένα.

Με τους δυνητικούς αγοραστές να έχουν εκτοπιστεί από την αγορά κατοικίας και την έλλειψη προσιτών κατοικιών προς ενοικίαση, το Ινστιτούτο Μακροοικονομικής Πολιτικής της Γερμανίας (IMK) πίεσε την κυβέρνηση να επενδύσει περισσότερα δημόσια χρήματα στην κατασκευή προσιτών κατοικιών που θα καλύψουν τα κενά που αφήνει η μειωμένη ιδιωτική οικοδόμηση.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης