Γερμανία: Αναπάντητο μένει το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα

Νικόλαος Σκριτλής

Updated on:

Σκάνδαλα και κλοπές: Η αμαρτωλή ιστορία των τρένων στην Ελλάδα

Γιατί πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε περιφερειακή αμαξοστοιχία κοντά στο Garmisch- Partenkirchen; Ένα χρόνο μετά το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, η ενδιάμεση έκθεση για τα αίτια και τις νομικές συνέπειες αναμένονται ακόμη…

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Garmisch-Partenkirchen

Οι εικόνες των διαλυμένων βαγονιών με φόντο το Zugspitze έχουν χαραχθεί στη μνήμη του Werdenfelser Land.

“Ήταν ένα τεράστιο σοκ τότε που συνέβη αυτό στην περιοχή μας”, λέει ο περιφερειάρχης Anton Speer πριν από την επέτειο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος με πέντε νεκρούς στις 3 Ιουνίου.

Εκείνη την εποχή, ως επικεφαλής του τμήματος αντιμετώπισης καταστροφών, συντόνιζε επίσης τις 250 δυνάμεις έκτακτης ανάγκης.

Ένα χρόνο μετά το δυστύχημα στο Garmisch-Partenkirchen, η νομική διαδικασία και η διερεύνηση των αιτιών εξακολουθούν να μοιάζουν με σισύφειο έργο.

ΕΚΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Garmisch-Partenkirchen: Ανακοινώθηκαν τα αίτια του δυστυχήματος

Η Εισαγγελία ΙΙ του Μονάχου συνεχίζει να ερευνά τέσσερις κατηγορούμενους σιδηροδρομικούς υπαλλήλους ως ύποπτους για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Μια πραγματογνωμοσύνη πρόκειται να αποσαφηνίσει εάν οι σιδηροδρομικοί στρωτήρες, η κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου ή άλλες περιστάσεις ήταν η αιτία του εκτροχιασμού του περιφερειακού τρένου, εξήγησε ο ανώτερος εισαγγελέας Andrea Grape.

Η ενδιάμεση έκθεση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, η οποία είχε αρχικά ανακοινωθεί στις αρχές του έτους, πρόκειται τώρα να δημοσιευθεί μέχρι την επέτειο του δυστυχήματος στις 3 Ιουνίου, ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Γραφείο στη Βόννη κατόπιν αιτήματος.

Η Deutsche Bahn συνεχίζει επίσης να κρατά χαμηλούς τόνους. “Τα ακριβή αίτια δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί”, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Επί μήνες, οι χρήστες του σιδηροδρόμου στην περιοχή ταλαιπωρούνταν από εκτεταμένα κλεισίματα γραμμών – η γραμμή προς Mittenwald, για παράδειγμα, εξακολουθεί να είναι κλειστή τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Speer, η υπηρεσία αντικατάστασης της σιδηροδρομικής γραμμής λειτουργεί “μόνο εν μέρει”.

“Συχνά οι μαθητές δεν φτάνουν εγκαίρως στο σχολείο. Έχουμε πάντα μια επαφή με τον σιδηρόδρομο και είναι δύσκολο.

Χρειαζόμαστε ασφαλείς σιδηροδρομικές διαδρομές, πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους σιδηροδρόμους”, δήλωσε ο Speer, παραπονούμενος για τους οδηγούς λεωφορείων “που δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τη διαδρομή”.

Ο σιδηρόδρομος επεσήμανε το επενδυτικό του πρόγραμμα για τις γραμμές στην περιοχή Werdenfelser Land ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2025, με περίπου 45 χιλιόμετρα τροχιάς να ανανεώνονται μόνο το 2023.

“Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την ενημέρωση, για παράδειγμα σχετικά με τις υπηρεσίες αντικατάστασης σιδηροδρομικών γραμμών.

Όπου υπάρχει ανάγκη βελτίωσης, προσπαθούμε να κάνουμε βελτιώσεις το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε εκπρόσωπος.

Ο σιδηρόδρομος υποστηρίζει “σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση των γνώσεων” ότι το δυστύχημα ήταν αποτέλεσμα της “αστοχίας στρωτήρων από σκυρόδεμα”.

Το περιοδικό “Frontal 21” του ZDF, από την άλλη πλευρά, ερεύνησε πρόσφατα μια άλλη πιθανή αιτία: η μετατόπιση του Katzenbach κατά τη διάρκεια της επέκτασης της ομοσπονδιακής οδού 2 θα μπορούσε να έχει παρασύρει σταδιακά τμήματα του απότομου σιδηροδρομικού αναχώματος.

“Η DB δεν θα συμμετάσχει σε εικασίες σχετικά με υποτιθέμενες εναλλακτικές αιτίες”, δήλωσε σχετικά εκπρόσωπος του σιδηροδρόμου.

Ένας εμπειρογνώμονας, από την άλλη πλευρά, θεωρεί λογική την ανακατασκευή του σιδηροδρομικού αναχώματος ή τον επανασχεδιασμό της στενής στροφής.

ΕΚΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Garmisch-Partenkirchen: Ανακοινώθηκαν τα αίτια του δυστυχήματος

“Εκ των υστέρων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Το ερώτημα είναι μάλλον γιατί δεν αναγνωρίστηκε εκ των προτέρων”, λέει ο Markus Hecht, καθηγητής στον τομέα των σιδηροδρομικών οχημάτων στο TU Berlin.

Στην επέτειο αυτό το Σάββατο, η κοινότητα θέλει να θυμηθεί τα θύματα με μια τελετή. Στις 3 Ιουνίου του 2022, εκτροχιάστηκε ένα περιφερειακό τρένο με προορισμό το Μόναχο.

Τέσσερις γυναίκες και ένα 13χρονο αγόρι έχασαν τη ζωή τους. Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, ορισμένοι από αυτούς σοβαρά.

Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, η κυκλοφορία των τρένων στο σημείο του δυστυχήματος είχε επανέλθει.

Μόνο στην κύρια γραμμή μεταξύ Murnau και Garmisch-Partenkirchen ανανεώθηκαν περισσότερα από έντεκα χιλιόμετρα σιδηροτροχιών, έρματος και στρωτήρων.

Ως συνέπεια του δυστυχήματος, ο σιδηρόδρομος άρχισε επίσης να ελέγχει περίπου 200.000 στρωτήρες από σκυρόδεμα σε παγγερμανικό επίπεδο.

Για τους ειδικούς, οι συστηματικές ανακαινίσεις θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα.

“Ολόκληρη η σιδηροδρομική υποδομή στη Γερμανία έχει παραμεληθεί εδώ και χρόνια. Αυτό θα πάρει κάποια στιγμή την εκδίκησή του.

Εκτός από το ζήτημα της χρηματοδότησης, αυτό επηρεάζει επίσης πτυχές όπως ο σχεδιασμός του προσωπικού, οι επιχειρησιακές διαδικασίες και, τέλος, η κουλτούρα των σφαλμάτων”, λέει για παράδειγμα ο Thomas Strang, ειδικός σε θέματα επικοινωνίας και πλοήγησης στο Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR).

ΕΚΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Garmisch-Partenkirchen: Ανακοινώθηκαν τα αίτια του δυστυχήματος

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης