Αναστασία: Έρχεται νέο θρησκευτικό κίνημα στη Γερμανία;

Οι οπαδοί του θεωρούν τους εαυτούς τους μέλη ενός οικολογικού εσωτεριστικού κινήματος που βασίζεται σε ρωσικά βιβλία φαντασίας.

Αλλά το κίνημα της Αναστασίας, για παράδειγμα στο Allgäu ή στο Chiemgau (Βαυαρία), δικτυώνεται επίσης με τους Reichsbürger και τους δεξιούς κύκλους.

Αναστασία – οι περισσότεροι οπαδοί τη συνδέουν με την ιδέα των λεγόμενων οικογενειακών περιουσιών. Σύμφωνα με αυτό, κάθε οικογένεια πρέπει να καλλιεργεί ένα εκτάριο γης και ουσιαστικά να αυτοεξυπηρετείται. Σύμφωνα με την έρευνα του BR, υπάρχουν 18 τέτοιες φάρμες σε όλη τη Γερμανία.

Ένα από αυτά είναι το αγρόκτημα του Robert Briechle στο Allgäu. “Για μένα, μια φυσική πνευματικότητα χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι κάποιος έχει έναν καλό τρόπο να ασχολείται με το έδαφος”. Αυτό είπε ο Robert Briechle σε ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ το 2017.

Ο Briechle – ξυπόλητος στο ντοκιμαντέρ, με ένα καπέλο και γενειάδα – είναι ένας από τους πρωτοπόρους του κινήματος της Αναστασίας στη Βαυαρία.

Είναι το κίνημα της Αναστασίας δικτυωμένο με τη δεξιά;

Ο κόσμος στη γενέτειρά του, το Unterthingau, τον συμπαθεί. Είναι ένας ευχάριστος άνθρωπος, ο κόσμος τον συνδέει με όρους όπως “οικολογικός” ή “βιολογικός”, λένε οι ντόπιοι. Ωστόσο, είναι επίσης γνωστό ότι “αγχώνεται με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης”.

Κατά καιρούς στο παρελθόν, κάποιος γνωστός της ακροδεξιάς πολιτικής σκηνής εμφανίστηκε στο αγρόκτημα της μητέρας του Briechle.

Τα δίκτυα μεταξύ της Anastasia και των δεξιών κύκλων εντοπίζονται συχνά μόνο έμμεσα – για παράδειγμα στο παράνομο σχολείο στο Schechen της Άνω Βαυαρίας, το οποίο αποκαλύφθηκε πριν από ένα χρόνο ως το λεγόμενο “Querdenker-Schule”. Μπροστά από το σχολείο υπήρχε μια πινακίδα που έγραφε “Ρωσικό κρατικό έδαφος” με κυριλλικά γράμματα.

Πολλές αναφορές στη Ρωσία

Εμπειρογνώμονες όπως ο Florian Rieder από την κινητή συμβουλευτική υπηρεσία κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού στη Βαυαρία δεν εκπλήσσονται. “Σε αυτό το σχολείο, οι αναφορές στην Αναστασία γίνονται επίσης πολύ συχνά, υπάρχουν πολλές αναφορές στη Ρωσία”, λέει ο Rieder.

Το πόσο μεγάλο είναι το κίνημα της Αναστασίας στη Βαυαρία μπορεί να αναφερθεί μόνο υποθετικά. Η επικεφαλής του κόμματος των Βαυαρών Πρασίνων, Katharina Schulze, έχει ήδη ζητήσει από το κρατικό κοινοβούλιο δύο φορές να ενημερωθεί για την Αναστασία, τελευταία πριν από ένα χρόνο.

Στην απάντησή της, η κυβέρνηση του κρατιδίου της Βαυαρίας γράφει ότι υπάρχουν “σημεία αλληλοεπικάλυψης μεταξύ της ιδεολογίας του κινήματος Αναστασία και των ιδεών που διαδίδονται στις ακροδεξιές παρατάξεις και της ιθαγένειας του Ράιχ”.

Καμία παρατήρηση από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος

Η Katharina Schulze το θεωρεί επικίνδυνο. “Εάν ένα κίνημα διαδίδει αντισημιτικές, εθνοτικές, ρατσιστικές θέσεις και προσπαθεί να διαχυθεί στο εύρος της κοινωνίας μέσω κάτι όπως η βιολογική γεωργία”, λέει ο Schulze, “τότε αυτό είναι φυσικά επικίνδυνο για τη δημοκρατία μας και επομένως και για το συνταγματικό μας κράτος και την κοινωνία μας στο σύνολό της”.

Ωστόσο, η Βαυαρική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος δεν παρακολουθεί μέχρι στιγμής την κίνηση – σε αντίθεση με τη Θουριγγία, την Κάτω Σαξονία και το Βρανδεμβούργο.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.