Σημαντικό: Blitzermarathon με κάμερες ταχύτητας στη Βαυαρία!

Blitzermarathon με κάμερες ταχύτητας 2023 στο κρατίδιο της Βαυαρίας: Πού βρίσκονται τα σημεία μέτρησης και ποια είναι τα οφέλη…

Περίπου 2.000 αστυνομικοί και περίπου 1.800 σημεία μέτρησης: Την ερχόμενη Παρασκευή (21.04.2023) θα διεξαχθεί άλλος ένας “μαραθώνιος” με κάμερες ταχύτητας στη Βαυαρία.

Πού βρίσκονται τα σημεία, πόσο ακριβή μπορεί να είναι μια παράβαση και τι πραγματικά αποφέρει η εκστρατεία. Απαντάμε σε σημαντικές ερωτήσεις.

Αυτή την Παρασκευή, 21 Απριλίου, το Blitzermarathon με τις κάμερες ταχύτητας ξεκινά στις 6 το πρωί στη Βαυαρία. Θα διαρκέσει 24 ώρες.

Εκστρατεία Blitzermarathon με κάμερες ταχύτητας στο Μόναχο

Στη συνέχεια, η βαυαρική αστυνομία θα πραγματοποιήσει περισσότερους ελέγχους ταχύτητας. Περίπου 2.000 αστυνομικοί καθώς και υπάλληλοι των δήμων και των ενώσεων ειδικού σκοπού για τον έλεγχο της δημοτικής κυκλοφορίας θα βρίσκονται επί ποδός.

Η Βαυαρία συμμετέχει έτσι στον πανευρωπαϊκό “μαραθώνιο ταχύτητας”, όπως ονομάζεται στην πραγματικότητα το μέτρο.

Φέτος συντονίζεται για δέκατη φορά από το ευρωπαϊκό δίκτυο τροχαίας “Roadpol”.

Εκτός από τη Βαυαρία, συμμετέχουν άλλα εννέα γερμανικά κρατίδια. Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, για παράδειγμα, θα υπάρχουν περισσότερες κάμερες ταχύτητας για μια ολόκληρη εβδομάδα.

Πού βρίσκονται οι κάμερες ταχύτητας;

Στη Βαυαρία, οι έλεγχοι ταχύτητας θα πραγματοποιηθούν σε περίπου 1.800 σημεία. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Βαυαρίας δημοσιεύει τις τοποθεσίες στην ιστοσελίδα του. Ακολουθούν οι σύνδεσμοι για τα σημεία μέτρησης στις περιφέρειες:

Γιατί υπάρχει το Blitzermarathon με κάμερες ελέγχου ταχύτητας;

Η υπερβολική ταχύτητα είναι μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων – μετά τα λάθη κατά τη στροφή ή την όπισθεν, την παράλειψη παραχώρησης προτεραιότητας κ.α.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας για τα ατυχήματα με σωματικές βλάβες στα οποία ο οδηγός ήταν υπαίτιος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Βαυαρίας, η υπερβολική ταχύτητα ήταν η αιτία για περισσότερα από το ένα τέταρτο όλων των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στη Βαυαρία.

Η ημέρα δράσης έχει ως εκ τούτου ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Η υπερβολική ταχύτητα μπορεί να σκοτώσει, λέει ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Joachim Herrmann: “Ο μαραθώνιος ταχύτητας που διοργανώνουμε έχει σκοπό να αφυπνίσει τους ανθρώπους”.

Ποιο είναι το νόημα του Blitzermarathon;

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Passau που δημοσιεύθηκε πέρυσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επίδραση ενός Blitzermarathon με κάμερες ταχύτητας εξασθενεί μετά την ημέρα δράσης.

Ο Stefan Bauernschuster είναι καθηγητής δημόσιας οικονομίας και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Δήλωσε: “Είδαμε ότι οι καθαρά εκπαιδευτικές και ενημερωτικές εκστρατείες δεν λειτουργούν στους οδηγούς που τρέχουν με υπερβολική ταχύτητα”.

Μαζί με έναν συνάδελφό του, αξιολόγησε και ανέλυσε δεδομένα από το 2011 έως το 2014. Την ίδια την ημέρα της δράσης, λέει, υπήρχε σίγουρα αποτέλεσμα.

Οι άνθρωποι οδηγούσαν πιο αργά λόγω των ελέγχων, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ατυχημάτων και ο αριθμός των ατόμων που τραυματίστηκαν σε τροχαία ατυχήματα να μειωθεί κατά περίπου οκτώ τοις εκατό.

“Τα όρια ταχύτητας λειτουργούν”, λέει ο οικονομολόγος, “και λειτουργούν όταν οι άνθρωποι φοβούνται τις κυρώσεις”.

Παρ’ όλα αυτά, η βαυαρική αστυνομία κατέγραψε πέρυσι πολυάριθμες παραβάσεις – παρά την προηγούμενη ειδοποίηση – ακόμη και την ημέρα της δράσης. 9.756 οδηγοί οδήγησαν πολύ γρήγορα.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βαυαρίας απορρίπτει τις επικρίσεις για την ημέρα δράσης, όταν ερωτάται. Ο μαραθώνιος με τις κάμερες ελέγχου ταχύτητας αποτελεί μέρος του προγράμματος για την οδική ασφάλεια.

Ήταν ήδη μια επιτυχία αν οι οδηγοί σκέφτονταν συνειδητά τα όρια ταχύτητας στη διαδρομή τους. “Διότι δεν συμβαίνουν όλες οι παραβάσεις της ταχύτητας από πρόθεση, αλλά και λόγω αμέλειας ή απροσεξίας”.

Επιπλέον, το υπουργείο επισημαίνει ότι έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους ταχύτητας εδώ και χρόνια. Πέρυσι, τιμωρήθηκαν 1,1 εκατομμύρια παραβάσεις ταχύτητας.

Πόσο υψηλά είναι τα πρόστιμα;

Τα πρόστιμα βασίζονται στον ισχύοντα κατάλογο προστίμων και αυξήθηκαν πέρυσι. Ανάλογα με το όχημα και το σημείο όπου ένας οδηγός έχει ελεγχθεί, το κόστος ποικίλλει.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Μεταφορών δημοσίευσε μια επισκόπηση εδώ.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης