Δικαιώματα παιδιών: Σε ποια θέση είναι Ελλάδα και Γερμανία;

Μόναχο, ΥΠΕΠΘ, σχολείο, μαθητές,

Η Γερμανία κατέλαβε την πέμπτη θέση στον δείκτη KidsRights Index για το 2023, διατηρώντας τη θέση της από το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τον δείκτη, ο σεβασμός των απόψεων των παιδιών και η χρηματοδότηση πολιτικών σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ιδιαίτεροι τομείς στους οποίους η χώρα έχει βελτιωθεί.

Ο δείκτης KidsRights 2023

Ο δείκτης KidsRights Index είναι μια ετήσια μελέτη που διεξάγεται από το Ίδρυμα KidsRights και το Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ.

Η μελέτη είναι “η μόνη ετήσια παγκόσμια κατάταξη για το πώς οι χώρες παγκοσμίως τηρούν τα δικαιώματα των παιδιών”.

Στην έκθεση του 2023 παρουσιάζονται συνολικά 193 χώρες -όλες τους είναι κράτη μέλη του ΟΗΕ που έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού- και αξιολογείται η κάθε μία σε σχέση με τα πέντε βασικά στοιχεία της σύμβασης:

 1. Δικαίωμα στη ζωή
 2. Δικαίωμα στην υγεία
 3. Δικαίωμα στην εκπαίδευση
 4. Δικαίωμα στην προστασία
 5. Περιβάλλον που επιτρέπει τα δικαιώματα του παιδιού

Κάθε χώρα βαθμολογείται με 10 βαθμούς και στις πέντε κατηγορίες. Αυτές οι βαθμολογίες χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για τον υπολογισμό ενός γεωμετρικού μέσου όρου, ο οποίος χρησιμοποιείται στη συνέχεια για την κατάταξη όλων των 193 χωρών.

Συνολικά, η έρευνα που διεξήχθη τους τελευταίους 12 μήνες “καταλήγει σε μια σύνθετη και ζοφερή εικόνα των δικαιωμάτων των παιδιών σε όλο τον κόσμο”, αναφέρει η έκθεση του KidsRights.

Η Ευρώπη συνεχίζει να κυριαρχεί στην πρώτη δεκάδα του δείκτη KidsRights, αν και φέτος βλέπει τη Σουηδία να ανεβαίνει από τη δεύτερη θέση στην πρώτη, εκτοπίζοντας την επί μακρόν νικήτρια, την Ισλανδία, από την πρώτη θέση.

Η βαθμολογία της Φινλανδίας έχει επίσης βελτιωθεί, με τη χώρα να ανεβαίνει από την τρίτη θέση στη δεύτερη. Αντίθετα, το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να καταλαμβάνει την τελευταία θέση του πίνακα, μετακινούμενο από τη θέση 174 στη θέση 179 και το Τσαντ εξακολουθεί να κατατάσσεται στην τελευταία θέση, στη θέση 185.

Η Γερμανία διατηρεί την πέμπτη θέση στον δείκτη KidsRights Index 2023

Το 2023 η Γερμανία διατήρησε την κατάταξή της στην πέμπτη θέση. Ενώ η χώρα δεν είδε σημαντικές αλλαγές πολιτικής όσον αφορά τους πέντε βασικούς τομείς του δείκτη: ζωή, υγεία, εκπαίδευση, προστασία και δημιουργία περιβάλλοντος για τα δικαιώματα των παιδιών, επαινέθηκαν ορισμένες συγκεκριμένες αλλαγές.

Επιβραβεύτηκε η απόφαση να επιτραπεί στους νέους άνω των 16 ετών να ψηφίζουν στις εκλογές σε επίπεδο κρατιδίου σε έξι ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, σε τοπικό επίπεδο σε 11 κρατίδια και στις ευρωπαϊκές εκλογές από το 2024.

Μαζί με το Κουβέιτ και τη Ζάμπια, η Γερμανία ήταν μία από τις τρεις μόνο χώρες που βελτίωσαν τη βαθμολογία τους όσον αφορά τον “σεβασμό των απόψεων του παιδιού”.

Ωστόσο, η βαθμολογία της Γερμανίας αποδυναμώθηκε με βάση την ανησυχία ότι οι εμπειρίες και οι απόψεις των παιδιών δεν λαμβάνονται επαρκώς υπόψη στις δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες και ότι τα παιδιά στη Γερμανία που βρίσκονται σε μειονεκτική ή ευάλωτη κατάσταση, όπως τα παιδιά πρόσφυγες ή τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ενδέχεται να αντιμετωπίζουν διακρίσεις.

Μόλις το 2021 η Γερμανία κατοχύρωσε τα δικαιώματα του παιδιού στον βασικό της νόμο (Grundgesetz), ο οποίος μέχρι τότε δεν ανέφερε ρητά ότι πρέπει να παρέχεται ειδική προστασία στα παιδιά.

Παρόλο που, την ίδια χρονιά, η Luisa Neubauer και άλλοι Γερμανοί νεαροί ακτιβιστές για το κλίμα προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καταγγέλλοντας ότι η μη τήρηση των υποσχέσεων της συμφωνίας του Παρισιού από τη χώρα αποτελούσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στον Grundgesetz, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά για όλους τους ανθρώπους που ζουν στη Γερμανία.

Οι καλύτερες χώρες στον κόσμο για τα δικαιώματα των παιδιών

Σύμφωνα με τον δείκτη KidsRights Index 2023, αυτές οι 10 χώρες πρωτοπορούν στα δικαιώματα των παιδιών:

 1. Σουηδία – 0,913
 2. Φινλανδία – 0,908
 3. Ισλανδία – 0,907
 4. Λουξεμβούργο – 0,903
 5. Γερμανία – 0,898
 6. Ελλάδα – 0,898
 7. Δανία – 0,890
 8. Ταϊλάνδη – 0,885
 9. Νορβηγία – 0,881
 10. Σλοβενία – 0,880

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης