Συνεχίζεται η δίκη για το πρόσθετο κόστος της Στουτγάρδης 21

Στουτγάρδη σιδηροδρομικός σταθμός

Το ζήτημα του ποιος πρέπει να αναλάβει τα πρόσθετα έξοδα του Στουτγκάρδη 21 είναι περίπλοκο. Τελικά, πρέπει να αποφασιστεί από δικαστήριο. Τώρα η διαδικασία συνεχίζεται…

Ποιος πρέπει να πληρώσει τα πρόσθετα έξοδα της Στουτγάρδης 21 αξίας δισεκατομμυρίων;

Το διοικητικό δικαστήριο της Στουτγάρδης ασχολείται επί του παρόντος με αυτό το ερώτημα.

Σήμερα το αρμόδιο τμήμα θα συνεχίσει την εκδίκαση διαφόρων αγωγών που έχει καταθέσει η Deutsche Bahn (DB) κατά των εταίρων του έργου Στουτγκάρδη 21 (13 K 9542/16).

Η Deutsche Bahn ζητά από το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, την πρωτεύουσα του κρατιδίου Στουτγάρδη, τον Σύνδεσμο Περιφέρειας Στουτγάρδης και το αεροδρόμιο της Στουτγάρδης να συμμετάσχουν οικονομικά στις πρόσθετες δαπάνες για την αναδιοργάνωση του σιδηροδρομικού κόμβου της Στουτγάρδης.

Κατά την πρώτη ημέρα της ακρόασης στις αρχές Μαΐου, η Deutsche Bahn ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει δεκάδες προτάσεις.

Σήμερα, το δικαστήριο θα ασχοληθεί με αυτές τις προτάσεις. Ο προεδρεύων δικαστής είχε επίσης ανακοινώσει κατά την πρώτη ημέρα της ακρόασης ότι δεν θα πρόκειται πλέον μόνο για διαδικαστικά ζητήματα, αλλά και για το ερώτημα εάν η Deutsche Bahn δικαιούται πράγματι περαιτέρω οικονομική συμμετοχή από τους εταίρους του έργου – και εάν ναι, πόσο.

Η Deutsche Bahn, ο επίσημος κατασκευαστής του Στουτγκάρδη 21, υπολογίζει σήμερα το συνολικό κόστος του Στουτγκάρδη 21 σε 9,15 δισεκατομμύρια ευρώ, με ένα επιπλέον μαξιλάρι 640 εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, μια σύμβαση χρηματοδότησης από το 2009 ρυθμίζει την κατανομή του κόστους μόνο μέχρι τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ποιος θα αναλάβει το πρόσθετο κόστος άνω των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι προς το παρόν ασαφές.

Για να αντιμετωπιστούν πιθανές αυξήσεις του κόστους, η λεγόμενη ρήτρα ομιλίας κατοχυρώθηκε στη σύμβαση. Το τι ακριβώς εννοείται με τη ρήτρα ομιλίας αμφισβητείται έντονα μεταξύ των εταίρων του έργου.

Ο σιδηρόδρομος αναλαμβάνει “κοινή ευθύνη για τη χρηματοδότηση” και θεωρεί ότι “η ρήτρα ομιλίας θεμελιώνει αξίωση για περαιτέρω συμμετοχή στη χρηματοδότηση”, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Οι εταίροι του έργου βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά και επιμένουν ότι έχουν συμφωνηθεί σταθερά ποσά.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης