Γιατί δύο γερμανικές πόλεις απενεργοποιούν το wi-fi τη νύχτα;

Δύο γερμανικές πόλεις σχεδιάζουν να απενεργοποιήσουν το δημόσιο διαδίκτυο τη νύχτα. Αυτό αναφέρουν διάφορα μέσα ενημέρωσης. Ο λόγος είναι εκπληκτικός – ειδικά επειδή δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία.

Πρόσφατα, το δημόσιο Wi-Fi στο Wangen im Allgäu στα νοτιοανατολικά της Βάδης-Βυρτεμβέργης απενεργοποιήθηκε στις 11 το βράδυ.

Ο λόγος που αναφέρουν οι υπεύθυνοι είναι ότι το διαδίκτυο δεν πρέπει πλέον να διαταράσσει τη νυχτερινή ανάπαυση. Θέλουν να προστατεύσουν τους ανθρώπους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι.

Ο δήμος αποκαλεί αυτούς τους πολίτες “ηλεκτροευαίσθητους” – παρόλο που δεν υπάρχουν ομοιόμορφες μελέτες για το αν υπάρχει καν τέτοια αντιληπτική ικανότητα. Προηγουμένως, μια πρωτοβουλία πολιτών είχε κάνει εκστρατεία για το ριζοσπαστικό μέτρο.

Το Βάνγκεν δεν είναι το μόνο. Το Ράβενσμπουργκ, που βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων, θέλει επίσης να ακολουθήσει το παράδειγμά του, όπως αναφέρει το Südwestrundfunk (SWR).

Και εδώ, ο στόχος είναι να ανακουφιστούν οι ηλεκτροευαίσθητοι άνθρωποι, και εκτός από την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας με την απενεργοποίηση των δρομολογητών, ελπίζεται ότι θα μειωθεί και ο θόρυβος στην πόλη.

Άλλωστε, χωρίς WiFi, λέει το επιχείρημα, λιγότεροι άνθρωποι θα συναντιόντουσαν στην ύπαιθρο.

Οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί: Υπάρχει καθόλου ηλεκτροευαισθησία;

Στην πραγματικότητα, οι μελέτες σχετικά με την ηλεκτροευαισθησία είναι ισχνές. Όταν τα δεδομένα μεταδίδονται μέσω wi-fi, αυτό γίνεται μέσω ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλής συχνότητας.

Ωστόσο, η αρμόδια Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία από τις Ακτινοβολίες (BFS) θεωρεί ότι ο κίνδυνος για την υγεία είναι σχεδόν ανύπαρκτος.

Οι τυπικοί δρομολογητές δεν διαθέτουν την απαραίτητη ισχύ εκπομπής και οι οριακές τιμές θα τηρούνταν σχεδόν πάντα.

Μόνο όταν οι άνθρωποι εργάζονται με ένα φορητό υπολογιστή στα γόνατά τους, για παράδειγμα, είναι πιθανά τα προβλήματα – αλλά μόνο αν οι χρήστες δεν τηρούν τις ελάχιστες αποστάσεις που ορίζει ο κατασκευαστής.

Για όσους εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι, η BFS έχει συγκεντρώσει συμβουλές. “Να κάνετε μόνο σύντομες τηλεφωνικές κλήσεις με το κινητό σας τηλέφωνο”, συμβουλεύουν, για παράδειγμα, οι ειδικοί.

Ή: “Μπορείτε να απενεργοποιείτε το δρομολογητή WLAN όταν δεν τον χρειάζεστε. Πολλοί δρομολογητές μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να απενεργοποιούνται αυτόματα”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης