Έφυγε από τη ζωή η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Newsroom

Updated on:

Ελληνίδα της Γερμανίας πέθανε ξαφνικά σε ταξίδι στην Ελλάδα

Σε ηλικία 80 ετών απεβίωσε η σπουδαία Ελληνίδα που αφιέρωσε τη ζωή της στα παιδιά – Σύζυγος του Βαρδή Βαρδινογιάννη, μητέρα πέντε παιδιών, πρέσβυς καλής θελήσεως της Unesco

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, μια σπουδαία Ελληνίδα με πλούσιο κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο που αφιέρωσε τη ζωή της στην προστασία των παιδιών.

Τιμημένη για το ανθρωπιστικό της έργο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με τον τίτλο της πρέσβειρας καλής θέλησης, η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια συνέδεσε το όνομά της με δομές υγείας, όπως η πρώτη και μοναδική Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών για παιδιά στην Ελλάδα, η πρώτη Ογκολογική Μονάδα για παιδιά, ο Ξενώνας της «Ελπίδας», η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» με περισσότερους 100.000 εθελοντές και ένα κολοσσιαίο έργο που δύσκολα μπορεί να αποτιμηθεί, έχει όμως συμβάλλει να κερδηθούν χιλιάδες ζωές παιδιών που προχώρησαν στη ζωή τους, σπούδασαν και πρόκοψαν.

«Έδωσα μια υπόσχεση ζωής πιστεύοντας πως η ζωή ενός και μόνο παιδιού αξίζει για να αγωνίζεσαι. Και έδωσα αυτή την υπόσχεση τη στιγμή που αντίκρυσα τα δακρυσμένα μάτια μιας μητέρας στο διάδρομο του νοσοκομείου.

Στις αρχές ήταν πολύ σκληρό. Πέρναγαν βράδια ολόκληρα που δεν μπορούσα να κοιμηθώ γιατί στα μάτια μου έρχονταν εικόνες από τα παιδιά που υπέφεραν.

Σκέφτηκα τότε πως αν δεν κάνω κάτι όλα αυτά τα παιδιά δεν θα έχουν καμία ελπίδα. Δεν δίστασα μάλιστα στις πρώτες μεταμοσχεύσεις να μπω μαζί με τους γιατρούς στο χειρουργείο, φορώντας την πράσινη ιατρική μπλούζα, για να τους δώσω δύναμη και κουράγιο» είχε πει η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη σε συνέντευξή της στο ΘΕΜΑ.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ήταν σύζυγος του επιχειρηματία Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη με τον οποίο απέκτησαν πέντε παιδιά: τον Γιάννη, τη Χριστιάνα, τον Γιώργο, τον Νίκο και και τη Βαρδιάννα.

Την εκδημία της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε η οικογένειά της:

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Διέθεσε 50 εκατ. ευρώ, έσωσε πάνω από 1.000 καρκινοπαθή παιδιά

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη απεβίωσε χθες, Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023, ύστερα από νοσηλεία σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Ήταν 80 ετών και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της ήταν αφιερωμένο στην κοινωνική προσφορά, γεγονός που την κατέστησε προσωπικότητα-σύμβολο της φιλανθρωπίας στην Ελλάδα.

Το μέγεθος της συνεισφοράς της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου γύρω της, λόγω της ευρύτητας και της πολυπλοκότητάς του, είναι δύσκολο να αποτιμηθεί επακριβώς.

Ωστόσο, σχετικά με τη σημασία που είχε το έργο της για την ελληνική κοινωνία -και όχι μόνο- ενδεικτικές είναι δύο παράμετροι: Η πρώτη αφορά σε κάποια βασικά ποσοτικά δεδομένα της δράσης της. Η δεύτερη στα δεκάδες συλλυπητήρια μηνύματα τα οποία απηύθυναν επιφανείς προσωπικότητες από τον πολιτικό, θρησκευτικό και επιχειρηματικό κόσμο.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη υπήρξε η Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», στο πλαίσιο δράσεων του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και του Σωματείου «Σύλλογος Όραμα Ελπίδας».

Από το 1999 ήταν Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, μέλος του διοικητικού συμβουλίου πολλών διεθνών κοινωνικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων και οργανισμών, ενώ συνεργαζόταν επίσης με μη κυβερνητικές οργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το έργο της είχε αποσπάσει πλήθος διεθνών διακρίσεων και βραβείων.

Βάσει των τελευταίων δημοσιευμένων δεδομένων, όπως παρουσιάστηκαν στις 23/2/2022 στην τακτική Γενική Συνέλευση του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», στα 32 χρόνια της λειτουργίας του (έως το 2022), ο Σύλλογος είχε διαθέσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του Παιδικού Καρκίνου στην Ελλάδα.

Με στόχο να πετύχει την πλήρη θεραπεία από τον καρκίνο σε αναλογία 4 στα 4 από τα πάσχοντα παιδιά, ενώ έως σήμερα, χάρη στην πρωτοβουλία της Μαριάννας Βαρδινογιάννη έχουν σωθεί περισσότεροι από 1.000 καρκινοπαθείς ανήλικοι.

Από την αρχή της λειτουργίας της Ογκολογικής Μονάδας έχουν πραγματοποιηθεί 168.112 ημερήσιες νοσηλείες, 37.182 νοσηλείες και συνολικά 1.340 μεταμοσχεύσεις από την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών.

Μόνο το 2021 πραγματοποιήθηκαν στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» 60 μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών σε παιδιά με καρκίνο, 17.149 ημερήσιες νοσηλείες και 3.277 νοσηλείες.

Ο Ξενώνας της ΕΛΠΙΔΑΣ λειτούργησε προσαρμοσμένος στις νέες συνθήκες, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση της Πανδημίας.

Συνολικά έχουν φιλοξενηθεί περισσότερες από 2.300 οικογένειες από την έναρξη της λειτουργίας του, όπου εκεί έχουν βρει ένα δεύτερο σπιτικό και αμέριστη στήριξη. Το 2021 φιλοξενήθηκαν 44 οικογένειες λόγω των συνθηκών, ενώ ετησίως φιλοξενούνται περίπου 100 οικογένειες.

Επίσης, από την έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» έχουν εγγραφεί 123.500 εθελοντές δότες. Μέσα στο 2021 εγγράφηκαν 10.463 νέοι εθελοντές δότες.

Έχουν βρεθεί συνολικά 186 συμβατοί δότες που έδωσαν μόσχευμα σε 186 ασθενείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, των οποίων η ζωή εξαρτιόταν αποκλειστικά από αυτό. Μέσα στο 2021 βρέθηκαν 59 συμβατοί δότες.

Όλοι οι συμβατοί δότες έσπευσαν να δώσουν μόσχευμα παρά την ανασφάλεια της πανδημίας και αυτό δηλώνει μεγάλη τους ευαισθησία και υπευθυνότητα.

Ανάμεσα στους ασθενείς που έλαβαν μόσχευμα μέσα στη χρονιά που πέρασε ήταν 20 παιδιά, ηλικίας από 6 μηνών και πάνω. Μέσα στο 2021, βρίσκοντας και παρέχοντας συμβατό μόσχευμα μυελού, ο Σύλλογος βοήθησε να σωθούν 47 ασθενείς στην Ελλάδα και 12 ασθενείς στο εξωτερικό, σε ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Τουρκία, Ουγγαρία, Αγγλία, Καναδά, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ρωσία.

Ανάμεσα στα μεγάλα έργα του Συλλόγου συμπεριλαμβάνονται η πρώτη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (1993) στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ο Ξενώνας της ΕΛΠΙΔΑΣ (1999) όπου φιλοξενούνται παιδιά με καρκίνο από την επαρχία και ξένες χώρες που κάνουν θεραπείες και οι γονείς τους, το Πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά στην Ελλάδα με το όνομα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» (2010), την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» (2014), το πρώτο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους στην Ελλάδα (2020) στο οποίο έχουν ήδη εφαρμοσθεί με επιτυχία οι 10 πρώτες προηγμένες κυτταρικές θεραπείες.

Το συγκεκριμένο Κέντρο είναι το πρώτο στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στον κόσμο σε δημόσιο και ιδιωτικό φορέα, που είναι εγκεκριμένα για την εφαρμογή προηγμένων κυτταρικών θεραπειών με γενετικά επεξεργασμένα κύτταρα, έχοντας λάβει την ευρωπαϊκή άδεια από τον ΕΟΦ. Πρόσφατα εγκρίθηκε και η πρώτη στην Ελλάδα κλινική μελέτη θεραπείας ασθενών με CAR-T λεμφοκύτταρα που παράγονται στο συγκεκριμένο Κέντρο.

Μεγάλη διάκριση επίσης αποτελεί και η πρόσφατη ένταξη των Ογκολογικών Τμημάτων του Νοσοκομείου στα Ευρωπαϊκά Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης για σπάνια ογκολογικά – αιματολογικά νοσήματα (European Reference Networks- ERNs).

Τα συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Αρχιεπίσκοπος ΗΠΑ Ελπιδοφόρος, υπουργοί και βουλευτές, επιχειρηματίες και προσωπικότητες ευρέως αναγνωρίσιμες έσπευσαν να απευθύνουν συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου

«Ο θάνατος της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στερεί την πατρίδα μας από μια γυναίκα που ενσάρκωσε με τον πληρέστερο τρόπο την έννοια της προσφοράς στο κοινό καλό. Υπόδειγμα κοινωνικής ευθύνης και ανθρωπιστικής ευαισθησίας, προικισμένη με βαθύτατη ενσυναίσθηση και πνεύμα ανοιχτό στις απαιτήσεις των καιρών, εργάστηκε με όλες της τις δυνάμεις στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου, μερίμνησε για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, έσκυψε πάνω από τα προβλήματα των γυναικών, επέδειξε ανεξάντλητο ενδιαφέρον για την οικογένεια και τη μητρότητα, συνέδραμε σθεναρά στην αντιμετώπιση της φτώχειας, της ελλιπούς εκπαίδευσης, της παιδικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

Αντιμετωπίζοντας τον πάσχοντα συνάνθρωπο στη βάση της ισοτιμίας και όχι από θέση ισχύος, θέλησε να καταπολεμήσει τους παράγοντες που προκαλούν τα κοινωνικά προβλήματα και όχι απλώς να τα ανακουφίσει μέσω υλικών παροχών. Και κατάφερε, με τη φωτεινή παρουσία και την ευαγή δράση της, να γίνει ηθικό στήριγμα και προσωποποίηση της ελπίδας για χιλιάδες συμπολίτες μας.

Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, ιδρύτρια και πρόεδρος του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια, το οποίο αργότερα πήρε το όνομά της, και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο ‘Ελπίδα’, μέλος δεκάδων κοινωνικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη αφήνει πίσω της πολυσχιδές και βαρυσήμαντο έργο, στα χνάρια των μεγάλων ευεργετών του τόπου. Αλλά κυρίως ένα παράδειγμα ανθρωπιάς, σθένους, μαχητικότητας, ευγένειας και καλοσύνης, πολύτιμο για την κοινωνία μας. Εκφράζω τα ειλικρινή και βαθύτατα συλλυπητήριά μου στον σύζυγό της Βαρδή, στα παιδιά, τα εγγόνια και σε όλους τους αγαπημένους της».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

«Αποχαιρετούμε με σεβασμό μία μεγάλη Ελληνίδα, που ταύτισε την παρουσία της με την προσφορά στον άνθρωπο και ειδικά στα παιδιά. Γιατί η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε από τους πρωτοπόρους εκείνους οι οποίοι, στις μέρες μας, μετέτρεψαν την αποκαλούμενη «φιλανθρωπία» σε χειροπιαστό κοινωνικό έργο. Πέρα απ’ την λάμψη του ονόματός της και πέρα από την οικονομική ισχύ της οικογένειάς της.

Είχα την τύχη να είμαι φίλος και συνομιλητής της, κυρίως μέσω της γνωριμίας μου με τα παιδιά της. Και μπορώ να βεβαιώσω για την ευαισθησία και την τρυφερότητα με την οποία το μικρό της όνομα επένδυσε το βαρύ επώνυμό της. Είναι ακριβώς αυτή η ευαισθησία που, από την πολυσήμαντη δράση της για την ειρήνη, για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, θα ξεχωρίζει πάντα την αγάπη της για τους μικρούς ήρωες.

Η ‘Ελπίδα’ θα δίνει πάντα ελπίδα στους ανήλικους μαχητές που μάχονται για τη ζωή. Χάρη σε αυτήν, εκατοντάδες παιδιά έχουν, ήδη, νικήσει τον καρκίνο που τα χτύπησε στο ξεκίνημα της διαδρομής τους. Ενώ πολλά άλλα, θα ξαναπιάσουν, σύντομα, το νήμα της συνέχειας στο ταξίδι τους ακολουθώντας στην Ελλάδα τις πιο σύγχρονες και εξελιγμένες θεραπείες. Έχοντας, μάλιστα, δίπλα τους τις οικογένειές τους.

Η παρακαταθήκη αυτή νομίζω ότι ξεπερνά κάθε διεθνή διάκριση από τις πολλές που είχε η Μαριάννα. Όπως και κάθε άλλη γνωστή αλλά και άγνωστη συνεισφορά της στα πολλά μέτωπα στα οποία μετείχε με σταθερό τους επίκεντρο τον άνθρωπο. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα έργο ζωής. Γι’ αυτό και θα κρατά πάντα ζωντανή και ενεργή την μνήμη μιας σπουδαίας γυναίκας.

Η σκέψη μου, όπως και της Μαρέβας, είναι στον σύζυγο, στα παιδιά και στους δικούς της ανθρώπους».

Αρχιεπίσκοπος ΗΠΑ Ελπιδοφόρος

«Στην αγκάλη του Κυρίου μας, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, μια αγαπητή φίλη, βρήκε ανάπαυση. Ακάματη προασπίστρια των παιδικών δικαιωμάτων, αφοσιωμένη πρόεδρος του «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», αφήνει πίσω της κληρονομιά που θα ζει για πάντα. Είθε να βρει την αιώνια γαλήνη στο βασίλειό Του».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ

«Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε μια ξεχωριστή διεθνής προσωπικότητα στον χώρο της φιλανθρωπίας. Ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNESCO ανέπτυξε σημαντική δράση εντός και εκτός Ελλάδας αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον και την έγνοιά της απέναντι στα παιδιά με έμπρακτες εκδηλώσεις φροντίδας. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών την τίμησε με το βραβείο Νέλσον Μαντέλα για το 2020, αναγνωρίζοντας έτσι τον αγώνα της κατά του παιδικού καρκίνου. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στον σύζυγό της Βαρδή Βαρδινογιάννη, στα παιδιά και τα εγγόνια της».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης

«Αποχαιρετώ με θλίψη και σεβασμό μια μεγάλη Ελληνίδα με σπουδαία προσφορά στην πατρίδα μας, τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO έθεσε στο επίκεντρο του ανθρωπιστικού της έργου την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ήταν πολύτιμος αρωγός σε κάθε μεγάλη εθνική υπόθεση, όπως το αίτημα επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα. Ως Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ” βρέθηκε επί τριάντα χρόνια στην πρωτοπορία του αγώνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και πρόσφερε στην Ελλάδα την πρώτη αμιγώς παιδιατρική μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών καθώς και το πρώτο ογκολογικό παιδιατρικό νοσοκομείο. Θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μας η ευγένεια, η ανιδιοτέλεια και η αγάπη της για την Ελλάδα. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας

«Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ήταν ένας φωτεινός άνθρωπος και μια γυναίκα που χρησιμοποίησε τις δυνατότητες που η ζωή της έδωσε για την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Είχα την τιμή να τη γνωρίζω από μικρό παιδί και να είμαι Υπουργός Εξωτερικών, όταν βραβεύτηκε με το παγκοσμίου φήμης βραβείο του ΟΗΕ ‘Nelson Mandela’, για την προσφορά της στην ανθρωπότητα. Τα θερμότερα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά της. (φωτογραφία από την εκδήλωση στο Υπουργείο Εξωτερικών για τη βράβευση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη με το βραβείο του ΟΗΕ «Νέλσον Μαντέλα»).

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης

«Είχα την εξαιρετική τύχη στην ζωή μου, ως Υπουργός Υγείας, να γνωρίσω την Κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Ομολογώ ότι μέχρι τότε δεν είχα συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καλοσύνης και του μεγαλείου της καρδιάς της. Θέλω να εκφράσω στην Οικογένειά της τα πιο Ειλικρινή μου Συλλυπητήρια! Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε αγγελική ψυχή και σε όλη της την ζωή έκανε μόνον καλό στους συνανθρώπους της».

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης

«Με θλίψη αποχαιρετούμε μια σπουδαία Ελληνίδα, έναν σπουδαίο άνθρωπο. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε ένας φωτεινός φάρος ελπίδας και αλληλεγγύης. Το διεθνώς αναγνωρισμένο έργο της με επίκεντρο τα παιδιά, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του πολιτισμού και της ειρήνης, αποτελεί εθνική παρακαταθήκη. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, διακεκριμένης φιλανθρώπου & ακούραστης υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ζωή της ήταν μια απόδειξη δύναμης, ενσυναίσθησης, προσφοράς στον συνάνθρωπο».

Η Ντόρα Μπακογιάννη

«Έφυγε από κοντά μας μια σπουδαία, μια μοναδική γυναίκα, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη δεν ήταν μόνο μια καταπληκτική σύζυγος, μητέρα και γιαγιά, που στήριζε όλη την οικογένεια, ήταν μια γυναίκα που έχει καταγραφεί στην συλλογική μνήμη ως μια μεγάλη ευεργέτης, με τεράστια κοινωνική προσφορά. Αφιέρωσε τη ζωή της στην καταπολέμηση του καρκίνου των παιδιών και έδωσε ελπίδα και στήριξη σε χιλιάδες οικογένειες. Είχε ανοίξει μια διάπλατη αγκαλιά αγάπης που τους χωρούσε όλους. ‘Η ζωή ενός και μόνο παιδιού αξίζει για να αγωνίζεσαι’ έλεγε πάντα και το έκανε καθημερινή πράξη. Μέχρι την τελευταία στιγμή δούλευε ακατάπαυστα γι’ αυτό τον στόχο. Θα μας λείψει πολύ. Δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ. Τα θερμότερα συλλυπητήριά μου στον Βαρδή Βαρδινογιάννη, στα πέντε της παιδιά και στα εγγόνια της».

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής

«Τώρα η αγαπημένη μας Μαριάννα Βαρδινογιάννη θα βρει την αγαπημένη της Σόφη εκεί ψηλά. Θα μας στέλνουν την αγάπη τους και το φως τους. Στην μεγάλη και αγαπημένη οικογένεια της τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια. Το έργο της υπήρξε εξαιρετικά σημαντικό και άγγιξε όλα τα παιδιά της Ελλάδας. Η ζωή ήταν αφιερωμένη στην οικογένεια και σήμερα θρηνούν όλες οι οικογένειες. Θα θυμάμαι για πάντα τα ζεστά της λόγια στην περίοδο της πανδημίας που μας έδειξαν το φως στη δύσκολη εκείνη περίοδο. Καλό ταξίδι».

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη

«Ένας σπουδαίος άνθρωπος, μια όμορφη ψυχή, έφυγε απόψε από κοντά μας. Η κληρονομιά προσφοράς, αφοσίωσης, και αγώνα για Ελπίδα, που αφήνει πίσω η Μαριάννα Βαρδινογιάννη όμως θα συνεχίσει να ακτινοβολεί αγάπη και ανιδιοτέλεια, φωτίζοντας το μονοπάτι όσων ενέπνευσε με τη δράση της. Έκανε σπουδαία και αισθητή διαφορά στις ζωές χιλιάδων παιδιών, αμέτρητων οικογενειών. Ας αναπαυθεί η ψυχή της».

Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Παιδείας

«Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ένας σπουδαίος άνθρωπος. Μια γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της σε έναν σκοπό ιερό. Έκανε τα πάντα για να νικηθεί ο παιδικός καρκίνος. Έδωσε τα πάντα για το παιδί. Έγινε μάνα κι αδερφή. Οικογένεια για χιλιάδες οικογένειες. Παρακαταθήκη το πολύτιμο έργο της. Δυσβάσταχτη η απουσία της. Ανιδιοτελής προσφορά, αγάπη και ΕΛΠΙΔΑ. Αυτό ήταν η Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Τις λέξεις αυτές θα φέρνουμε στη σκέψη μας κάθε φορά που τη θυμόμαστε. Με τίμησε με τη φιλία της και οι συμβουλές της θα είναι φάρος στη ζωή μου. Μέσα από την καρδιά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της».

Χάρης Θεοχάρης, υφυπουργός Οικονομικών

«Με το θάνατο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη χάνεται μια προσωπικότητα με ιδιαίτερο συμβολικό βάρος για την ελληνική κοινωνία. Αισθάνομαι βαθιά θλίψη για την απώλειά της και συλλυπούμαι από καρδιάς τους οικείους της. Καλό ταξίδι, Μαριάννα Βαρδινογιάννη».

Ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του Ολυμπιακού Πειραιώς, Βαγγέλης Μαρινάκης

«Μια γυναίκα με μεγάλη καρδιά, ευαισθησία και τεράστια προσφορά και επίδραση στις ζωές πολλών ανθρώπων. Μια γυναίκα που έκανε πάντα τα αδύνατα δυνατά και δεν σταμάτησε ποτέ να μοιράζει απλόχερα ΕΛΠΙΔΑ και ΑΓΑΠΗ στους γύρω της και στα ΠΑΙΔΙΑ που τόσο αγαπούσε. Μαριάννα, η οικογένειά μου και εγώ θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το όραμα και το έργο σου, προσφέροντας στα παιδιά και στις οικογένειες του Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο. Αφήνεις ένα τεράστιο κενό στις καρδιές όλων μας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια Βαρδινογιάννη».

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης