ΕΜΑ: Οι συνεχείς αναμνηστικές δόσεις μπορεί να βλάπτουν αντί να ωφελούν
Ο επαναλαμβανόμενος εμβολιασμός κατά της Covid-19 δεν είναι βιώσιμη στρατηγική, προειδοποίησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος εξέφρασε αμφιβολίες για την ανάγκη τέταρτης δόσης εμβολίου.
Οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί με μικρό μεσοδιάστημα θα μπορούσαν να μειώσουν την ανοσιακή απόκριση απέναντι σε νέα στελέχη όπως η Όμικρον, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής Στρατηγικής Εμβολίων στον EMA.
«Εάν ακολουθήσουμε τη στρατηγική να χορηγούμε αναμνηστικές δόσεις κάθε περίπου τέσσερις μήνες, θα καταλήξουμε να έχουμε πρόβλημα με την ανοσιακή απόκριση […]
Οπότε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην υπερφορτώνουμε το ανοσοποιητικό σύστημα με επαναλαμβανόμενη ανοσοποίηση» δήλωσε.
«Θα θέλαμε να δούμε τα στοιχεία σε σχέση με την τέταρτη δόση και θα πρέπει να δούμε αυτά τα στοιχεία πριν κάνουμε οποιαδήποτε σύσταση.
Την ίδια στιγμή όμως μας ανησυχεί ιδιαίτερα μια στρατηγική επαναλαμβανόμενων εμβολιασμών μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα» είπε.
Ορισμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι συχνοί εμβολιασμοί μπορεί να είναι ακόμα και επιβλαβείς λόγω του φαινομένου «του προπατορικού αντιγονικού αμαρτήματος».
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά ικανοποιητικά στο αρχικό στέλεχος, όχι όμως στις επόμενες παραλλαγές.
«Έχουμε ήδη αρκετές ενδείξεις ότι αυτό θα μπορούσε να είναι πρόβλημα» είχε δηλώσει προ ημερών στους New York Times η δρ Έιμι Σέρμαν του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Τι λέει ο ΠΟΥ
H προειδοποίηση του ΕΜΑ για τις συχνές αναμνηστικές δόσεις βρίσκεται σε συμφωνία με την εκτίμηση τεχνικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία ανακοίνωσε πως «μια στρατηγική εμβολιασμού που βασίζεται σε επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις του αρχικού εμβολίου είναι απίθανο να είναι κατάλληλη ή βιώσιμη».
Η επιτροπή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα εμβόλια για την Όμικρον.
«Η σύνθεση των υφιστάμενων εμβολίων Covid-19 ενδέχεται να χρειαστεί τροποποίηση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι συνεχίζουν να προσφέρουν τα επίπεδα προστασίας που συστήνει ο ΠΟΥ έναντι της λοίμωξης και της ασθένειας από παραλλαγές ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων της Όμικρον και των μελλοντικών παραλλαγών» ανέφερε.
Τι λένε οι φαρμακοβιομηχανίες
O διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά δήλωσε ότι ένα εμβόλιο που στοχεύει στην παραλλαγή Όμικρον της Covid πιθανότατα θα χρειαστεί και ότι η εταιρεία του θα είναι έτοιμη να το διαθέσει τον Μάρτιο.
Η Moderna επίσης αναπτύσσει εμβόλιο για την παραλλαγή Όμικρον, το οποίο όμως είναι απίθανο να διατεθεί σε λιγότερο από δύο μήνες.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι η αναμνηστική δόση αυξάνει τα τα επίπεδα προστασίας έναντι της Όμικρον.
Ο Οργανισμός επισημαίνει πάντως ότι, σύμφωνα με ανάλυση της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας της Βρετανίας, η προστασία που προσφέρει η αναμνηστική δόση μειώνεται στο 30% εντός τριών μηνών.
Πηγή: in.gr
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Περιορισμοί για όσους δεν έκαναν τρίτη δόση
- ΟΡΙΣΤΙΚΟ: 2G+ για τον τομέα της εστίασης στη Γερμανία
- Μια Ελληνίδα στο τιμόνι της Deutsche Wohnen
- Τι αλλάζει για το συνταξιοδοτικό στη Γερμανία το 2022
- Γερμανία: Πόσα θα μείνουν στο πορτοφόλι το 2022;
- Γερμανία: Κανόνας για τις επιστρεφόμενες φιάλες από 01.01.22
- Κανόνες εισόδου Ελλάδα – Γερμανία: Δείτε τι ισχύει
- Αλλαγές για γονείς και οικογένειες το 2022 στη Γερμανία
- Έρχονται αλλαγές στη Γερμανία το 2022: Τι αλλάζει;
- Αυξήσεις τιμών: Τι ακριβαίνει στο Μόναχο το 2022;
- ΟΧΙ από την Βαυαρία στον κανόνα 2G+ στην εστίαση