Καλά νέα: Έρχεται ειδική άδεια μετά τη γέννηση του παιδιού

Δύο εβδομάδες άδεια μετ’ αποδοχών μετά τη γέννηση του παιδιού – αυτή θα είναι δυνατή στο μέλλον και για τον δεύτερο γονέα. Η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων Paus έχει παρουσιάσει νομοσχέδιο για το σκοπό αυτό, το οποίο είναι στη διάθεση του ARD Capital Studio.

Η ομοσπονδιακή υπουργός Οικογένειας Lisa Paus θέλει να ενισχύσει μια δικαιότερη κατανομή της φροντίδας των παιδιών και των οικιακών εργασιών.

Στο μέλλον, ο σύντροφος του ατόμου που γεννάει θα πρέπει να λαμβάνει άδεια δύο εβδομάδων μετά τον τοκετό.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο είναι αποκλειστικά στη διάθεση του ARD Capital Studio, αναφέρει: “Με τη γέννηση του παιδιού και την έναρξη της γονικής άδειας, τα ζευγάρια θέτουν την κεντρική πορεία για τον καταμερισμό των καθηκόντων τους στην οικογένεια και την επαγγελματική απασχόληση.

Δεδομένου ότι αυτός ο καταμερισμός διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε όλες σχεδόν τις οικογένειες, η απόφαση αυτή έχει μεγάλες συνέπειες (…)”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η υπουργός Οικογένειας σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον νόμο για να προσαρμόσει το νομικό πλαίσιο σε μια εικόνα της οικογένειας που έχει αλλάξει στην κοινωνία.

Με αυτόν τον τρόπο, θέλει να δώσει τη δυνατότητα στους γονείς να μοιράζονται τις ευθύνες τους μακροπρόθεσμα.

Οι εργαζόμενοι παίρνουν άδεια με αποδοχές

Οι εργαζόμενοι σύντροφοι των ατόμων που γεννούν πρόκειται να λάβουν δέκα εργάσιμες ημέρες άδεια μετά τον τοκετό.

Η άδεια συντρόφου ισχύει και για τους μονογονεϊκές οικογένειες. Θα τους δοθεί η δυνατότητα να διορίσουν άλλο άτομο από τον κύκλο τους αντί του δεύτερου γονέα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το κόστος γι’ αυτό δεν θα επιβαρύνει τους εργοδότες, αλλά θα χρηματοδοτείται μέσω ενός ομοσπονδιακού προγράμματος.

Πρόκειται για την ίδια διαδικασία που ίσχυε μέχρι σήμερα για τα επιδόματα μητρότητας.

Οι εργοδότες καταβάλλουν εισφορά και στη συνέχεια αποζημιώνονται από το ταμείο ασφάλισης υγείας για τις παροχές μητρότητας που πρέπει να καταβληθούν.

Η Paus θέλει να ενισχύσει ιδιαίτερα τις φτωχότερες οικογένειες

Οι φτωχότερες οικογένειες ιδιαίτερα θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την άδεια μετ’ αποδοχών, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικογένειας.

Οι γονείς με λίγα οικονομικά μέσα έχουν συχνά σωματικά απαιτητικές δουλειές, εκ περιτροπής εργασία ή μεγάλες μετακινήσεις.

Τουλάχιστον η έναρξη του οικογενειακού χρόνου θα μπορούσε να διευκολυνθεί με δέκα δωρεάν ημέρες με αμοιβή.

Παράλληλα με την άδεια συντρόφου μετά τον τοκετό, η τροποποίηση του νόμου περί προστασίας της μητρότητας έχει επίσης ως στόχο να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στους γονείς πρόωρων μωρών.

Οι γονείς των οποίων τα παιδιά γεννιούνται πριν από την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης θα λαμβάνουν στο μέλλον έναν επιπλέον μήνα βασικού γονικού επιδόματος.

Στη συμφωνία συνασπισμού, η κυβέρνηση όρισε ότι θα πρέπει να καταστεί δυνατή η χορήγηση άδειας δύο εβδομάδων με αποδοχές μετά τη γέννηση.

Με το σχέδιο αυτό, τα “φανάρια” εφαρμόζουν μια οδηγία της ΕΕ.

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικογενειακών Υποθέσεων συντονίζεται επί του παρόντος από τα υπουργεία.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης