Γερμανία: Η ADAC καταγράφει αύξηση των κλοπών καταλυτών

Σε περιόδους έλλειψης πρώτων υλών, η ADAC αναφέρει υψηλό επίπεδο κλοπών καταλυτών αυτοκινήτων σε παγγερμανικό επίπεδο.

Το LKA Saxony-Anhalt έχει επίσης ανησυχητικά υψηλά ποσοστά. Τα παλαιότερα μοντέλα αυτοκινήτων επηρεάζονται ιδιαίτερα συχνά.

Το 2021, υπήρχαν λίγο κάτω από 1.000 περιπτώσεις και φέτος η τάση φαίνεται να συνεχίζεται. Το πολύτιμο στους καταλύτες είναι τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται, εξηγεί η εκπρόσωπος της ADAC Katja Legner.

Οι δράστες ανυψώνουν τα αυτοκίνητα και αφαιρούν τον καταλύτη μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, εξηγεί ο Legner.

Σαξονία-Άνχαλτ: 40 φορές περισσότερες κλοπές από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια

Τα παλαιότερα Opel Astras, Toyota Prius και VW Polo επηρεάζονται ιδιαίτερα. Το γεγονός ότι οι καταλύτες είναι πιθανότερο να κλαπούν από παλαιότερα αυτοκίνητα παρά από νεότερα μοντέλα επιβεβαιώνεται επίσης από τις στατιστικές εγκληματικότητας της Σαξονίας-Άνχαλτ.

Σύμφωνα με το Κρατικό Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών, οι υποθέσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Ενώ το 2018 υπήρχαν μόνο δέκα περιπτώσεις κλοπής καταλυτών στη Σαξονία-Άνχαλτ, το 2021 υπήρχαν ήδη περισσότερες από 400. Τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, υπήρχαν ήδη περισσότερες από 300 περιπτώσεις.

Η Γερμανική Ένωση Επαγγελματιών και Επισκευαστών Αυτοκινήτων (Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe) δεν έχει επίσης παρατηρήσει αύξηση. Ούτε η ομοσπονδιακή ένωση ούτε οι περιφερειακές ενώσεις στη Σαξονία, τη Σαξονία-Άνχαλτ και τη Θουριγγία έχουν λάβει αναφορές τέτοιων περιπτώσεων.

Η ADAC συνιστά συστήματα συναγερμού με ανιχνευτές κλίσης

Η Katja Legner της ADAC συνιστά συστήματα συναγερμού με ανιχνευτές κλίσης που αναγνωρίζουν την κλοπή. Εάν ο καταλύτης έχει κλαπεί, η Legner συμβουλεύει: “Πρώτα, φυσικά, κάντε μια καταγγελία στην αστυνομία. Στη συνέχεια, ενημερώστε την ασφαλιστική εταιρεία και ελέγξτε αν η κλοπή καλύπτεται από την ασφάλεια πλήρους ασφάλισης.

Εάν ο καταλύτης έχει κλαπεί, θα γίνει αμέσως αντιληπτό από έναν δυνατό θόρυβο όταν ο κινητήρας τίθεται σε λειτουργία, λέει ο Legner. Το όχημα πρέπει στη συνέχεια να μεταφερθεί σε συνεργείο. Δεν επιτρέπεται πλέον να το οδηγείτε.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης