Η Γερμανία αίρει περιορισμούς στην έκδοση βίζας σε Ρώσους εργαζομένους

Newsroom

Ομοσπονδιακή Βουλή, Parliament, Γερμανία, Bundestag, Γερμανία εκλογές, Bundestag

Η Γερμανία προετοιμάζεται να χαλαρώσει τους περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε Ρώσους εργαζομένους, την ώρα που οι Μυστικές Υπηρεσίες της χώρας προειδοποιούν για αυξημένο κίνδυνο κατασκοπείας.

Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς θα άρει περιορισμούς για επαγγελματίες που ειδικεύονται σε IT και τεχνολογία επικοινωνίας, ωστόσο εκφράζονται φόβοι πως μπορεί να εισέλθουν στη χώρα Ρώσοι για λόγους βιομηχανικής κατασκοπείας.

Γερμανία: Ανάκληση πουρέ λόγω παρουσίας μεταλλικών θραυσμάτων

Η λεγόμενη «παγκόσμια έγκριση για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας» θα αφορά μόνο σε Ρώσους εργαζομένους γερμανικών εταιρειών με ετήσιο τζίρο άνω των 43.992 και θα ισχύει έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Γερμανία έχει εγκρίνει 600 βίζες σε ειδικευμένο προσωπικό από το Ρωσία, δίνοντας τη δυνατότητα να παραμείνουν και εργαστούν στη χώρα για περισσότερες από τις 90 μέρες που ορίζει η βίζα Σένγκεν.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων dpa πως τον Απρίλιο εξέδωσε περί τις 350 εργασιακές βίζες μέσω της ρωσικής πρεσβείας και άλλοι 190 εργαζόμενοι έλαβαν βίζα μέσω του γενικού προξενείου στην Αγία Πετρούπολη. Τα περισσότερα απ΄αυτά τα άτομα απασχολούνταν ήδη σε γερμανικές επιχειρήσεις.

Υπολογίζεται πως στη Γερμανία ζουν περίπου 235.000 Ρώσοι πολίτες, οι περισσότεροι από κάθε άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προειδοποιήσεις

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση πως Ρώσοι που σχεδιάζουν να μετακομίσουν στη Γερμανία και όσοι εργάζονται ήδη στη χώρα, μπορεί να δεχθούν πιέσεις ή και να πέσουν θύματα εκβιασμού ώστε να συγκεντρώσουν σημαντικές πληροφορίες για τη χώρα τους.

«Η Ρωσία απομονώνεται όλο και περισσότερο μέσω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν ως αντίδραση στον πόλεμο στην Ουκρανία» αναφέρεται σε σχετική έκθεση.

«Η οικονομία της είναι αποκομμένη από την τεχνογνωσία και τις τεχνολογίες της Δύσης».

Μπορεί να υπάρξουν απόπειρες στρατολόγησης κατά τη διάρκεια υποχρεωτικών ραντεβού με ρωσικές πρεσβείες ή άλλους γραφειοκρατικούς φορείς, δήλωσε η Υπηρεσία Εσωτερικών Πληροφοριών της Γερμανίας.

«Μπορεί, επίσης, να προσπαθήσουν να ασκήσουν πίεση μέσω αντιποίνων εναντίον συγγενών ή γνωστών που έχουν παραμείνει στη Ρωσία» αναφέρεται, ακόμα.

«Σε γενικές γραμμές, οι ρωσικές Υπηρεσίες Πληροφοριών δεν αποφεύγουν μεθόδους όπως οι απειλές και ο εκβιασμός».

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διαβεβαίωσε «στο πλαίσιο της διαδικασίας έκδοσης βίζας γίνονται έλεγχοι ασφαλείας των αιτούντων».

Πηγή: LIFO | Με πληροφορίες από Guardian

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης