Γερμανία: Ανώτατα όρια τιμών ζητούν τα ομόσπονδα κρατίδια

Ενόψει της εκρηκτικής αύξησης των τιμών της ενέργειας, τα ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας θέλουν να δώσουν το παράδειγμα: Ζητούν ανώτατο όριο τιμών, αλλά λείπει ένα συγκεκριμένο μοντέλο.

Τα ομόσπονδα κρατίδια ζητούν να τεθεί ανώτατο όριο τιμών ενέργειας για την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και τη θερμότητα, προκειμένου να περιοριστεί η έκρηξη του κόστους για τα ιδιωτικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Hendrik Wüst (CDU) την Τετάρτη μετά από ειδική διάσκεψη των πρωθυπουργών για το σχεδιαζόμενο πακέτο βοήθειας ΙΙΙ στο Βερολίνο.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει γρήγορα σε ένα μοντέλο, προέτρεψε ο πρόεδρος της Διάσκεψης των Προέδρων Υπουργών (MPK).

Στις 4 Οκτωβρίου, η ομοσπονδιακή και τα κρατίδια θα συζητήσουν το θέμα. Η συνάντηση, η οποία ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί μετά την MPK, είχε αναβληθεί λόγω της λοίμωξης του καγκελάριου Όλαφ Σολτς (SPD) από την Corona.

“Πρωτοποριακή απόφαση”

Η αντιπρόεδρος του MPK, η κυβερνητική δήμαρχος του Βερολίνου Franziska Giffey (SPD), χαρακτήρισε την ομόφωνη ψήφο των ομόσπονδων κρατιδίων υπέρ της θέσπισης ανώτατου ορίου τιμών ενέργειας ως “πρωτοποριακή απόφαση” και “βασικό αποτέλεσμα” των διαβουλεύσεων.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει “σήμα στάσης” κατά της αύξησης του κόστους για τα ιδιωτικά νοικοκυριά, τα κοινωνικά ιδρύματα, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.

Ο Giffey δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη ένα εξελιγμένο μοντέλο. Ωστόσο, αναμένονται δαπάνες τριψήφιου δισεκατομμυρίου.

“Το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε αν δεν προβούμε σε ένα τέτοιο ανώτατο όριο τιμών ενέργειας είναι, από τη δική μας άποψη, πολλαπλάσιο από το να πάρουμε αυτή την απόφαση τώρα”. Το ακριβές κόστος, είπε, θα πρέπει να καθοριστεί από επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Το συνέδριο ξεκίνησε αργά

Η συνεδρίαση της MPC είχε ξεκινήσει με καθυστέρηση περίπου τεσσάρων ωρών λόγω των πολύωρων χωριστών συνεδριάσεων των ομόσπονδων κρατιδίων με τη συμμετοχή του CDU και του SPD για την εξεύρεση συναίνεσης. Ο Giffey ανέφερε ότι το πιο επίμαχο θέμα ήταν το φρένο του χρέους.

Το ερώτημα αν θα μπορούσαν να ληφθούν νέα δάνεια για τη χρηματοδότηση της ανακούφισης “δεν μπορούσε να διευκρινιστεί οριστικά”.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.