Γερμανία: Λάθος το κλείσιμο των σχολείων λόγω Covid-19

Η ζημία που προκλήθηκε από το κλείσιμο των σχολείων της Κορόνα είναι εδώ και καιρό αδιαμφισβήτητη – τώρα η Γερμανία αναζητά τους ενόχους. Ο επικεφαλής του RKI Wieler κατηγορεί την πολιτική, ο υπουργός Lauterbach την επιστήμη, ο πρώην υπουργός Spahn τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Söder.

Ήταν μια δυσοίωνη πρόγνωση: “Τα κανονικά μαθήματα θα ακυρωθούν για τουλάχιστον ένα χρόνο”, έγραψε στο Twitter ο ειδικός του SPD σε θέματα υγείας Karl Lauterbach στις αρχές Μαΐου 2020.

“Αυτό μπορεί πλέον να θεωρηθεί επιδημιολογικά βέβαιο. Ούτε οι εφαρμογές ούτε οι μάσκες το αλλάζουν αυτό. Είναι η μετάδοση μέσω αερολυμάτων και επαφών στην τάξη”.

Αντί να συζητήσουν το άνοιγμα, τα ομόσπονδα κρατίδια θα πρέπει επομένως να οργανώσουν την κατ’ οίκον εκπαίδευση για το επόμενο σχολικό έτος.

Μερικώς ή πλήρως κλειστά γερμανικά σχολεία για 183 ημέρες

Δεν κατέληξε ακριβώς έτσι, αλλά στο περίπου. Παρόλο που τα γερμανικά σχολεία ήταν κυρίως ανοιχτά τους επόμενους μήνες, στο τέλος του 2020 η δια ζώσης διδασκαλία τερματίστηκε και πάλι.

Σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, τα σχολεία στη Γερμανία έκλεισαν εντελώς για 74 ημέρες και μερικώς για 109 ημέρες μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Μαΐου 2021.

Συνολικά δηλαδή 183 ημέρες, που αντιστοιχούν σε ένα ολόκληρο σχολικό έτος (εξαιρουμένων των διακοπών και των αργιών).

Άλλα μέτρα της Corona στη λειτουργία των σχολείων περιλάμβαναν υποχρεωτική κάλυψη στις αίθουσες διδασκαλίας, απαιτήσεις καραντίνας και απομόνωσης και κλείσιμο περιοχών σε περίπτωση υψηλών επιπέδων εμφάνισης.

Εν τω μεταξύ, ο σημερινός ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Lauterbach, βλέπει με κριτική διάθεση το γενικό κλείσιμο των σχολείων: εκ των υστέρων, ήταν λάθος “να κρατήσουμε τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς κλειστά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα”, δήλωσε αυτή την εβδομάδα στην εκπομπή “Morgenmagazin” του ARD.

Σε αυτό, ο ομοσπονδιακός υπουργός συμφωνεί τώρα με πολλούς εμπειρογνώμονες και άλλους κορυφαίους πολιτικούς – αλλά οι απόψεις διίστανται ευρέως στο ερώτημα ποιος ήταν υπεύθυνος για αυτό το “λάθος”. Η Γερμανία συζητά για τις ευθύνες και το σχολείο.

Lauterbach: “Η επιστήμη δεν είναι αρκετά καλή”

Ο Lauterbach έγινε υπουργός Υγείας στα τέλη του 2021 – επομένως δεν ήταν ακόμη στο αξίωμα όταν έγινε το παγγερμανικό κλείσιμο των σχολείων.

Όμως, ως εμπειρογνώμονας του SPD σε θέματα υγείας, όχι μόνο είχε μεγάλη παρουσία στα μέσα ενημέρωσης, αλλά ήταν και ένας από τους συμβούλους της τότε καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ (CDU) σε θέματα Corona.

Εν τω μεταξύ, ο Lauterbach κατηγορεί την επιστήμη για το κλείσιμο των σχολείων: το μέτρο είχε “προταθεί από τους επιστήμονες που συμβούλευαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση” εκείνη την εποχή. Η επιστήμη δεν ήταν “αρκετά καλή”.

Η αντίφαση δεν άργησε να έρθει. Η θέση ότι “το μακρύ κλείσιμο των σχολείων ήταν λάθος” ήταν αληθινή, έγραψε ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Armin Laschet (CDU) στο Twitter.

“Η θέση ότι “Η επιστήμη” το συμβούλευσε αυτό είναι απλώς λανθασμένη”.

Ο Lauterbach, ως μόνιμος καλεσμένος της τηλεόρασης, το είχε διαδώσει, έγραψε ο Laschet στο twitter. “Άλλοι προειδοποίησαν τότε, συμπεριλαμβανομένων πολλών επιστημόνων. Δεν ήθελε κανείς να ακούσει”.

Επικεφαλής της RKI Wieler: “Υπήρχαν πάντα εναλλακτικές λύσεις”.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ινστιτούτου Robert Koch, Lothar Wieler, το βλέπει επίσης διαφορετικά από τον Lauterbach.

Τόνισε την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα “Die Zeit”: “Πάντα κάναμε συστάσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να διατηρηθούν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί σε λειτουργία, έστω και με κάποια προσπάθεια”.

Ο Wieler πρόσθεσε: “Ποτέ δεν υπήρχε μόνο η εναλλακτική λύση: είτε λίγοι θάνατοι είτε να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά, αλλά υπήρχαν και υπάρχουν πάντα εναλλακτικές λύσεις”.

Εναπόκειται στους πολιτικούς να αποφασίσουν πόσο δραστικά πρέπει να είναι τα μέτρα προστασίας.

Ωστόσο, υπάρχουν και ειδικοί που, εκ των υστέρων, πιστεύουν ότι το κλείσιμο των σχολείων ήταν το σωστό, διότι απέτρεψε πολλές μολύνσεις.

Ελεύθεροι ψηφοφόροι: “Αντιεπιστημονική διαδικασία”

Από την άλλη πλευρά, η εμπειρογνώμονας για θέματα υγείας Susann Enders των Ελεύθερων Ψηφοφόρων της Βαυαρίας κατηγορεί τους τότε ιθύνοντες για “αντιεπιστημονική δράση”.

Τα κλεισίματα γίνονταν με βάση μια “θεωρητική τιμή”, την επταήμερη επίπτωση, την οποία οι πολιτικοί ήταν πρόθυμοι να συμβιβαστούν και να διαπραγματευτούν “λίγο πάνω ή κάτω”, επέκρινε η Enders στο BR24.

“Κάποιος υποσχέθηκε στον εαυτό του μεγάλη προστασία των “μεγαλύτερων” αφήνοντας τους μαθητές στο σπίτι για εβδομάδες και μήνες”.

Αυτό είχε μοιραίες συνέπειες για την ψυχική υγεία των παιδιών και των νέων, είπε.

“Ίσως θα έπρεπε να ακούνε συχνότερα μια νοσοκόμα και στην πολιτική, αντί να καθοδηγούμαστε από το φόβο και τον πανικό”, λέει η Enders, εκπαιδευμένη νοσηλευτής.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι της, σε συνασπισμό με το CSU, υποστήριξαν το κλείσιμο των σχολείων στη Βαυαρία – και με τον Michael Piazolo να είναι επίσης υπουργός Παιδείας.

Ο Martin Hagen, επικεφαλής του βαυαρικού FDP, είχε επίσης σαφή λόγια για τους τότε πολιτικά υπεύθυνους: “Το μακρύ κλείσιμο των σχολείων ήταν λάθος”, έγραψε στο Twitter.

“Όσοι το είδαν σωστά εκείνη την εποχή διασύρθηκαν. Ελπίζω οι άνθρωποι να μάθουν από αυτό για το μέλλον!”

Ο Spahn θεωρεί εν μέρει υπεύθυνο τον Söder

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ (CSU) ακολούθησε ιδιαίτερα αυστηρή πορεία στα πρώτα κύματα της Κορόνα, και συχνά τα μέτρα ήταν αυστηρότερα από ό,τι σε άλλα ομόσπονδα κρατίδια.

Πέρυσι, στο βιβλίο του “Wir werden einander viel verzeihen müssen”, ο πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Jens Spahn θεωρούσε μάλιστα τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για το πρώτο παγγερμανικό κλείσιμο σχολείων τον Μάρτιο του 2020 – το οποίο, κατά την άποψη του πολιτικού του CDU, “δεν θα ήταν απαραίτητο”.

Σύμφωνα με τον Spahn, στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των πολιτειών στις 12 Μαρτίου 2020, αποφασίστηκε ομόφωνα ότι θα υπάρξουν μόνο περιφερειακά κλεισίματα σχολείων – ανάλογα με την τοπική κατάσταση.

Το επόμενο πρωί, ο Ζέντερ ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των σχολείων στη Βαυαρία, οπότε και όλα τα άλλα ομόσπονδα κρατίδια ακολούθησαν το παράδειγμά του. Μια δυναμική είχε τεθεί σε κίνηση “που δεν μπορούσε πλέον να επιβραδυνθεί”.

Στο βιβλίο του, ο Spahn διαμαρτύρεται αρκετές φορές για τις αποτυχίες της πολιτικής απέναντι στα παιδιά και τις οικογένειες, που ήταν από τα κύρια θύματα της πολιτικής του εγκλεισμού. Μπορεί μόνο να ζητήσει συγχώρεση γι’ αυτό.

Ο υπουργός Υγείας της Βαυαρίας Klaus Holetschek (CSU) παραδέχτηκε ότι “ο αντίκτυπος της απομόνωσης και του κλεισίματος των σχολείων στους νέους και τα παιδιά ήταν δύσκολος”.

Αλλά δεν βλέπει κανέναν λόγο να ζητήσει συγγνώμη. Το πρότυπο ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής. “Και σε γενικές γραμμές, νομίζω ότι τα καταφέραμε καλά”.

Εμπειρογνώμονας: “Οι ευθύνες δεν βοηθούν”

Ο επιδημιολόγος του Μονάχου και γιατρός της νεολαίας Rüdiger von Kries πιστεύει ελάχιστα για την αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων.

“Φυσικά, ορισμένα πράγματα θα έπρεπε να είχαν γίνει καλύτερα, αλλά η απόδοση ευθυνών δεν μας οδηγεί πουθενά”.

Παρ’ όλα αυτά, ο von Kries διατυπώνει ένα παράπλευρο χτύπημα κατά της πολιτικής: “Ο έλεγχος της πανδημίας δεν είναι μια παιδική χαρά για την πολιτική σκιαγράφηση του προφίλ επαρχιακών πριγκίπων και ειδικών υπουργών”.

Ο ίδιος είχε ήδη προειδοποιήσει το 2021 ότι η πολιτική είναι πιο επικίνδυνη για τα παιδιά από το Covid. “Το ότι τα παιδιά έχουν υποστεί βλάβη είναι πέραν πάσης αμφιβολίας, και όχι μόνο από σήμερα”.

Λέει ότι οι εκπαιδευτικές ελλείψεις που προκαλούνται από την πολιτική Κορόνα πλήττουν ιδιαίτερα τα παιδιά που βρίσκονται σε επισφαλείς συνθήκες.

“Το κλείσιμο των σχολείων ήταν ελάχιστα δικαιολογημένο”

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Μόνιμης Επιτροπής για τον εμβολιασμό, το κλείσιμο των σχολείων ήταν ελάχιστα δικαιολογημένο.

“Τι έπρεπε να επιτευχθεί; Προστασία των παιδιών από σοβαρές ασθένειες – αυτές ήταν σπάνιες και γίνονταν όλο και πιο σπάνιες όσο προχωρούσε η πανδημία.

Η βλάβη στην ψυχική τους υγεία αποδείχθηκε μεθοδικά μετά από λίγους μόνο μήνες. Προστασία του γενικού πληθυσμού – δεν συγκεντρώθηκαν πειστικά στοιχεία σχετικά με αυτό”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.