Γερμανία: 5 καλά αμειβόμενες δουλειές που κανείς δε θέλει να κάνει

Σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς, οι άνθρωποι με υψηλούς μισθούς διαχειρίζονται πολύ πιο εύκολα τα έξοδα διαβίωσής τους. Όμως, παρά τον παχυλό μισθό, αυτές οι πέντε θέσεις εργασίας εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένες στη Γερμανία.

Η ζωή στη Γερμανία γίνεται όλο και πιο ακριβή μέρα με τη μέρα. Από το υψηλό κόστος θέρμανσης και τα ενοίκια μέχρι τις αυξημένες τιμές στα σούπερ μάρκετ, φαίνεται ότι όλοι πρέπει να βάλουν λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη αυτές τις μέρες.

Στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, οι εργαζόμενοι διαπραγματεύονται σκληρά για αυξήσεις μισθών ώστε να συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό.

Αλλά θα μπορούσε επίσης να έχει νόημα για κάποιους να εξετάσουν το ενδεχόμενο αλλαγής καριέρας.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της πύλης σύγκρισης μισθών Kununu, υπάρχουν τουλάχιστον μια χούφτα θέσεις με ελάχιστες απαιτήσεις εισόδου και υψηλούς αρχικούς μισθούς.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται καν να έχετε τυπικά προσόντα ή πανεπιστημιακό πτυχίο. Ποια είναι τότε η παγίδα;

Λοιπόν, ας πούμε ότι δεν είναι η καριέρα στις συγκεκριμένες δουλειές των ονείρων όλων.

Ακολουθεί μια ματιά στις πέντε κορυφαίες θέσεις εργασίας με μισθούς ανθεκτικούς στον πληθωρισμό που θα μπορούσαν να είναι ιδανικές για όσους επιθυμούν να κάνουν μια μικρή αλλαγή.

Και το καλύτερο: αν κάνετε αίτηση, μπορεί να είστε ο μόνος που θα το κάνει.

Ποιες είναι λοιπόν οι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τις οποίες οι άνθρωποι δεν κάνουν αίτηση;

Κρεοπώλης στη Γερμανία

Αυτό μπορεί να αποτελεί έκπληξη σε ένα έθνος που λατρεύει το κρέας, αλλά ο αριθμός των ανεξάρτητων κρεοπωλείων στη Γερμανία μειώνεται με εντυπωσιακό ρυθμό τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ 2002 και 2021, περίπου 8.000 ανεξάρτητα καταστήματα που διευθύνονταν από εξειδικευμένους κρεοπώλες έκλεισαν – αλλά αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι οι Γερμανοί έχουν χάσει την όρεξή τους για Wurst.

Στην πραγματικότητα, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να τρώνε πιο συνειδητά και να εξετάζουν από πού προέρχονται τα τρόφιμά τους, τα καλά τοπικά κρεοπωλεία έχουν μεγάλη ζήτηση.

Και για κάθε ανεξάρτητο κρεοπωλείο που έκλεισε τα τελευταία χρόνια, στη θέση του εμφανίστηκε μια αλυσίδα καταστημάτων.

Παρ’ όλα αυτά, πολύ λιγότεροι νέοι αποφασίζουν να ασχοληθούν με αυτό το πανάρχαιο επάγγελμα στις μέρες μας – ενδεχομένως λόγω των πολλών ωρών εργασίας και της επίπονης σωματικής εργασίας.

Αλλά αν επιδιώκετε έναν αξιοπρεπή μισθό, η σκληρή δουλειά μπορεί κάλλιστα να αποδώσει καρπούς, αφού ο αρχικός μισθός είναι 32.500 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 49.200 ευρώ για όσους έχουν εμπειρία.

Γερμανία: 5 καλά αμειβόμενες δουλειές που κανείς δε θέλει να κάνει
Κρεοπώλης στη Γερμανία | By FG Trade

Εργολάβος κηδειών στη Γερμανία

Αυτό το επάγγελμα σίγουρα δεν είναι για λιπόψυχους – και σίγουρα απαιτεί αρκετή ψυχολογική σταθερότητα – αλλά η οργάνωση κηδειών είναι μια δουλειά με χαμηλά εμπόδια εισόδου και αρκετά καλές δυνατότητες κέρδους.

Σύμφωνα με την έρευνα της Kununu, αυτό το αντιδημοφιλές επάγγελμα μπορεί να σας αποφέρει ετήσιο μισθό περίπου 43.000 ευρώ, και, ανάλογα με την εταιρεία στην οποία εργάζεστε, πιθανότατα δεν θα χρειαστείτε προηγούμενη εμπειρία ή κατάρτιση ούτε για να πάρετε την πρώτη σας προσφορά εργασίας.

Όπως είναι κατανοητό, είναι ένας από τους τομείς στη Γερμανία όπου οι υποψήφιοι είναι ελάχιστοι, οπότε όποιος πιστεύει ότι είναι ικανός να ανταποκριθεί στο καθήκον έχει πολλές πιθανότητες να κάνει το πρώτο βήμα.

Ιερέας στη Γερμανία

Αν αναζητάτε εργασιακή ασφάλεια και έναν ικανοποιητικό μισθό – και ακόμη και μια αίσθηση πνευματικής ολοκλήρωσης – μια καριέρα στην εκκλησία θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που ψάχνετε.

Φυσικά, οι άνθρωποι δεν τείνουν να ασχολούνται με την ιεροσύνη σκεπτόμενοι πρωτίστως τα χρήματα, αλλά σύμφωνα με την έρευνα της Kununu, οι δυνατότητες κέρδους είναι εντυπωσιακές.

Με περίπου 33.600 ευρώ, οι αρχικοί μισθοί είναι σχετικά μέτριοι, αλλά με μερικά χρόνια εκπαίδευσης στο ενεργητικό σας θα μπορούσατε να παίρνετε στο σπίτι σας το απίστευτο ποσό των 84.000 ευρώ ετησίως.

Δυστυχώς, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να φτάσετε εκεί: στη Γερμανία απαιτούνται περίπου οκτώ χρόνια σπουδών ή κατάρτισης για να εισέλθετε στην εκκλησία.

Αλλά μόλις μπείτε εκεί, μην περιμένετε να απολυθείτε σύντομα: τόσο οι καθολικές όσο και οι προτεσταντικές εκκλησίες υποφέρουν από μεγάλη έλλειψη ιερέων αυτή τη στιγμή.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Λοιπόν, φαίνεται να είναι μέρος μιας ευρύτερης κίνησης απομάκρυνσης από την επίσημη θρησκεία στη Γερμανία.

Οι χριστιανικές εκκλησίες αιμορραγούν από τα μέλη των κοινοτήτων τους τα τελευταία χρόνια, με περίπου 440.000 άτομα να εγκαταλείπουν την προτεσταντική και την καθολική εκκλησία μόνο το 2020.

Μία ακόμη σύντομη προειδοποίηση: οι γυναίκες εξακολουθούν να μην επιτρέπεται να είναι ιερείς στην καθολική εκκλησία, αν και μπορούν να είναι στην προτεσταντική εκκλησία, οπότε δυστυχώς αυτή δεν είναι επιλογή για όλους.

Γερμανία: 5 καλά αμειβόμενες δουλειές που κανείς δε θέλει να κάνει
Ιερέας στη Γερμανία | By StockLite

Οδηγός ρυμουλκού στη Γερμανία

Μπορεί να μην είστε το πιο δημοφιλές άτομο στη γειτονιά, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά θετικά στο να ρυμουλκείτε τα αυτοκίνητα των άλλων για να ζήσετε.

Ως οδηγός γερανοφόρου, μπορείτε να εργαστείτε για ασφαλιστικές εταιρείες, συνεργεία αυτοκινήτων ή τοπικά συμβούλια – και οι ικανότητές σας θα έρθουν στο προσκήνιο όταν τα αυτοκίνητα χαλάνε ή παρκάρουν σε απαγορευμένες περιοχές.

Αυτό που κάνει αυτό το επάγγελμα μια ιδιαίτερα καλή επιλογή για όσους αλλάζουν καριέρα είναι το γεγονός ότι όλη η εκπαίδευση που χρειάζεστε μπορεί να γίνει εν ώρα εργασίας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα χρειαστείτε απλώς μια άδεια οδήγησης που σας επιτρέπει να ρυμουλκείτε πράγματα και λίγη τεχνική κατανόηση.

Ως αρχάριος, θα ξεκινήσετε με ελαφρώς πενιχρά 19.000 ευρώ ετησίως, αλλά αυτό το ποσό μπορεί γρήγορα να φτάσει μέχρι και τα 49.100 ευρώ με λίγη εμπειρία στο ενεργητικό σας.

TV Planner στη γερμανική τηλεόραση

Από όλες τις θέσεις εργασίας σε αυτόν τον κατάλογο, ο σχεδιαστής τηλεοπτικών προγραμμάτων είναι ίσως ο μόνος ρόλος που έχει μια δόση γοητείας – οπότε δεν είναι τόσο εύκολο να καταλάβουμε γιατί ο τομέας της ψυχαγωγίας υποφέρει επίσης από έλλειψη προσωπικού στη Γερμανία.

Παρ’ όλα αυτά, αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στο να δημιουργήσετε τη μαγεία πίσω από τις τηλεοπτικές κάμερες, θα είστε σίγουροι ότι θα πάρετε στο σπίτι σας ένα αρκετά γερό πακέτο αποδοχών.

Για την ακρίβεια, με περίπου 79.100 ευρώ ετησίως, ο μισθός των τηλεοπτικών σχεδιαστών είναι λίγο μικρότερος από αυτόν ενός έμπειρου ιερέα.

Πριν αρχίσετε να γυαλίζετε το βιογραφικό σας, όμως, ίσως αναρωτιέστε τι ακριβώς κάνει ένας σχεδιαστής τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Εν ολίγοις, οργανώνουν και καταρτίζουν το πρόγραμμα των τηλεοπτικών προγραμμάτων – συνήθως με βάση εκτεταμένη έρευνα αγοράς και κοινού.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι πρόσβασης σε αυτού του είδους τη δουλειά, αν και μια επιλογή είναι να σπουδάσετε για ένα πτυχίο στα μέσα ενημέρωσης ή στις επιχειρήσεις.

Ωστόσο, αν βρίσκεστε στα μέσα της καριέρας σας και δεν έχετε όρεξη να επιστρέψετε στο πανεπιστήμιο, υπάρχουν επίσης πολλοί τρόποι να εκπαιδευτείτε εν ώρα εργασίας.

Ένα άλλο βασικό ερώτημα είναι πόσο καιρό θα υπάρχει αυτό το είδος επαγγέλματος στην εποχή των υπηρεσιών streaming όπως το Netflix.

Παρ’ όλα αυτά, μόλις ασχοληθείτε, οι ίδιες δεξιότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θέσεις εργασίας σχεδιασμού και προγραμματισμού σε όλα τα διαφορετικά είδη μέσων ενημέρωσης, καθώς και για εταιρείες δημοσίων σχέσεων.

Όμως, η Γερμανία δεν έχει παντού ελλείψεις εργαζομένων;

Σίγουρα έχει. Στην πραγματικότητα, πολλές από τις ανησυχίες της Γερμανίας για το μέλλον σχετίζονται με το γεγονός ότι απλώς δεν υπάρχουν αρκετοί εξειδικευμένοι (ή πρόθυμοι) άνθρωποι στη χώρα για να αναλάβουν ορισμένες θέσεις εργασίας.

Για να καλύψει αυτό το κενό δεξιοτήτων, η κυβέρνηση βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία να διευκολύνει την είσοδο των μεταναστών στη χώρα – με την προϋπόθεση ότι έχουν κάποια εργασιακή εμπειρία ή προσόντα σε σχετικά επαγγέλματα.

Τα καλά νέα για τους ανθρώπους που αναζητούν εργασία είναι ότι σχεδόν κάθε τομέας αναζητά απεγνωσμένα νέο προσωπικό για να ενταχθεί στο εργατικό δυναμικό, οπότε είναι μια καλή στιγμή για να αναζητήσετε εργασία, να αλλάξετε καριέρα ή να αποκομίσετε ενδεχομένως έναν υψηλότερο μισθό.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.