Γερμανία: Μειώνεται το ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά

Οι τιμές του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων μειώνονται στη Γερμανία. Όμως δεν αποκομίζουν όλοι ακόμη όλα τα οφέλη.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, η συμπίεση του φθηνού ενεργειακού εφοδιασμού της Γερμανίας οδήγησε σε τιμές ρεκόρ για το φυσικό αέριο, τα καύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια το 2022.

Αλλά τους πρώτους μήνες του 2023, οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν και ο Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας από την έναρξη του πολέμου κατά τον οποίο οι τιμές των καυσίμων ήταν χαμηλότερες από τις τιμές της ίδιας περιόδου πέρυσι.

Σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Αυτοκινήτων (ADAC), τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, οι μέσες τιμές σε εθνικό επίπεδο για ένα λίτρο βενζίνης E10 ήταν 1,76 ευρώ και λίγο κάτω από 1,72 ευρώ για το ντίζελ.

Πρόκειται για μείωση 30 λεπτών για τη βενζίνη E10 και 42 λεπτών για το ντίζελ από τον Μάρτιο του 2022.

Αν και αυτή η απότομη πτώση σε σχέση με το προηγούμενο έτος έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το γεγονός ότι ο Μάρτιος του 2022 ήταν ο ακριβότερος μήνας για τα καύσιμα από την έναρξη των καταγραφών, οι τιμές των καυσίμων έχουν ομαλοποιηθεί από τις αρχές του έτους.

Ο εμπειρογνώμονας της ADAC για την αγορά καυσίμων Jürgen Albrecht σχολίασε ότι “η αναμενόμενη ομαλοποίηση προχωράει”.

Ωστόσο, το παλιό, φθηνότερο σημείο τιμών του ντίζελ σε σύγκριση με τη βενζίνη δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί πλήρως.

Σε μακροπρόθεσμο μέσο όρο, το ντίζελ ήταν περίπου 15 λεπτά φθηνότερο από το E10 πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Από την περασμένη Πέμπτη, η τιμή του ντίζελ ήταν μόλις 9,1 λεπτά φθηνότερη ανά λίτρο από τη βενζίνη.

Αλλά οι τιμές της ενέργειας δεν μειώνονται μόνο στο πρατήριο καυσίμων – οι τιμές της ενέργειας για τα νοικοκυριά γίνονται επίσης φθηνότερες.

Σύμφωνα με έκθεση της πύλης σύγκρισης Verivox, το κόστος ενέργειας για τα ιδιωτικά νοικοκυριά μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023 για πρώτη φορά σε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα μειώθηκαν κατά μέσο όρο 18% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο.

Η έκθεση δείχνει ότι το κόστος ενέργειας για ένα μέσο νοικοκυριό το τέταρτο τρίμηνο του 2022 εξακολουθούσε να προβλέπεται να κοστίζει 7.163 ευρώ ετησίως, ενώ, για τους τρεις πρώτους μήνες του 2023, η ίδια ποσότητα ενέργειας προβλέπεται να κοστίζει 5.889 ευρώ ετησίως.

Προηγουμένως, το κόστος είχε αυξηθεί για οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα. “Εκτός από τη μείωση των τιμών στις αγορές βασικών αγαθών, τα κυβερνητικά φρένα στις τιμές της ενέργειας προσέφεραν επίσης σημαντική ανακούφιση”, αναφέρει η έκθεση.

Τα ανώτατα όρια τιμών ενέργειας της κυβέρνησης συνασπισμού ευθύνονται για ορισμένες από τις μειώσεις των τιμών.

Το φρένο τιμών ηλεκτρικής ενέργειας – το οποίο περιορίζει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις με ετήσια ζήτηση έως 30.000 κιλοβατώρες στα 40 σεντς ανά κιλοβατώρα – εφαρμόζεται σε όλους τους πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Το φρένο τιμών φυσικού αερίου – το οποίο περιορίζει τις τιμές στα 12 λεπτά ανά κιλοβατώρα – ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023 και καλύπτει επίσης αναδρομικά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Για την υπόλοιπη κατανάλωση πρέπει να καταβληθεί η κανονική τιμή αγοράς και οι τιμές αγοράς έχουν επίσης μειωθεί.

Μια μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας κοστίζει σήμερα περίπου 130 ευρώ στην αγορά spot.

Αυτό είναι πολύ φθηνότερο από ό,τι τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν οι τιμές ήταν περίπου 500 ευρώ.

Η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου ήταν επίσης δραστική.

Η μέση τιμή ανά μεγαβατώρα είναι σήμερα περίπου 39 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πέρυσι η τιμή αυτή έφθασε τα 350 ευρώ.

Γιατί δεν βλέπουν όλα τα νοικοκυριά μείωση του ενεργειακού κόστους;

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, πολλοί καταναλωτές δεν έχουν ακόμη επωφεληθεί από τις χαμηλότερες τιμές αγοράς για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς εξακολουθούν να προμηθεύονται ενέργεια που οι προμηθευτές αγόρασαν σε υψηλότερες τιμές πέρυσι.

Σύμφωνα με τη Verifox, μόνο πολύ λίγοι προμηθευτές ενέργειας έχουν μεταβιβάσει μέχρι στιγμής τις μειώσεις κόστους στους τελικούς καταναλωτές με υφιστάμενα συμβόλαια.

“Στην περίπτωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, το 82% των βασικών τιμολογίων προμήθειας είναι πάνω από το ανώτατο όριο τιμών και στην περίπτωση των τιμολογίων φυσικού αερίου ακόμη και το 92%”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Verivox, Daniel Puschmann, στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Verifox, περίπου το 25 τοις εκατό των νοικοκυριών στη Γερμανία χρησιμοποιούν βασικά τιμολόγια παροχής.

Ωστόσο, οι εταιρείες που προσφέρουν νέα τιμολόγια που συνδέονται με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς ενέργειας είναι σε θέση να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές.

Τα τιμολόγια φυσικού αερίου είναι ήδη διαθέσιμα για 10,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα, δηλαδή περίπου 15 τοις εκατό φθηνότερα από το ανώτατο όριο τιμών ενέργειας για το φυσικό αέριο, ενώ τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για νέους πελάτες είναι επί του παρόντος διαθέσιμα για 32 λεπτά ανά κιλοβατώρα κατά μέσο όρο από διάφορους προμηθευτές.

Ο Puschmann εξήγησε ότι οι αντίστοιχες στρατηγικές προμηθειών των προμηθευτών καθιστούν δύσκολο για αυτούς να μεταβιβάσουν τις μειούμενες τιμές στην αγορά τώρα.

“Πολλοί βασικοί προμηθευτές αγοράζουν πολύ μακροπρόθεσμα και το έκαναν όταν οι τιμές ήταν πολύ υψηλές.

Αυτά τα συμβόλαια με τις υψηλές τιμές εξακολουθούν να υπάρχουν στα βιβλία τώρα”, δήλωσε.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης