Γερμανία: Μετρήστε τα πουλιά αυτό το Σαββατοκύριακο

Αυτό το Σαββατοκύριακο, όλοι οι λάτρεις της φύσης καλούνται να ετοιμαστούν να μετρήσουν τα πουλιά. Έρχεται η “Ώρα των χειμερινών πουλιών”, μια εκστρατεία συμμετοχής σε παγγερμανικό επίπεδο.

Η ευκαιρία για παρατήρηση πουλιών προσφέρεται από τις 6 έως τις 8 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της “Ώρας των χειμερινών πουλιών”. Όποιος θέλει μπορεί να ακολουθήσει το κάλεσμα της Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης και της Βιοποικιλότητας (NABU) και του εταίρου της, του Landesbund für Vogel- und Naturschutz (LBV) και να μετρήσει τα πουλιά στο πλαίσιο αυτού του μακροπρόθεσμου επιστημονικού προγράμματος πολιτών.

Όσο περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν, τόσο το καλύτερο. “Επειδή εδώ συλλέγονται πολύτιμα δεδομένα που ωφελούν τις ενώσεις προστασίας της φύσης στο καθημερινό τους έργο”, λέει η Irmgard Paikert-Schmid, η δεύτερη πρόεδρος της τοπικής ομάδας LBV Kirchheim.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να αναγνωριστούν οι σταδιακές αλλαγές με την πάροδο των ετών και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Η καταμέτρηση δεν πρέπει να γίνεται στο δάσος ή στο ανοιχτό πεδίο, αλλά στην περιοχή του οικισμού – στην ταΐστρα των πουλιών, στον κήπο, στο μπαλκόνι, στο πάρκο ή απλά από το παράθυρο.

Αυτό είναι λογικό, διότι το επίκεντρο της δράσης είναι μάλλον τα γνωστά και διαδεδομένα είδη. “Δεν χρειάζεται να είστε ειδικός για να το κάνετε αυτό. Αντίθετα, πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα στο οποίο μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας”, εξηγεί η Nicole Friedrich από την online συντακτική ομάδα του LBV.

Σωστή αναγνώριση πτηνών

Είστε ελεύθεροι να επιλέξετε την ώρα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι παρατηρήσεις γίνονται για μία ώρα. Καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός κάθε είδους που εντοπίστηκε ταυτόχρονα. Έτσι αποφεύγεται η διπλή καταμέτρηση. Αυτό σημαίνει ότι αν δείτε ένα κοτσύφι και ένα άλλο πέντε λεπτά αργότερα, καταγράφεται μόνο ένα κοτσύφι, καθώς είναι πιθανό να πρόκειται για το ίδιο ζώο. Αλλά αν δείτε δύο κοτσύφια ταυτόχρονα, τα σημειώνετε και τα δύο. Είναι επίσης σημαντικό να ονομαστεί σωστά το είδος.

Αναφορά παρατηρήσεων

Για να αναφέρετε παρατηρήσεις, απλά χρησιμοποιήστε την ηλεκτρονική φόρμα ή αναφέρετε τις παρατηρήσεις μέσω της εφαρμογής.

Το έντυπο θα είναι διαθέσιμο από την έναρξη της εκστρατείας στις 6 Ιανουαρίου έως το τέλος της περιόδου αναφοράς στις 16 Ιανουαρίου.

Μπορείτε επίσης να καταχωρίσετε το αποτέλεσμα σε ένα έντυπο αναφοράς, το οποίο διατίθεται σε όλα τα καταστήματα Hofpfisterei της περιοχής.

Σφραγίστε το με 70 λεπτά και στείλτε το μέχρι τις 16 Ιανουαρίου στη διεύθυνση NABU, Stunde der Wintervögel, 10469 Berlin.

Τα στοιχεία θα γίνονται δεκτά στον δωρεάν τηλεφωνικό αριθμό 0800 /115 71 15 στις 7 και 8 Ιανουαρίου από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. Η επόμενη εκστρατεία καταμέτρησης, η Ώρα των Πουλιών του Κήπου, θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.