Γερμανία: 1ος πάροχος ενέργειας χρεώνει πάνω από 1€ ανά κιλοβατώρα

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου συνεχίζουν να αυξάνονται και να προκαλούν ανησυχία στους καταναλωτές.

Τώρα, για πρώτη φορά, ένας πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στη Σαξονία ξεπέρασε ένα κρίσιμο όριο: χρεώνει πάνω από ένα ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η προστασία των καταναλωτών εξετάζει την υπόθεση. Εν τω μεταξύ, υπάρχει αντίσταση στους δήμους.

Για πρώτη φορά στη Σαξονία, ο πελάτης ηλεκτρικής ενέργειας θα πληρώνει περισσότερο από ένα ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών ανακοίνωσε ότι ο εν λόγω πελάτης είναι η Voxenergie. Η απαίτηση ανέρχεται σε 103,45 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ο Lorenz Bücklein από το κέντρο συμβουλών καταναλωτών στη Σαξονία εξήγησε ότι η αύξηση των τιμών θα ελεγχθεί για να διαπιστωθεί αν είναι νόμιμη.

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση των τιμών παρέχει ειδικό δικαίωμα καταγγελίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, το κέντρο καταναλωτών συμβουλεύει να αναζητήσετε νέο πάροχο.

Καθώς αυτό είναι επί του παρόντος “συχνά δύσκολο λόγω της νευρικότητας στην αγορά”, το κέντρο συμβουλευτικής καταναλωτών παρέχει ατομικές συμβουλές, εξήγησε ο Bücklein απαντώντας σε ερώτηση της MDR SACHSEN.

Με τον τρόπο αυτό, εξετάζουν επίσης πιθανές επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας. Οι καταναλωτές θα πρέπει πάντα να ελέγχουν επίσης τα τιμολόγια των βασικών προμηθευτών.

Ωστόσο, ο Bücklein δήλωσε ότι δεν μπορεί να ειπωθεί γενικά ότι η μετάβαση στον βασικό προμηθευτή είναι πάντα η καλύτερη επιλογή αυτή τη στιγμή.

Οι οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών επικρίνουν ότι εν τω μεταξύ οι πρώτοι βασικοί προμηθευτές χρεώνουν αυτόματα τους νέους πελάτες με το ακριβότερο τιμολόγιο της υποκατάστατης παροχής, το οποίο περιορίζεται σε τρεις μήνες – ακόμη και αν οι πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας θέλουν να αλλάξουν οικειοθελώς και χωρίς ανάγκη λόγω αυξήσεων των τιμών ή αφερεγγυότητας του προηγούμενου προμηθευτή.

Μια διαβούλευση στο κέντρο συμβουλευτικής καταναλωτών κοστίζει κατ’ αποκοπή 15 ευρώ.

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τετραπλασιάστηκε μέσα σε δύο χρόνια στη Γερμανία

Σύμφωνα με πληροφορίες από την υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών, η εταιρεία Voxenergie έχει ήδη αυξήσει την τιμή για μια κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας αρκετές φορές από τον Δεκέμβριο του 2021.

Εν τω μεταξύ, η ακαθάριστη τιμή ανά κιλοβατώρα έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε δύο χρόνια από τη σύναψη της σύμβασης.

Πρόσφατα, ωστόσο, μια αύξηση έπρεπε να αποσυρθεί μετά από παρέμβαση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι προθεσμίες ειδοποίησης δεν είχαν ληφθεί υπόψη. Σύμφωνα με το κέντρο καταναλωτών, η εταιρεία είχε επίσης προσελκύσει την προσοχή για τις επιχειρηματικές της πρακτικές πριν από την ενεργειακή κρίση.

Οι δήμοι στη Γερμανία απαιτούν αντιγραφειοκρατική δράση

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας προκαλεί επίσης αυξανόμενη ανησυχία στους δήμους της Σαξονίας. Σε κοινή δήλωση του περιφερειάρχη και των δημάρχων της περιφέρειας Sächsische Schweiz-Osterzgebirge αναφέρεται ότι οι τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά ενέργειας και η ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση τόσο για τον πληθυσμό όσο και για τους δήμους.

Η κατάσταση απειλεί την κοινωνική ειρήνη και την κοινωνική συνοχή.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.