Γερμανία: Έρχεται η πληρωμή των λογαριασμών αερίου του Δεκεμβρίου

Γερμανία - Heizungsgesetz: Τι αλλάζει ο νέος νόμος θέρμανσης για τους ενοικιαστές;

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να καλύψει το κόστος του λογαριασμού φυσικού αερίου του Δεκεμβρίου για να στηρίξει τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους. Δείτε πόσα να περιμένετε και πότε μπορείτε να τα περιμένετε.

Τα μέτρα ενεργειακής ανακούφισης έρχονται πυκνά και γρήγορα στη Γερμανία το τελευταίο διάστημα.

Μετά από δύο προηγούμενα πακέτα ανακούφισης που περιλάμβαναν φοροαπαλλαγές και πληρωμή 300 ευρώ για τους Γερμανούς εργαζόμενους, η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης ένα ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που θα εφαρμοστεί για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις το επόμενο έτος.

Τον περασμένο μήνα, το υπουργικό συμβούλιο έδωσε επίσης πράσινο φως σε προτάσεις για ένα μέτρο-γέφυρα που θα βοηθήσει με το υψηλό ενεργειακό κόστος φέτος.

Με την κίνηση αυτή το κράτος θα καλύψει τους λογαριασμούς φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις για τον Δεκέμβριο.

Η ιδέα προήλθε αρχικά από την πρόσφατα συσταθείσα Επιτροπή Τιμών Φυσικού Αερίου, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε για να συμβουλεύσει την κυβέρνηση σχετικά με πιθανά μέτρα ανακούφισης.

Θα επηρεάσει περίπου 20 εκατομμύρια πελάτες φυσικού αερίου και τηλεθέρμανσης (δηλ. Fernwärme) σε όλη τη Γερμανία.

Πόσα χρήματα θα λάβουν οι πολίτες της Γερμανίας;

Το ποσό που θα λάβουν οι πολίτες θα εξαρτηθεί από την προηγούμενη χρήση φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση θα υπολογίσει την πληρωμή για τον λογαριασμό του Δεκεμβρίου με βάση την πραγματική τιμή του φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο και τη μέση μηνιαία χρήση που εκτιμάται από τον πάροχό τους τον Σεπτέμβριο του 2022.

Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγαλύτερο νοικοκυριό είναι πιθανό να λάβει μεγαλύτερη πληρωμή από ένα μικρότερο νοικοκυριό και ότι οι άνθρωποι που εξοικονόμησαν ενέργεια το 2021 θα λάβουν επίσης λιγότερα από τους ανθρώπους που ήταν λιγότερο προσεκτικοί όσον αφορά τη χρήση τους.

Οι άνθρωποι που πληρώνουν απευθείας τους λογαριασμούς φυσικού αερίου θα πρέπει να είναι σε θέση να μάθουν περίπου το ποσό που δικαιούνται, ανατρέχοντας στις προηγούμενες τραπεζικές τους συναλλαγές ή κοιτάζοντας στην ηλεκτρονική πύλη του παρόχου ενέργειας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η κυβέρνηση, οι προμηθευτές θα πρέπει να έχουν καθορίσει το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψει το κράτος μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και θα πρέπει να έχουν δημοσιεύσει τις πληροφορίες αυτές στους ιστότοπούς τους μέχρι τις 21 Νοεμβρίου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με μέτρα όπως η εφάπαξ καταβολή 300 ευρώ στους εργαζόμενους τον Σεπτέμβριο, η πληρωμή του λογαριασμού φυσικού αερίου δεν θα υπόκειται σε φορολογία.

“Η φορολόγηση της έκπτωσης εξαιρέθηκε μετά την εξέταση των διαφόρων επιλογών εφαρμογής, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, το γραφειοκρατικό βάρος”, εξηγεί κυβερνητικό έγγραφο που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.

Πώς θα γίνει η πληρωμή των λογαριασμών στη Γερμανία;

Για τους ενοικιαστές που πληρώνουν τους λογαριασμούς τους μέσω των Nebenkosten (πρόσθετες δαπάνες για πράγματα όπως η θέρμανση και η συντήρηση του κτιρίου), η ελάφρυνση για τον Δεκέμβριο θα πρέπει να μεταφερθεί με τη μορφή πίστωσης ή μείωσης του θερμού ενοικίου από τους ιδιοκτήτες τους.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση λέει ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να συνυπολογίσουν τυχόν υπερπληρωμές του Δεκεμβρίου στον υπολογισμό των Nebenkosten του επόμενου έτους.

Οι ενοικιαστές που έχουν ήδη λάβει αύξηση της προκαταβολής τους για πρόσθετα έξοδα τους τελευταίους εννέα μήνες, καθώς και οι ενοικιαστές που έχουν υπογράψει νέα σύμβαση μίσθωσης με υψηλότερα πρόσθετα έξοδα τους τελευταίους εννέα μήνες, θα μπορούν να παρακρατήσουν ένα μέρος της προκαταβολής τους για τα τέλη εξυπηρέτησης τον Δεκέμβριο – ή θα λάβουν το εν λόγω μέρος ως πίστωση στην Nebenkostenabrechnung του 2022 (κατάσταση πρόσθετων εξόδων).

Για τους ιδιοκτήτες κατοικιών και τις επιχειρήσεις που πληρώνουν τους λογαριασμούς τους απευθείας στους παρόχους τους, η πληρωμή θα γίνει με τη μορφή έκπτωσης στο λογαριασμό του Δεκεμβρίου.

Πρέπει να κάνω κάτι;

Όχι – ο πάροχος και/ή ο ιδιοκτήτης σας θα πρέπει να αναλάβει τους υπολογισμούς και τις μειώσεις που πρέπει να γίνουν στο μηνιαίο ή ετήσιο λογαριασμό σας.

Εάν έχετε ορίσει άμεση χρέωση, ορισμένες εταιρείες απλώς θα παραιτηθούν από την πληρωμή του συγκεκριμένου μήνα, ενώ άλλες μπορεί να την επιστρέψουν αμέσως.

Οι πελάτες που μεταφέρουν την πληρωμή μήνα με μήνα θα πρέπει να ελέγχουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή την αλληλογραφία τους για πληροφορίες από τον πάροχό τους σχετικά με την πληρωμή του Δεκεμβρίου.

Μπορεί να είναι δυνατόν να παραλείψουν εντελώς την πληρωμή, αλλά αν τελικά πληρώσουν, θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν την έκπτωση στον ετήσιο λογαριασμό τους.

Αξίζει ακόμα να εξοικονομήσετε ενέργεια τον Δεκέμβριο στη Γερμανία;

Η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι εξακολουθεί να έχει νόημα η εξοικονόμηση ενέργειας παρά τη μείωση του κόστους.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ποσό της ελάφρυνσης που θα λάβουν οι άνθρωποι τον Δεκέμβριο βασίζεται στην προηγούμενη χρήση και όχι στην πραγματική χρήση.

Εάν οι άνθρωποι μειώσουν την κατανάλωσή τους κατά 20%, για παράδειγμα, όχι μόνο θα απαλλαγούν από τη μηνιαία πληρωμή τους, αλλά θα λάβουν επίσης μειώσεις και στους μελλοντικούς λογαριασμούς ή πίστωση από τον πάροχο φυσικού αερίου.

Τι είδους επιχειρήσεις είναι επιλέξιμες για στήριξη στη Γερμανία;

Μαζί με τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν είτε φυσικό αέριο είτε τηλεθέρμανση, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που καταναλώνουν λιγότερες από 1,5 εκατομμύρια κιλοβατώρες φυσικού αερίου ετησίως θα απαλλαγούν από τη δόση πληρωμής του Δεκεμβρίου.

Ορισμένοι άλλοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί είναι επίσης επιλέξιμοι για ενίσχυση.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται εγκεκριμένες εγκαταστάσεις περίθαλψης, προληπτικής περίθαλψης και αποκατάστασης, κρατικά ή μη κερδοσκοπικά εκπαιδευτικά, επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα και εργαστήρια για άτομα με αναπηρία.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα ;

Οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου και θα διεκπεραιωθούν από περίπου 60 υπαλλήλους του Πιστωτικού Ιδρύματος Ανασυγκρότησης (KfW).

Περίπου 1.500 προμηθευτές φυσικού αερίου και εταιρείες τηλεθέρμανσης θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επιστροφή χρημάτων για το ενεργειακό κόστος των πελατών τους, ενώ το κράτος θα καταβάλει συνολικά αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ για το μέτρο ανακούφισης.

Αυτό έχει ως στόχο να βοηθήσει τους πολίτες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες μέχρι να τεθούν σε ισχύ τα ανώτατα όρια τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας το επόμενο έτος.

Προς το παρόν αυτό έχει προγραμματιστεί να συμβεί τον Μάρτιο, αν και η ελάφρυνση θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης