Γερμανία: Ποιος παίρνει τα χρήματα από την τράπεζα αν πεθάνετε;

Ποιος παίρνει τα χρήματα από την τράπεζα αν πεθάνετε ξαφνικά – Πρόνοια για τους συνταξιούχους στη Γερμανία

Εάν πεθάνετε ξαφνικά ως συνταξιούχος, αφήνετε κάθε είδους δικαιώματα και υποχρεώσεις στους επιζώντες συγγενείς σας. Σε αυτά περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός στην τράπεζα.

Σε περίπτωση θανάτου ενός μέλους της οικογένειας, πολλοί έχουν κατά πάσα πιθανότητα άλλα πράγματα στο μυαλό τους από τη διαχείριση τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ.

Παρ’ όλα αυτά, μία από τις πραγματικότητες είναι ότι οι τρέχουσες συμβάσεις πρέπει ακόμη να εξυπηρετούνται – λογαριασμοί και άλλα έξοδα πρέπει να πληρωθούν.

Γι’ αυτό, μεταξύ άλλων, υπάρχει ο λογαριασμός κληρονομιάς, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην τακτοποίηση των οικονομικών υποθέσεων του θανόντος.

  • Συνταξιούχοι στη Γερμανία: 21,3 εκατομμύρια άτομα
  • Μέση σύνταξη: 1.553 ευρώ (δυτικά), 1.491 ευρώ (ανατολικά)
  • Πιστωτικά ιδρύματα στη Γερμανία: 1.411 (πηγή: Bundesbank)
  • Μεγαλύτερη τράπεζα: Deutsche Bank

Ποιος παίρνει τα χρήματα από την τράπεζα σε περίπτωση θανάτου – γνώσεις για τους συνταξιούχους

Όταν κάποιος πεθαίνει, ο τραπεζικός του λογαριασμός συνήθως δεσμεύεται μέχρι να διευθετηθεί η περιουσία του θανόντος.

Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι δεν γίνονται μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές στον λογαριασμό ενός καταναλωτή και ότι τα περιουσιακά στοιχεία του αποθανόντος διανέμονται με δίκαιο και ισότιμο τρόπο.

Εάν ο τραπεζικός λογαριασμός τηρείται από κοινού από περισσότερα του ενός άτομα, όπως οι σύζυγοι, ο λογαριασμός συνήθως μεταφέρεται στο όνομα του επιζώντος, ο οποίος γίνεται τότε ο μοναδικός κάτοχος του λογαριασμού.

Στην περίπτωση αυτή, δεν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για τη διευθέτηση της κληρονομίας.

Πώς λειτουργεί ένας λογαριασμός κληρονομιάς;

Μετά τον θάνατο ενός κατόχου λογαριασμού, ο λογαριασμός παραμένει προς το παρόν σε ισχύ.

Εάν ο λογαριασμός έχει ανοιχθεί στο όνομα ενός μεμονωμένου προσώπου, μετατρέπεται αυτομάτως σε λεγόμενο λογαριασμό κληρονομιάς μετά τον θάνατο του προσώπου, μόλις το πιστωτικό ίδρυμα ενημερωθεί για τον θάνατο ενός συνταξιούχου. Τότε κρίνεται και το ζήτημα του ποιος δικαιούται την σύνταξη.

Οι τράπεζες Volksbanks και Raiffeisenbanks συμβουλεύουν να ληφθεί εγκαίρως μέριμνα: “Ένα τραπεζικό πληρεξούσιο είναι πολύ χρήσιμο σε κάθε περίπτωση.

Εάν συντάξετε επίσης διαθήκη, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η περιουσία σας θα αντιμετωπιστεί πραγματικά με τον τρόπο που εσείς θέλετε να αντιμετωπιστεί”, λέει η Volksbank Freiburg.

Ακύρωση τραπεζικού λογαριασμού ως συνταξιούχος

Εάν θέλετε να καταγγείλετε τον τραπεζικό σας λογαριασμό ως συνταξιούχος ενώ είστε ακόμη εν ζωή, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας για να διασφαλίσετε ότι η διαδικασία θα κυλήσει ομαλά.

Ακολουθούν ορισμένα σημαντικά σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη σας:

  • Υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές πληρωμής για την πληρωμή των λογαριασμών;
  • Ελέγξτε τις περιόδους προειδοποίησης και τα τέλη για την ακύρωση ενός λογαριασμού.
  • Λογαριασμός για όλες τις πληρωμές και τις άμεσες χρεώσεις, ώστε να μην υπάρχουν υπενθυμίσεις.
  • Έχετε έτοιμη την απόδειξη της ταυτότητας σας (διαβατήριο ή ταυτότητα).
  • Υποβάλετε την ειδοποίηση καταγγελίας εγγράφως – κατά προτίμηση με συστημένη ή πιστοποιημένη επιστολή με απόδειξη παραλαβής.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.