Γερμανία: Έρχεται προκαταβολή 10 ευρώ για ένα κιβώτιο μπύρας;

Οι ζυθοποιίες έχουν ένα πρόβλημα: κάθε χρόνο το σύστημα επιστροφής τους κοστίζει εκατομμύρια. Χρειάζεται μεταρρύθμιση. Θα πρέπει να πληρώνουν σημαντικά περισσότερα για ένα κιβώτιο μπύρας.

Η προκαταβολή για ένα κιβώτιο μπύρας θα πρέπει να είναι στο μέλλον 10 ευρώ.

Αυτό απαιτεί ο Sebastian Priller, διευθύνων σύμβουλος της ζυθοποιίας Riegele στο Άουγκσμπουργκ.

Όπως αναφέρει το περιοδικό “Inside Getränke” στο τρέχον τεύχος του, ο Priller παρουσίασε το σχέδιο αυτό στην πρόσφατη συνέλευση των μετόχων της Freie Brauer, μιας ένωσης 44 μεσαίων ζυθοποιείων στη Γερμανία.

Και η Priller δεν είναι προφανώς η μόνη με αυτή την πρόταση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Mirco Wolf Wiegert, επικεφαλής της Fritz-Kola, συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που τάσσονται υπέρ της επιβολής υψηλότερου τιμήματος εγγύησης στις γυάλινες φιάλες και στα επιστρεφόμενα κιβώτια.

Και όπως επιβεβαίωσε ο Wilfried Kurz, διευθυντής πωλήσεων για τη Γερμανία στην ζυθοποιία Flötzinger στο Rosenheim, σε συνέντευξή του, οι περισσότερες ζυθοποιίες και μεταλλικές πηγές είναι πιθανό να υποστηρίξουν την πρόταση.

Το υπόβαθρο είναι η τεράστια αύξηση του κόστους αντικατάστασης των φιαλών και των κιβωτίων.

Γιατί οι ζυθοποιοί στη Γερμανία χάνουν χρήματα από το σύστημα εγγύησης

Σύμφωνα με τον Priller, το ακριβές σχέδιο είναι να επιβάλλεται από την 1η Φεβρουαρίου 2024 η καταβολή 25 λεπτών ανά γυάλινη φιάλη και 5 ευρώ ανά κιβώτιο.

Μέχρι στιγμής, οι τιμές είναι 8 λεπτά για τη φιάλη και 1,50 ευρώ για το κιβώτιο.

Για 20 φιάλες μπύρας ανά κιβώτιο, το ενέχυρο θα ανέλθει έτσι στο μέλλον στα 10 ευρώ, ενώ για τα κιβώτια με 24 φιάλες θα πρέπει να καταβληθούν 11 ευρώ.

“Αλλά τα χρήματα δεν χάνονται”, λέει ο Kurz. Είναι πεπεισμένος ότι “το ενέχυρο πρέπει να αλλάξει”.

Επί του παρόντος, η τιμή αγοράς για τα νέα κιβώτια και τις γυάλινες φιάλες είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με το ποσό του ενεχύρου που απαιτεί το αφεντικό της Riegele, Priller.

Για κάθε κιβώτιο που δεν επιστρέφεται ή για κάθε φιάλη που δεν επιστρέφεται, οι ιδιοκτήτες χάνουν έως και επτά ευρώ.

Βέβαια, έχουν λάβει προηγουμένως ένα ποσό 3,10 ευρώ ως εγγύηση, το οποίο δεν χρειάζεται να επιστρέψουν.

Αλλά για να αναπληρώσουν την απώλεια, πρέπει να αγοράσουν ξανά το χαμένο υλικό για περίπου 10 ευρώ.

Με αρκετές δεκάδες εκατομμύρια κιβώτια μπύρας να κυκλοφορούν μόνιμα, ολόκληρος ο κλάδος χάνει κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις που δεν επιστρέφονται.

Τι σχεδιάζουν να κάνουν οι ζυθοποιοί στη Γερμανία

Για την υλοποίηση του σχεδίου, ωστόσο, πρέπει να γίνουν ακόμη ορισμένες συμφωνίες.

Ένα πρόβλημα θα μπορούσε να είναι ότι τα κιβώτια που πωλούνται πριν από την πιθανή προθεσμία με 3,10 ευρώ θα πρέπει να εξαργυρωθούν από τους ζυθοποιούς με 10 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε επιστρεφόμενο κιβώτιο θα σήμαινε απώλεια περίπου επτά ευρώ για τους ζυθοποιούς. Και είναι σημαντικό να ακολουθηθεί μια ενιαία προσέγγιση, εξηγεί ο Kurz.

Υπήρξαν μεμονωμένες εταιρείες που αύξησαν την προκαταβολή από μόνες τους. Ωστόσο, το ανέτρεψαν γρήγορα.

Το πρόβλημα είναι ότι αν μια ζυθοποιία χρεώνει υψηλότερο ποσό από άλλες, οι φιάλες συνήθως επιστρέφονται εκεί – άλλωστε, παίρνουν περισσότερα χρήματα πίσω.

Επομένως, το να το κάνουν μόνοι τους δεν θα λειτουργούσε. “Δεν έχουμε βρει ακόμη ένα modus vivendi”, λέει ο Kurz.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης