Γερμανία: Ραγδαία αύξηση επιπλωμένων ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων

Όλο και περισσότερα επιπλωμένα διαμερίσματα διαφημίζονται σε πλατφόρμες ακινήτων στη Γερμανία, ιδίως στις μεγάλες πόλεις. Οι τιμές για αυτά αυξάνονται επίσης πολύ.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, το μερίδιο των επιπλωμένων διαμερισμάτων στο σύνολο των προσφορών ενοικίασης στη Γερμανία αυξήθηκε από 8 σε 13%.

Στις πέντε μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας, το ποσοστό των επιπλωμένων διαμερισμάτων αυξήθηκε ιδιαίτερα απότομα, ξεπερνώντας κατά μέσο όρο το ένα τρίτο, σύμφωνα με την ImmoScout24.

Η σημαντικότερη αύξηση – και μακράν το υψηλότερο ποσοστό επιπλωμένων ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων – καταγράφηκε στο Βερολίνο, όπου το ποσοστό εκτινάχθηκε από 13 τοις εκατό το τέταρτο τρίμηνο του 2018 σε 51 τοις εκατό στο τέλος του 2022.

Αυτό σημαίνει ότι στην πρωτεύουσα προσφέρονται πλέον ακόμη περισσότερα επιπλωμένα διαμερίσματα από τα μη επιπλωμένα.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ImmoScout24, Gesa Crockford, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η ραγδαία αύξηση των επιπλωμένων διαμερισμάτων οφείλεται εν μέρει στους κανονισμούς της αγοράς ενοικίασης.

Αν και τα επιπλωμένα διαμερίσματα δεν εξαιρούνται από το φρένο στα ενοίκια, υπάρχει μια “γκρίζα ζώνη” για τα διαμερίσματα που ενοικιάζονται προσωρινά και τα επιπλωμένα διαμερίσματα συχνά εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι τα ζητούμενα ενοίκια για επιπλωμένα διαμερίσματα μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερα και “ασκεί πρόσθετη πίεση στην αγορά ενοικίων”, δήλωσε ο Crockford.

Σε ολόκληρη τη Γερμανία, τα ζητούμενα ενοίκια ανά τετραγωνικό μέτρο για επιπλωμένα διαμερίσματα έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά περισσότερο από ό,τι για μη επιπλωμένα διαμερίσματα από το 2018, ανέφερε η πλατφόρμα ακινήτων ImmoScout24.

Ενώ τα ζητούμενα ενοίκια για τα μη επιπλωμένα διαμερίσματα αυξήθηκαν από 7,41 ευρώ σε 9,32 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο τα τελευταία πέντε χρόνια, τα ενοίκια για τις επιπλωμένες μονάδες αυξήθηκαν από 15,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σε 22,50 ευρώ – αύξηση σχεδόν 50%.

Σύμφωνα με την ImmoScout24, οι επιπλωμένες προτάσεις συχνά περιλαμβάνουν υπηρεσίες όπως υπηρεσίες επιστάτη, καθαρισμού ή πλυντηρίου.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.