Γερμανία: Νέο σχέδιο νόμου για την αυτοδιάθεση φύλου

Μέχρι τώρα, όποιος ήθελε να αλλάξει το φύλο του έπρεπε να περάσει από δικαστική διαδικασία στη Γερμανία. Ο νέος νόμος περί αυτοδιάθεσης έχει σκοπό να το αλλάξει αυτό…

Στην περίπτωση της άμυνας, οι άνδρες δεν θα πρέπει να μπορούν να αποφύγουν πιθανή στράτευση αλλάζοντας το φύλο τους.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης και το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων υπέβαλαν σχέδιο για εσωτερική ψηφοφορία στην κυβέρνηση, το οποίο τέθηκε στη διάθεση του στούντιο της πρωτεύουσας ARD.

Το σχέδιο περιλαμβάνει περαιτέρω ειδικές ρυθμίσεις και διευκρινίσεις, για παράδειγμα όσον αφορά τον αθλητισμό, τους διαγωνισμούς, το ποινικό σύστημα ή τους κανονισμούς για τις ποσοστώσεις στις επιχειρήσεις.

Ο επίτροπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τα queer, Sven Lehmann, δήλωσε στο dpa ότι έγινε ένα αποφασιστικό βήμα.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νόμος θα εισαχθεί στο ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

“Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναλαμβάνει ενεργά την πρωτοβουλία να αντικαταστήσει τον νόμο για τις διακρίσεις στους τρανσέξουαλ μετά από περισσότερα από 40 χρόνια”.

Η απλή διαδικασία στο ληξιαρχείο θα πρέπει να αρκεί

Μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο νόμος πρέπει να περάσει ακόμη από τη Bundestag και το Bundesrat. Ως εκ τούτου, δεν είναι ακόμη σαφές πότε μπορεί να τεθεί σε ισχύ.

Τα κόμματα του συνασπισμού είχαν συμφωνήσει για το σχέδιο στη συμφωνία τους.

Σύμφωνα με τα σχέδια, όλοι στη Γερμανία θα μπορούν να καθορίζουν το φύλο και το μικρό τους όνομα και να το αλλάζουν με μια απλή διαδικασία στο ληξιαρχείο.

Η αλλαγή θα πρέπει να ισχύει μετά από μια τρίμηνη περίοδο αναμονής. Οι τρανς περιλαμβάνουν έτσι τα άτομα που δεν ταυτίζονται μόνο με το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση.

Διαφυλικό σημαίνει ότι έχουν συγγενή φυσικά χαρακτηριστικά “που δεν μπορούν να ταξινομηθούν σαφώς ως (μόνο) αρσενικά ή (μόνο) θηλυκά σύμφωνα με τα ιατρικά πρότυπα”.

O προηγούμενος νόμος για τους τρανσέξουαλ βασιζόταν σε μια “ιατρικά ξεπερασμένη, παθολογίζουσα κατανόηση της τρανσεξουαλικότητας”, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου.

Στο μέλλον, κανείς δεν θα πρέπει να χρειάζεται να περάσει από δικαστική διαδικασία ή να απαιτεί ιατρικά πιστοποιητικά και πραγματογνωμοσύνες για να αλλάξει φύλο.

Ο νόμος πρέπει να προστατεύει από τον στιγματισμό και τις διακρίσεις

Στις φυλακές, η διαμονή των κρατουμένων δεν πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στο φύλο τους, αναφέρεται.

Τα προσωπικά δικαιώματα και τα συμφέροντα ασφαλείας άλλων κρατουμένων θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στη μεταφορά τους σε γυναικεία φυλακή.

Η υπουργός Οικογένειας Lisa Paus (Πράσινοι) επέκρινε τη συζήτηση πριν από λίγες ημέρες: “Τροφοδοτούνται φόβοι που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα”, δήλωσε στην “Zeit online”.

Ο νόμος για τον αυτοπροσδιορισμό αφορά την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου των ενδιαφερόμενων προσώπων και την προστασία τους από τον στιγματισμό και τις διακρίσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι καταχωρίσεις αρσενικό, θηλυκό και διαφορετικό θα παραμείνουν στο ληξιαρχείο. Θα παραμείνει επίσης δυνατή η μη καταχώρηση οποιασδήποτε πληροφορίας.

Αλλαγές στην καταχώρηση του ονόματος ή του φύλου εξακολουθούν να μπορούν να γίνουν πολλές φορές.

Ωστόσο, πρέπει να παρέλθει τουλάχιστον ένα έτος πριν από μια νέα αλλαγή.

Τα παιδιά ηλικίας έως 14 ετών δεν μπορούν να δρομολογήσουν μόνα τους μια αλλαγή στο ληξιαρχείο.

Μόνο οι νόμιμοι κηδεμόνες τους μπορούν να το πράξουν. Από την ηλικία των 14 ετών, η δήλωση μπορεί να γίνει από το παιδί, αλλά οι νόμιμοι κηδεμόνες πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης