Γερμανία: Συνεχίζονται τα προβλήματα στις πληρωμές με κάρτες

Συνεχίζονται τα προβλήματα με τις πληρωμές με κάρτες σε πολλά καταστήματα. Ο λόγος είναι η δυσλειτουργία ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου τερματικού πληρωμών του αμερικανικού κατασκευαστή Verifone, το οποίο χρησιμοποιείται από πολλούς παρόχους υπηρεσιών πληρωμών στη Γερμανία. Διαβάστε όλες τις σημαντικές πληροφορίες εδώ.

Εδώ και μέρες, μια πινακίδα υποδέχεται τους πελάτες σε πολλά σούπερ μάρκετ: “Δεν είναι δυνατή η πληρωμή με κάρτα”. Προκειμένου οι πελάτες να μην χρειάζεται πλέον να πληρώνουν με μετρητά, υποτίθεται ότι θα υπάρξει ενημέρωση των επηρεαζόμενων συσκευών. Αλλά αυτό απαιτεί χρόνο.

Πόσο θα διαρκέσει;

Τα προβλήματα με τις πληρωμές με κάρτα σε πολλά γερμανικά καταστήματα θα μπορούσαν να διαρκέσουν για μέρες. Ο πάροχος υπηρεσιών Payone με έδρα τη Φρανκφούρτη ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι υπάρχει πλέον ενημέρωση για την επηρεαζόμενη συσκευή πληρωμών από τον αμερικανικό κατασκευαστή Verifone. Ωστόσο, η έκδοση δεν είναι αρκετά σταθερή για να χρησιμοποιηθεί σε εθνικό επίπεδο.

Πώς θα αποκατασταθεί η δυσλειτουργία;

Για να τεθούν ξανά σε λειτουργία οι συσκευές, είναι απαραίτητη η χειροκίνητη παρέμβαση επί τόπου είτε από τον λιανοπωλητή είτε από τεχνικό, ανακοίνωσε η Payone, αναφερόμενη στη Verifone. Είπε ότι έχει ήδη συγκεντρώσει όλους τους διαθέσιμους πόρους για την ενημέρωση.

“Παρ’ όλα αυτά, υποθέτουμε ότι η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα, αλλά θα διαρκέσει πιθανότατα μερικές ημέρες”, δήλωσε εκπρόσωπος της Payone.

Ανεξάρτητα από αυτό, θα εκπονηθούν εναλλακτικές λύσεις ώστε οι κάρτες να γίνουν και πάλι αποδεκτές το συντομότερο δυνατό, πρόσθεσε.

Η Verifone δήλωσε ότι είχε αναπτύξει μια ενημερωμένη έκδοση. Συνεργάζεται εντατικά με τους πελάτες και τους συνεργάτες της για την παροχή αυτής της λύσης για τα επηρεαζόμενα τερματικά.

“Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι το πρόβλημα δεν σχετίζεται με τη λήξη ενός πιστοποιητικού ή με κάποιο κενό ασφαλείας και δεν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Μάλλον πρόκειται για δυσλειτουργία του λογισμικού. Προηγουμένως, υπήρχαν εικασίες ότι τα προβλήματα θα μπορούσαν να οφείλονται σε ένα ληγμένο πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει την ταυτότητα ενός υπολογιστή ή άλλης ηλεκτρονικής συσκευής.

Ποια είναι η αιτία της δυσλειτουργίας;

Από την Τρίτη, πολλές χιλιάδες πελάτες δεν μπόρεσαν να πληρώσουν με τραπεζική ή πιστωτική κάρτα σε γερμανικά καταστήματα λιανικής πώλησης. Μεταξύ άλλων, επηρεάζονται τα υποκαταστήματα του Aldi Nord, του Edeka και της θυγατρικής της Edeka, Netto.

Ο λόγος είναι μια δυσλειτουργία στην ευρέως χρησιμοποιούμενη συσκευή Verifone H5000. Χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων από την Payone και τον ανταγωνιστή της Concardis.

Οι πάροχοι υπηρεσιών παρέχουν τις συσκευές και διεκπεραιώνουν τις πληρωμές. Τα ίδια τα τερματικά και το λογισμικό τους προέρχονται από τη Verifone.

Ποιες λειτουργίες επηρεάζονται;

Η αναστάτωση προκαλεί προβλήματα στον τομέα του λιανικού εμπορίου εδώ και ημέρες. Πολλοί πελάτες μπορούν να πληρώσουν τις αγορές τους μόνο με μετρητά.

Εάν η κάρτα giro (πρώην κάρτα EC) δεν λειτουργεί, η ανάληψη μετρητών στο ταμείο του σούπερ μάρκετ δεν είναι πλέον δυνατή.

Το ποιες ακριβώς λειτουργίες διαταράσσονται ποικίλλει: για παράδειγμα, σε ορισμένα τερματικά δεν είναι δυνατές μόνο οι πληρωμές με κάρτα giro.

Άλλα τερματικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθόλου. Οι λιανοπωλητές φαίνεται επίσης να σημειώνουν πρόοδο με τη λύση με διαφορετικές ταχύτητες.

Γιατί ανησυχούν τόσοι πολλοί άνθρωποι;

Οι πληρωμές χωρίς μετρητά έλαβαν ώθηση στη Γερμανία ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Το μερίδιο των πωλήσεων που αντιπροσωπεύουν οι πληρωμές με κάρτες στο λιανικό εμπόριο αυξήθηκε από 50,5% το 2019 σε 58,8% πέρυσι, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές Μαΐου από το ινστιτούτο ερευνών λιανικού εμπορίου EHI με έδρα την Κολωνία.

Οι ανέπαφες πληρωμές, όπου οι κάρτες ή τα smartphones κρατούνται μπροστά από το τερματικό, έχουν επίσης γίνει συνήθεια ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Για μικρότερα ποσά, συχνά δεν είναι καν απαραίτητη η εισαγωγή του PIN, οπότε οι πελάτες δεν χρειάζεται καν να αγγίξουν το τερματικό πληρωμής.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.