Η γερμανική πατέντα για πυρκαγιές που υπάρχει και στην Ελλάδα

Νικόλαος Σκριτλής

Updated on:

Ξεκινά η κλιματική προστασία του ιδρύματος της Βάδης-Βυρτεμβέργης

Αισθητήρες που μπορούν να ανιχνεύσουν μια δασική πυρκαγιά λίγα λεπτά μετά την έναρξή της δοκιμάζονται στο Βρανδεμβούργο, τη γερμανική περιοχή που πλήττεται περισσότερο από τις δασικές πυρκαγιές..

Στην καρδιά του δάσους Eberswalde, βορειοανατολικά του Βερολίνου, ο Jürgen Müller έβγαλε φλόγες από ένα λάκκο χρησιμοποιώντας ως προσάναμμα εξαιρετικά εύφλεκτα κλαδιά πεύκου.

Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να αρχίσουν να αναδύονται στον αέρα οι πρώτοι καπνοί.

Ο 69χρονος συνταξιούχος εμπειρογνώμονας δασολόγος ήρθε για να δοκιμάσει μια συσκευή, που τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια και μπορεί να ανιχνεύσει τα αέρια που εκπέμπονται κατά την πρώτη φάση μιας πυρκαγιάς.

Οι συσκευές δημιουργήθηκαν πριν από δύο χρόνια από τη νεοσύστατη επιχείρηση Dryad Networks του Βερολίνου, την οποία συνίδρυσε ο Müller, και είναι εξοπλισμένες με υπερευαίσθητους αισθητήρες αερίων που αναπτύχθηκαν από τη γερμανική εταιρεία Bosch.

Λειτουργώντας σαν “ηλεκτρονική μύτη”, δήλωσε ο Müller, οι αισθητήρες συνδέονται στα δέντρα και παρακολουθούν επίσης τη θερμοκρασία, την υγρασία και την πίεση του αέρα.

“Σε 10, 15 λεπτά μπορούμε να ανιχνεύσουμε μια εστία πριν πάρει μεγάλες διαστάσεις”, είπε – γρηγορότερα από τα παραδοσιακά συστήματα επιτήρησης.

400 αισθητήρες στο Βρανδεμβούργο

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, ο αισθητήρας μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ μιας εκκολαπτόμενης πυρκαγιάς και, για παράδειγμα, των αναθυμιάσεων από ένα διερχόμενο φορτηγό.

Στο εργαστήριό του στο Eberswalde, ο Müller προσαρμόζει επίσης τη συσκευή να διακρίνει μεταξύ διαφορετικών τύπων πυρκαγιών, εκθέτοντάς την στον καπνό από μια σειρά ξυλοτεμαχίων.

Με αυτόν τον τρόπο, ο αισθητήρας μαθαίνει “πώς μυρίζει ο καπνός από ένα δάσος πεύκου ή οξιάς”, είπε.

Μόλις εντοπιστεί πυρκαγιά, τα δεδομένα μεταδίδονται σε ένα σύστημα παρακολούθησης που βασίζεται σε cloud και ειδοποιούνται οι πυροσβεστικές αρχές.

Το δάσος Eberswalde έχει εξοπλιστεί με περίπου 400 αισθητήρες, δηλαδή μία συσκευή ανά εκτάριο (2,5 στρέμματα), στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος με τον δήμο για να δοκιμαστεί η αξιοπιστία του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Η Dryad Networks δήλωσε ότι 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας και της Ισπανίας, πειραματίζονται ήδη με τη συσκευή.

Η εταιρεία πούλησε περίπου 10.000 από τις συσκευές πέρυσι. Μέχρι το 2030, στοχεύει να έχει εγκαταστήσει 120 εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως.

Πρόληψη της καταστροφής

Ο Raimund Engel, υπεύθυνος για την προστασία των δασικών πυρκαγιών του Βρανδεμβούργου, θεωρεί τους αισθητήρες χρήσιμη προσθήκη στη μέθοδο οπτικής ανίχνευσης που χρησιμοποιείται σήμερα στο κρατίδιο.

Από την κορυφή των 105 πύργων, οι περιστρεφόμενες κάμερες 360 μοιρών σαρώνουν το γύρω τοπίο, όπου κάποτε παρακολουθούσαν ανθρώπινοι παρατηρητές.

Στο κέντρο δασικών πυρκαγιών στο Wünsdorf, νότια του Βερολίνου, ο Engel παρακολουθεί στενά τις εικόνες που μεταδίδουν και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αν εντοπίσει πυρκαγιά.

Με 521 δασικές πυρκαγιές που καταγράφηκαν το 2022, το Βρανδεμβούργο είναι η περιοχή της Γερμανίας που έχει πληγεί περισσότερο.

“Λόγω της κλιματικής αλλαγής” οι καιρικές συνθήκες στην πλούσια σε δάση περιοχή “μοιάζουν πολύ με ορισμένες μεσογειακές περιοχές”, δήλωσε ο Engel, “με περιόδους ξηρασίας και θερμοκρασίες που μερικές φορές φτάνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου”.

Η εξαιρετικά έγκαιρη παρέμβαση είναι το κλειδί για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη έξαρση των πυρκαγιών, είπε.

“Όσο γρηγορότερα εντοπίσουμε τη φωτιά, τόσο πιο γρήγορα οι πυροσβέστες μπορούν να βρίσκονται στο σημείο”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης