Οι παντρεμένοι στη Γερμανία ενδεχομένως να χάσουν τις φοροαπαλλαγές!

Γερμανία: Τέλεση πολιτικού γάμου σε Προξενική Αρχή

Ο Όλαφ Σολτς, καγκελάριος και επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού, πρότεινε να καταργήσει η Γερμανία το Ehegattensplitting, έναν νόμο που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950 και παρέχει στα παντρεμένα ζευγάρια σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις….

Ο Scholz προτείνει την κατάργηση του Ehegattensplitting

Από το 1958, τα παντρεμένα ζευγάρια στη Γερμανία απολαμβάνουν γενναιόδωρες φορολογικές ελαφρύνσεις χάρη στο νόμο για το Ehegattensplitting.

Αυτό σημαίνει ότι εάν τα ζευγάρια αποφασίσουν να υποβάλουν από κοινού τους φόρους τους, οι μισθοί τους προστίθενται και στη συνέχεια μειώνονται στο μισό.

Η φορολογική υπηρεσία (Finanzamt) υπολογίζει το μέσο εισόδημα του ζευγαριού και χρησιμοποιεί αυτό το ποσό για να καθορίσει πόσο φόρο εισοδήματος πρέπει να πληρώσουν.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, αυτές οι φορολογικές ελαφρύνσεις μπορούν να ισοδυναμούν με εξοικονόμηση έως και 18.000 ευρώ ετησίως για τα παντρεμένα ζευγάρια, ενώ οι άγαμοι, οι άγαμοι γονείς ή τα άγαμα ζευγάρια δεν λαμβάνουν τέτοιες παροχές.

Μετά από τρία χρόνια υψηλών δαπανών για την καταστολή των οικονομικών κρίσεων που προκάλεσαν η πανδημία του κοροναϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Γερμανία επιδιώκει να μειώσει τα χρέη της περικόπτοντας αυτό που θεωρείται περιττό οικονομικό λίπος.

Την περασμένη εβδομάδα, αποκαλύπτοντας τον προϋπολογισμό για το 2024, ο υπουργός Οικονομικών του FDP Κρίστιαν Λίντνερ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα περιορίσει την επιλεξιμότητα για το γονικό επίδομα (Elterngeld), ένα σχέδιο με το οποίο εκτιμάται ότι 60.000 οικογένειες στη Γερμανία δεν θα επωφελούνται πλέον από την πολιτική αυτή.

Δείτε αναλυτικά τον προϋπολογισμό για το 2024 στη Γερμανία

Το σχέδιο συνάντησε γρήγορα πολλές αντιδράσεις. Τώρα, οι συνάδελφοι του Λίντνερ στον συνασπισμό προτείνουν αντί αυτού να καταργηθεί το Ehegattensplitting, μια κίνηση που θα εξοικονομούσε στο ομοσπονδιακό ταμείο περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η φορολογική ελάφρυνση των παντρεμένων ζευγαριών ενθαρρύνει την ανισότητα των φύλων

Οι επικριτές του Ehegattensplitting θεωρούν τον νόμο ως αρχαϊκό, ο οποίος εδραιώνει τους ρόλους των φύλων του 1950, χορηγώντας μεγαλύτερες φορολογικές ελαφρύνσεις σε ζευγάρια με μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα.

“Οι γυναίκες επηρεάζονται δυσανάλογα, επειδή είναι δυσανάλογα οι κλασικές “δεύτερες εργαζόμενες””, δήλωσε στην Deutsche Welle η Katharina Wrohlich, καθηγήτρια δημόσιων οικονομικών, φύλου και οικογενειακών οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ.

Οι γυναίκες στη Γερμανία κερδίζουν κατά μέσο όρο 18% λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους.

Και οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι με το Ehegattensplitting, οι γυναίκες σε ετερόφυλους γάμους έχουν κίνητρο να συνεχίσουν να κερδίζουν λιγότερα από τους συζύγους τους, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τη φορολογική ελάφρυνση, γεγονός που τις καθιστά περισσότερο οικονομικά εξαρτημένες από τον σύζυγό τους.

Αυτό αυξάνει επίσης την πιθανότητα οι γυναίκες να επωμίζονται το βάρος της μη αμειβόμενης αναπαραγωγικής εργασίας, όπως η φροντίδα των παιδιών και η οικιακή εργασία.

Αυτές οι συνέπειες του Ehegattensplitting έρχονται σε αντίθεση με εκείνες του Elterngeld, το οποίο έχει ως επιδιωκόμενο αποτέλεσμα τη μείωση της ανισότητας των φύλων στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, παρέχοντας στις μητέρες οικονομική ανεξαρτησία, ενθαρρύνοντας την επιστροφή τους στην εργασία μετά τη γέννα και παρακινώντας τους πατέρες να συμμετέχουν περισσότερο στην ανατροφή των παιδιών τους.

Εκτός από τη μείωση της ανισότητας των φύλων, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η κατάργηση του Ehegattensplitting θα μείωνε την ευρύτερη οικονομική ανισότητα και θα πρόσθετε περισσότερα στο δημόσιο ταμείο, δεδομένου ότι τα παντρεμένα ζευγάρια που έχουν και τα δύο υψηλά εισοδήματα θα πλήρωναν περισσότερο φόρο εισοδήματος εάν φορολογούνταν ατομικά.

Το FDP και το CDU/CSU αντιτίθενται στην περικοπή της φοροαπαλλαγής του γάμου

Προς το παρόν, τα δύο τρίτα του συνασπισμού της Γερμανίας – το SPD και οι Πράσινοι – συμφωνούν με το σχέδιο του Scholz να καταργήσει τη φορολογική ελάφρυνση.

Το να πειστούν ο Lindner και άλλα μέλη του FDP, ορισμένα από τα οποία έχουν αποκαλέσει το σχέδιο “απάτη”, φαίνεται λιγότερο πιθανό.

Δεδομένου ότι η πολιτική αυτή δεν περιλαμβανόταν στη συμφωνία συνασπισμού της κυβέρνησης και η συντηρητική χριστιανική αντιπολίτευση CDU/CSU θα ψηφίσει σχεδόν σίγουρα κατά της αλλαγής, είναι απίθανο η πρόταση του Scholz να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για να περάσει από την Μπούντεσταγκ και το Bundesrat.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης