Γερμανική πόλη αύξησε τα τέλη στάθμευσης δώδεκα φορές

Θα ακολουθήσουν και άλλες πόλεις το παράδειγμα; Η πρώτη μεγάλη γερμανική πόλη αυξάνει τα τέλη στάθμευσης δώδεκα φορές – τρόμος για τους αυτοκινητιστές…

Πολλές μεγάλες πόλεις προσπαθούν να καταστήσουν το κέντρο τους και τις γειτονικές τους περιοχές περισσότερο ελεύθερες από αυτοκίνητα, προκειμένου να βελτιώσουν το αστικό κλίμα και τη δική τους περιβαλλοντική ισορροπία.

Ορισμένοι δήμοι βλέπουν επίσης μια ευκαιρία να γεμίσουν τα ταμεία της πόλης.

Ενώ ορισμένες πόλεις βασίζονται σε περιοχές με περιορισμένη κυκλοφορία, εκτεταμένες ζώνες πεζών ή την επέκταση των δημόσιων συγκοινωνιών για να καταστήσουν τα κέντρα των πόλεων μη ελκυστικά για τους οδηγούς, η πόλη της Κολωνίας κάνει τώρα ένα δραστικό βήμα παραπέρα.

Η μητρόπολη του Ρήνου δεν στοχεύει στους μετακινούμενους ή στους επισκέπτες με τα αυτοκίνητά τους, αλλά πρώτα στους ίδιους τους κατοίκους της.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, το κόστος για τις άδειες στάθμευσης των κατοίκων αναμένεται να αυξηθεί δραστικά – κατά δώδεκα φορές, όπως ανακοίνωσε η πόλη σε δελτίο Τύπου.

Το κόστος για μια άδεια κατοίκου θα κυμαίνεται τότε μεταξύ 330 και 390 ευρώ ετησίως. Το τέλος θα υπολογίζεται ανάλογα με το μήκος του οχήματος.

Νέος υπολογισμός των τελών στάθμευσης στην Κολωνία

Μέχρι τώρα, οι κάτοχοι άδειας στάθμευσης στους 47 χώρους στάθμευσης κατοίκων πλήρωναν μόνο το διοικητικό τέλος των 30 ευρώ ετησίως.

Για ένα μικρό αυτοκίνητο με μήκος, στο μέλλον θα οφείλονται 330 ευρώ ετησίως.

Εάν το αυτοκίνητο έχει μήκος μεγαλύτερο από 4.709mm, το τέλος θα είναι 360 ευρώ. Σύμφωνα με τον δήμο, αυτή η κατηγορία τιμών είναι πιθανό να επηρεάσει τους περισσότερους κατοίκους (περίπου τους μισούς).

Όσοι οδηγούν αυτοκίνητο μήκους από 4.710 mm έως 5.600 mm, όπως πολλά στέισον βάγκον ή SUV, πρέπει να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη στα 390 ευρώ.

Επίσης ιδιοκτήτες τροχόσπιτου μπορεί τώρα να νιώσουν μια “ανατριχίλα στη σπονδυλική του στήλη”, διότι: Τα οχήματα με μήκος άνω των 5.600mm δεν θα λαμβάνουν στο μέλλον άδεια στάθμευσης κατοίκων”.

Ο δήμος θέλει να επανεκπαιδεύσει τους πολίτες

Η πόλη δεν κρύβει ότι με τα μέτρα αυτά θέλει να δημιουργήσει μια επανεκπαίδευση ή αναστοχασμό στους πολίτες που οδηγούν αυτοκίνητα.

“Ελπίζουμε ότι έτσι θα μειωθεί ο αριθμός των αυτοκινήτων στην Κολωνία. Τα νέα τέλη στάθμευσης των κατοίκων αποτελούν δομικό στοιχείο της στροφής στην κινητικότητα”, λέει η δήμαρχος της Κολωνίας Henriette Reker.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εισαγωγή των υψηλότερων τελών αποσκοπεί στο να “δημιουργήσει κίνητρα για τη μετάβαση σε εναλλακτικές λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο ή οι προσφορές κοινής χρήσης αυτοκινήτων, όπου αυτό είναι δυνατόν, ίσως να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ενός μικρότερου αυτοκινήτου και να βελτιώσουμε την ποιότητα του δημόσιου χώρου”.

Τα πρόσθετα έσοδα που θα προκύψουν από την υπέρογκη αύξηση των τελών στάθμευσης θα εισρεύσουν στον γενικό προϋπολογισμό, αλλά θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για έργα που προωθούν την επανάσταση της κινητικότητας, διαβεβαιώνει η πόλη στην ανακοίνωσή της.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ύψος των τελών ρυθμιζόταν από τον ομοσπονδιακό νόμο.

Ήδη από το 2020 ανατράπηκε το ανώτατο όριο των 30,70 ευρώ που ίσχυε μέχρι τότε και έκτοτε τα ομόσπονδα κρατίδια έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν τα ίδια τα τέλη για τις άδειες στάθμευσης των κατοίκων.

Μένει να δούμε αν και άλλες πόλεις θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της μεγάλης πόλης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης