Η γερμανική VNG προχωρά σε πληρωμή με βάση το διάταγμα για τα ρούβλια

Τραπεζικό λογαριασμό στη Ρωσική Gazprombank άνοιξε η γερμανική εταιρεία VNG προκειμένου να μεταφέρει τις πληρωμές σε ευρώ για το ρωσικό φυσικό αέριο στο μέλλον ενώ δεν αναμένει προβλήματα κατά τη μετατροπή σε ρούβλια.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε η γερμανική εταιρεία σύμφωνα με το Reuters, ικανοποιώντας το αίτημα της Μόσχας για πληρωμή του φυσικού αερίου προς «μη φιλικές χώρες» σε ρούβλια.

Οι Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου ανησυχούν ότι η υιοθέτηση των νέων μέτρων, βάσει των οποίων πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για μελλοντικές πληρωμές, θα μπορούσε να παραβιάσει τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία ενώ η απόρριψή τους θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο ολόκληρης της Ευρώπης.

Η VNG, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη γερμανική εταιρεία EnBW, ανέφερε ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί κυρώσεων, για να συνεχίσει να διασφαλίζει τις προμήθειες και, επομένως, την οικονομική σταθερότητα στη Γερμανία.

«Θα καταβάλουμε το ποσό του τιμολογίου σε ευρώ, στους λογαριασμούς στην Gazprombank σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, έτσι ώστε να διασφαλιστεί από την πλευρά μας η έγκαιρη πληρωμή του προμηθευτή μας», ανέφερε η VNG στην ανακοίνωσή της.

«Υποθέτουμε επίσης ότι η μετατροπή σε ρούβλια δεν θα προκαλέσει δυσκολίες. Τουλάχιστον το άνοιγμα του λογαριασμού κύλησε εντελώς ομαλά» υπογραμμίζει.

Ο γερμανικός εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου αρνήθηκε να δώσει διευκρινήσεις για το εάν είχε ανοίξει δύο λογαριασμούς στην Gazprombank, έναν για πληρωμές σε ευρώ και έναν για τη μετατροπή τους σε ρούβλια.

Η VNG μαζί με την Uniper και την RWE, είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία με την Uniper να έχει ανοίξει ήδη λογαριασμό στη ρωσική τράπεζα.

Η EnBW ανέφερε ότι το 20% των 495 τεραβατώρων φυσικού αερίου που προμηθεύτηκε πέρυσι προήλθε μέσω απευθείας συμφωνιών με Ρώσους προμηθευτές, προσθέτοντας ότι οι ποσότητες αυτές θα μειωθούν από το 2023 και μετά.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.