Οι γερμανικοί δήμοι φοβούνται απώλειες δισεκατομμυρίων

Πακέτα ανακούφισης στη Γερμανία: Ποιος πληρώνει το λογαριασμό;

Στη συνεδρίαση του συνασπισμού στο Μέζεμπεργκ, ο νόμος του υπουργού Οικονομικών Λίντνερ για τις αναπτυξιακές ευκαιρίες θα μπορούσε να περάσει. Οι δήμοι προειδοποιούν ότι θα χάσουν έως και 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ…

Την περασμένη Πέμπτη, ο καγκελάριος βρέθηκε στο Μόναχο. Σε μια προεκλογική εκδήλωση του βαυαρικού SPD ενόψει των κρατικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου.

Ο Όλαφ Σολτς δέχτηκε ερωτήσεις από πολίτες, θέλοντας να μεταδώσει καλή διάθεση και πνεύμα αισιοδοξίας.

Ο δήμαρχος του Μονάχου Ντίτερ Ράιτερ, κομματικός φίλος του καγκελαρίου, στάθηκε στο περιθώριο. Δεν είχε καλή διάθεση.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ θέλει να επιτύχει φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ, αλλά η υπουργός Οικογένειας Λίζα Πάους είχε μπλοκάρει το νομοσχέδιο στη διαμάχη για το βασικό επίδομα τέκνων.

Τώρα που υπάρχουν ενδείξεις για συμφωνία, ο νόμος για τις ευκαιρίες ανάπτυξης θα μπορούσε να ψηφιστεί εκεί.

Το Μόναχο αναμένει απώλειες εσόδων

Ο δήμαρχος Μονάχου φοβάται τεράστιες απώλειες στα έσοδα από τους φόρους στο εμπόριο, εάν ο νόμος για τις αναπτυξιακές ευκαιρίες περάσει με την παρούσα μορφή του.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την προσωρινή αναστολή της φορολόγησης των ελάχιστων κερδών για τον εμπορικό φόρο, γεγονός που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να διεκδικήσουν μεγαλύτερες ζημίες που μεταφέρονται στη συνέχεια στους δήμους.

Ο Ράιτερ φοβάται ότι η πόλη του θα χάσει 150 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ως αποτέλεσμα.

Σε σύγκριση με τα συνολικά έσοδα από τον εμπορικό φόρο, αυτό φαίνεται υποφερτό- φέτος η πόλη αναμένει 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όμως ο Ράιτερ τονίζει ότι πρόκειται για πολλά χρήματα, ακόμη και για μια πόλη όπως το Μόναχο.

Ο προϋπολογισμός είναι ήδη αυστηρά υπολογισμένος ακόμη και χωρίς τον νόμο για τις αναπτυξιακές ευκαιρίες.

Δεν θα μπορούσε να δεχτεί την απώλεια 150 εκατομμυρίων ευρώ.

“Κακά νέα” για τις γερμανικές πόλεις

Η Γερμανική Ένωση Πόλεων έχει παρόμοια άποψη. Η αναπληρώτρια διευθύντριά της Verena Göppert δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι το υπουργείο Οικονομικών θέλει προφανώς να βάλει το τσεκούρι στον εμπορικό φόρο με τον σχεδιαζόμενο νόμο περί αναπτυξιακών ευκαιριών.

Σε παγγερμανικό επίπεδο, οι δήμοι θα μπορούσαν να στερηθούν 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ. “Για την ικανότητα των πόλεων να δράσουν, αυτό θα ήταν πραγματικά άσχημα νέα”, δήλωσε η Göppert.

Ο καγκελάριος ανακοίνωσε ότι ο νόμος θα γίνει “λίγο πιο προσιτός” πριν ψηφιστεί

Ο δήμαρχος του Μονάχου έχει μια σαφή ιδέα για το τι σημαίνει αυτό: “Πιστεύω ότι αυτό το μέρος πρέπει να αφαιρεθεί από τον νόμο για τις αναπτυξιακές ευκαιρίες”, δήλωσε στο BR στο περιθώριο της επίσκεψης του καγκελαρίου στο Μόναχο.

Εάν αυτό δεν ήταν δυνατό, απαίτησε εκατό τοις εκατό αποζημίωση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Το FDP δεν θέλει επαναδιαπραγμάτευση

Πάντως, είναι απίθανο να συμφωνήσει σε αυτό ο υπουργός Οικονομικών.

Το FDP είναι ικανοποιημένο με τον νόμο περί αναπτυξιακών ευκαιριών στην παρούσα μορφή του.

Ο Reinhard Houben, εκπρόσωπος οικονομικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, δεν βλέπει τίποτα κακό στο να συμμετέχουν οι δήμοι στη φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων.

Ειδικά στο Μόναχο, πολλές επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από τη φορολογική ελάφρυνση και συνεπώς “και οι δήμοι που λαμβάνουν φόρους.”

Και τα τρία επίπεδα – ομοσπονδιακό, κρατικό και δημοτικό – καλούνται να στηρίξουν τη γερμανική οικονομία, λέει ο Houben.

Η σχεδιαζόμενη συμμετοχή των δήμων στη χρηματοδότηση είναι “ο σωστός τρόπος”.

Αυτό δεν ακούγεται σαν μεγάλη προθυμία για επαναδιαπραγμάτευση των βασικών σημείων του νόμου για τις αναπτυξιακές ευκαιρίες.

Ακόμη και αν ο Scholz καταφέρει να φέρει το υπουργικό συμβούλιο σε συμφωνία, θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες διαφωνίες σχετικά με τον νόμο για τις αναπτυξιακές ευκαιρίες το αργότερο κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης