Ημέρα Δωρεάς Οργάνων: Θα υπάρξει λύση στη Γερμανία;

Newsroom

Ημέρα Δωρεάς Οργάνων: Θα υπάρξει λύση στη Γερμανία;

Θα υπάρξει σύντομα λύση ένστασης για τις δωρεές οργάνων στη Γερμανία; Το ζήτημα αυτό συζητείται επί του παρόντος εκ νέου – ο υπουργός Υγείας της Βαυαρίας Holetschek το χαιρετίζει…

Για να γίνει κάποιος δωρητής οργάνων, πρέπει επί του παρόντος να δώσει την ενεργή συγκατάθεσή του – μέσω μιας κάρτας δωρητή οργάνων ή μετά το θάνατο μέσω των συγγενών.

“Η δωρεά οργάνων μπορεί να σώσει ζωές”, τονίζει ο υπουργός Υγείας της Βαυαρίας Κλάους Χόλετσεκ (CSU).

Δωρεά οργάνων: Holetschek τάσσεται υπέρ της λύσης της ένστασης

Με αφορμή την Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, ο Holetschek “χαιρετίζει επομένως την πρωτοβουλία του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας Karl Lauterbach να συζητηθεί εκ νέου στη γερμανική Βουλή η λύση της αντίρρησης”. Πριν από τρία χρόνια, ένας νόμος για τη λύση της αντίρρησης απέτυχε στην Μπούντεσταγκ.

Σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, ο αριθμός των δωρητών οργάνων είναι σημαντικά υψηλότερος βάσει της λύσης αντίρρησης, δήλωσε ο Holetschek.

Με τη λύση της αντίρρησης, κάθε πολίτης μπορεί να γίνει δωρητής οργάνων μετά θάνατον, εφόσον δεν έχει αρνηθεί ρητά. Τώρα ο αριθμός των δοτών είναι χαμηλός.

Στη Βαυαρία 2023 μέχρι στιγμής μόνο 48 δωρητές οργάνων

Στη Βαυαρία, υπήρξαν μέχρι στιγμής φέτος 48 δωρητές οργάνων. Αυτοί συγκρίνονται με 1.100 άτομα που περιμένουν για ένα ζωτικό όργανο μόνο στη Βαυαρία, δήλωσε ο Holetschek.

“Ο αριθμός των δωρεών οργάνων φέτος παρέμεινε σταθερός μέχρι το τέλος Μαΐου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο”, δήλωσε ο Holetschek.

Σε ολόκληρη τη Γερμανία, οι ετήσιοι αριθμοί είχαν παρουσιάσει πρόσφατα μείωση. Το 2022, ο αριθμός των δωρητών οργάνων στη Γερμανία είχε μειωθεί σε 869 έναντι 933 το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το Γερμανικό Ίδρυμα Μεταμοσχεύσεων Οργάνων.

Ο αριθμός των πιθανών δωρητών οργάνων πολύ υψηλότερος

Ο Bruno Meister, επικεφαλής του κέντρου μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilians του Μονάχου, επικαλέστηκε επίσης στις εφημερίδες της “Mediengruppe Bayern” τη λύση της αντίρρησης.

Αυτό θα ήταν “εξαιρετικά σημαντικό για την αύξηση του αριθμού των δωρητών οργάνων”, δήλωσε.

“Θα μπορούσαν να είναι περίπου διπλάσιοι – δηλαδή 20 δότες οργάνων ανά εκατομμύριο κατοίκων. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε λίγο πάνω από τους δέκα”.

Υπάρχουν 60.000 θάνατοι με εγκεφαλική βλάβη στις γερμανικές μονάδες εντατικής θεραπείας κάθε χρόνο, εξήγησε ο Meister.

“Εκτιμούμε ότι περίπου 25.000 έως 30.000 από αυτούς θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμοι για δωρεά οργάνων”.

Αλλά υπάρχουν μόνο 800 έως 900 δωρητές ετησίως, λέει. “Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά, φυσικά”.

Οι γιατροί πρέπει να ζητούν από τους συγγενείς το 85% των αποθανόντων

Μόνο περίπου το 15 τοις εκατό των ανθρώπων έχει κάρτα δωρητή οργάνων, λέει.

“Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, οι γιατροί πρέπει επομένως να ρωτούν τους πλησιέστερους συγγενείς για την εικαζόμενη βούληση του ατόμου στο 85 τοις εκατό των θανόντων.

Είναι κατανοητό ότι είναι συγκλονισμένοι από αυτό, επειδή έχουν να ασχοληθούν με άλλα θέματα εκτός από τη δωρεά οργάνων σε αυτή την περίπτωση”, εξήγησε ο Meiser: “Ενώ συχνά δεν λένε ρητά όχι, απλά δεν συμφωνούν”.

Η Ημέρα Δωρεάς Οργάνων γιορτάζεται ως ημέρα δράσης στη Γερμανία από το 1983. Πραγματοποιείται το πρώτο Σάββατο του Ιουνίου.

Η φετινή πόλη είναι το Ντίσελντορφ.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης