Γερμανία: Τέλος σε υποχρεωτικές μάσκες και τεστ Covid τον Μάρτιο

Οι υποχρέωση διενέργειας τεστ και χρήσης μάσκας θα διακοπούν στην Γερμανία από την 1η Μαρτίου λόγω του ότι ο ιός αφενός έχει αδυνατίσει και αφετέρου, όπως αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Υγείας και ο αρμόδιος υπουργός, Karl Lauterbach, οι στόχοι έχουν επιτευχθεί.

Εικόνα υποχώρησης εμφανίζει η πανδημία και στην Ελλάδα, με τις αιτήσεις για αντι-ιικά φάρμακα να έχουν υποχωρήσει, από 800 ανά ημέρα στις αρχές Ιανουαρίου, σε 650 στο τέλος του ίδιου μήνα και σε 260 χθες.

Παρά την υποχώρηση, ωστόσο, η υποχρεωτικότητα της μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις δομές Υγείας και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Υγείας, λόγω της σταθερής κατάστασης των λοιμώξεων, τα τεστ και οι μάσκες θα καταργηθούν σταδιακά την 1η Μαρτίου.

Οι ομοσπονδιακοί και οι πολιτειακοί υπουργοί Υγείας έχουν συμφωνήσει σε αυτό. Μόνο οι επισκέπτες σε ιατρεία, νοσοκομεία και γηροκομεία θα υποχρεούνται να φορούν μάσκες.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας καθηγητής Karl Lauterbach εξηγεί:

“Η Γερμανία ξεπέρασε με ικανοποιητικό τρόπο την πανδημία. Έχουμε έναν σχετικά ηλικιωμένο πληθυσμό, το ποσοστό εμβολιασμού είναι σχετικά χαμηλό.

Και όμως έχουμε λιγότερους θανάτους συγκριτικά με πολλές άλλες χώρες. Το οφείλουμε αυτό στην συνεπή μας πολιτική για τον κορωνοϊό, που είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές στην Ευρώπη.

Με το σχέδιο των 7 σημείων, ήμασταν καλά προετοιμασμένοι για το φθινόπωρο. Παρόλο που ο ιός έχει γίνει πιο μεταδοτικός, είναι πλέον λιγότερο επιθετικός.

Και οι εμβολιασμοί και οι λοιμώξεις έχουν αυξήσει την ανοσία του πληθυσμού.

Η ουσία είναι ότι η κατάσταση της μόλυνσης είναι σταθερή εδώ και εβδομάδες. Η επίπτωση των 7 ημερών παραμένει στάσιμη.

Τα νοσοκομεία είναι σε θέση να φροντίζουν καλά τους ασθενείς με κορωνοϊό .

Και χαίρομαι ιδιαίτερα που το ποσοστό των θανάτων από CoViD σε οίκους ευγηρίας το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί με αλαματώδη ρυθμό.

Τα προηγούμενα χρόνια, είχαμε περίπου το 15% όλων των θανάτων σε οίκους ευγηρίας. Στο τέλος του περασμένου έτους, ήταν μόνο 3,4%.

Αυτό δείχνει ότι τα μέτρα μας λειτούργησαν. Οι αρμόδιοι για τον εμβολιασμό, οι εξετάσεις και η φαρμακευτική αγωγή έχουν αποδώσει τα μέγιστα.

Και, φυσικά, η συνεπής πολιτική για τα τεστ αλλά και την χρήση προστατευτικής μάσκας.

Η επιτυχία αυτής της συνεπούς πολιτικής μας δίνει τη δυνατότητα να χαλαρώσουμε τα μέτρα κατά του κορωνοϊού νωρίτερα απ΄ότι είχαμε προγραμματίσει.

Για αυτό, συμφωνήσαμε με τους υπουργούς υγείας των ομόσπονδων κρατιδίων να καταργήσουμε σταδιακά σχεδόν όλες την υποχρεωτικότητα για τα τεστ και τις μάσκες την 1η Μαρτίου.

Μόνο όταν επισκεπτόμαστε ιατρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα διατηρήσουμε την υποχρέωση της μάσκας στην περίπτωση αυτή για λίγες ακόμη εβδομάδες.

Όποιος επισκέπτεται ασθενείς ή τρόφιμους γηροκομείων, όποιος κλείνει ιατρικά ραντεβού, θα πρέπει να φοράει μάσκα. Η προστασία των ευάλωτων ομάδων προέχει.

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη. Αλλά η πανδημία έχει χάσει τον τρόμο που προκαλούσε. Ο ιός είναι ελεγχόμενος στην καθημερινή ζωή. Και βγάζουμε χρήσιμα συμπεράσματα από αυτό”.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο Γερμανός υπουργός Υγείας σε πρόσφατη από κοινού συνέντευξή του με τον ιολόγο Christian Drosten στο περιοδικό “Der Spiegel” (11/2) αναφορικά με τον ρόλο της επιστήμης, της πολιτικής και των ΜΜΕ στην πανδημία, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η διαστρέβλωση των γεγονότων προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην διαχείριση της πανδημίας.

Πηγή: ιατροnet

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.