Κρίση σε φούρνους: Θα κοστίζει το ψωμί 25€ στη Γερμανία;

Οι φούρνοι σε δυσχερή θέση: Θα κοστίζει σύντομα το ψωμί 25 ευρώ στη Γερμανία; Οι επιχειρήσεις ανησυχούν για το μέλλον τους και ζητούν κυβερνητική βοήθεια…

Οι επιχειρήσεις και οι ενώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: τα αρτοποιεία δίνουν σήμερα μάχη για την ύπαρξή τους. Ευθύνεται η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών, καθώς και οι υψηλότερες δαπάνες προσωπικού.

Αυτό το “τσουνάμι κόστους”, όπως το αποκαλεί η Κεντρική Ένωση του Γερμανικού Επαγγέλματος Αρτοποιών (Zentralverband des Deutschen Bäckerhandwerks) στο Βερολίνο, έχει κάνει πολλούς αρτοποιούς να ανησυχούν για το μέλλον. Χιλιάδες επιχειρήσεις κινδυνεύουν.

Χρειάζεται επειγόντως βοήθεια: Τα αρτοσκευάσματα ακριβαίνουν στη Γερμανία

Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μετακυλήσουν μέρος του πρόσθετου κόστους στους πελάτες τους – και να αυξήσουν τις τιμές των αρτοσκευασμάτων τους.

Το ψωμί θα κοστίζει σύντομα 25 ευρώ; Ή θα κλείσουν εντελώς οι φούρνοι; Ένα πράγμα είναι βέβαιο: η βοήθεια είναι επειγόντως απαραίτητη.

Τα αρτοποιεία κλείνουν: Μείωση 2,3% στη Βαυαρία

Σύμφωνα με την Κεντρική Ένωση, υπάρχουν 2.202 αρτοποιεία στη Βαυαρία (στις 21.12. 2021). Μόνο πέρυσι, 127 εταιρείες έκλεισαν, αλλά 76 ιδρύθηκαν εκ νέου. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα μείον 2,3%, λέει στην AZ  (abendzeitung-muenchen.de) ο διευθύνων σύμβουλος της Κεντρικής Ένωσης Daniel Schneider.

Το 70% έχει φούρνους αερίου στη Γερμανία

Συνολικά, υπάρχουν ακόμη 9.965 αρτοποιεία στη Γερμανία. Περίπου το 70 τοις εκατό από αυτούς λειτουργούν τους φούρνους τους με φυσικό αέριο.

Ορισμένοι από αυτούς αγωνίζονται τώρα με “τρελές αυξήσεις τιμών”, λέει ο Schneider. Και οι υπόλοιποι επηρεάζονται επίσης, επειδή το κόστος του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί εξίσου απότομα.

Το επάγγελμα του αρτοποιού βρίσκεται σε μια κατάσταση “πιο δύσκολη από ποτέ στην ιστορία του”, δήλωσε επίσης στην AZ ο Stephan Kopp, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Συντεχνίας Αρτοποιών της Βαυαρίας.

Ραγδαία μείωση του εμπορίου αρτοποιίας στη Γερμανία;

Ο Eyüp Aramaz, σύμβουλος διαχείρισης που βρίσκεται σε επαφή με πολλούς φούρνους, επιβεβαιώνει την πληροφορία. Πολλοί δεν γνωρίζουν πώς θα συνεχιστούν τα πράγματα στο μέλλον. Λόγω των αυξήσεων των τιμών, ο “θάνατος” των αρτοποιείων θα συμβεί ακόμη πιο γρήγορα, ενώ ο αριθμός τους μειώνεται ήδη εδώ και χρόνια.

“Παντού, ιδίως οι μικρότερες, ιδιόκτητες επιχειρήσεις διολισθαίνουν τώρα στην αφερεγγυότητα, επειδή απλώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον δεκαπλασιασμό του κόστους”. Αν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, σύντομα θα μείνουν μόνο τα μισά αρτοποιεία. “Και το ψωμί θα γίνει είδος πολυτελείας και θα κοστίζει 25 ευρώ στο μέλλον”.

Το αρτοποιείο ψωμιού και ζαχαροπλαστικής Neulinger, για παράδειγμα, το οποίο διαθέτει πέντε υποκαταστήματα στο Μόναχο, υποφέρει από το αυξημένο κόστος ενέργειας. “Προς το παρόν έχουν ακραίες επιπτώσεις”, λέει στην AZ η διευθύνουσα σύμβουλος Gabriele Kiesewetter.

Εκεί χρησιμοποιούνται ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και ξυλόφουρνοι. Η παραγωγή βελτιστοποιείται και η ηλεκτρική ενέργεια εξοικονομείται όπου είναι δυνατόν.

Ο νυχτερινός φωτισμός, για παράδειγμα, έχει περιοριστεί και κάθε λάμπα έχει ελεγχθεί. Αλλά αυτό είναι μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με το κόστος που προκαλούν οι φούρνοι. “Αλλά πρέπει να ψήνουμε, είμαστε αρτοποιείο”.

“Από τον Ιούλιο, πληρώνουμε 15.000 ευρώ το μήνα – μόνο για το ηλεκτρικό ρεύμα”

Ο Kiesewetter δίνει την δική του οπτική στην ακραία κατάσταση με ένα παράδειγμα και ακούγεται πολύ ανήσυχος: Λέει ότι ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος το πρώτο εξάμηνο του 2022 για έναν χώρο παραγωγής ήταν περίπου 3.000 έως 4.000 ευρώ το μήνα. Από τον Ιούλιο, είναι 15.000 ευρώ.

Και η τελευταία αύξηση μόλις έφτασε, λέει: “Από τον Οκτώβριο θα πληρώνουμε άλλο ένα 50 τοις εκατό περισσότερο”. Αυτό σημαίνει επταπλασιασμό του συνολικού λογαριασμού – μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.