Μεγαλύτερο επίδομα στέγασης για περισσότερα άτομα στη Γερμανία

Το επίδομα στέγασης για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα στη Γερμανία πρόκειται να διπλασιαστεί σε 370 ευρώ κατά μέσο όρο το μήνα από τον Ιανουάριο.

Θα επεκταθεί επίσης σε περίπου δύο εκατομμύρια νοικοκυριά – θα ωφεληθούν επίσης άτομα με κατώτατο μισθό ή μίνι συντάξεις. Αυτό είναι σύμφωνα με τα σχέδια του Ομοσπονδιακού Υπουργού Στέγασης.

Η σχεδιαζόμενη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταρρύθμιση του επιδόματος στέγασης πρόκειται να οδηγήσει σε μέση αύξηση του επιδόματος στέγασης κατά 190 ευρώ ανά μήνα και νοικοκυριό.

Έτσι, το επίδομα στέγασης θα αυξηθεί κατά μέσο όρο σε περίπου 370 ευρώ μηνιαίως. Αυτό προκύπτει από το σχέδιο νόμου για την αύξηση του επιδόματος στέγασης.

Μέγιστο 40 % του εισοδήματος για δαπάνες στέγασης στη Γερμανία

Ο κανονισμός πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023. Μέχρι στιγμής, ο μέσος όρος του επιδόματος στέγασης είναι 177 ευρώ ανά μήνα και νοικοκυριό.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, στόχος είναι τα νοικοκυριά που βρίσκονται στα εισοδηματικά όρια για τη χορήγηση επιδόματος στέγασης να χρειάζεται να δαπανούν κατά μέσο όρο μόνο το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για το κόστος στέγασης. Μέχρι στιγμής, το μερίδιο αυτό έχει φθάσει σε ποσοστό άνω του 50%.

Σύμφωνα με τα σχέδια, ο αριθμός των επιλέξιμων νοικοκυριών θα αυξηθεί από περίπου 600.000 σε περίπου δύο εκατομμύρια. Μελλοντικά, αυτό θα περιλαμβάνει επίσης άτομα που κερδίζουν τον κατώτατο μισθό ή έχουν σύνταξη ανάλογου ύψους.

Θα ληφθούν υπόψη οι δαπάνες για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το κόστος για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης θα λαμβάνεται επίσης υπόψη στον υπολογισμό με περίπου δύο ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Με τη μεταρρύθμιση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντιδρά στην απότομη αύξηση του κόστους στέγασης. Η ομοσπονδιακή υπουργός Κατασκευών Klara Geywitz (SPD) θέλει να παρουσιάσει το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο ήδη την επόμενη εβδομάδα.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.