“Το μεγαλύτερο χωριό του κόσμου”: Τι λένε οι ξένοι για το Μόναχο

Το Μόναχο κατατάχθηκε πρόσφατα ως ένα από τα πιο απογοητευτικά μέρη για να επισκεφθεί κανείς στον κόσμο, αλλά τι πιστεύουν οι ξένοι που ζουν εκεί για τη γραφική πρωτεύουσα της Βαυαρίας;

Όταν σκέφτεστε μια γερμανική πόλη που διχάζει τον κόσμο, το πρώτο που θα σας ερχόταν στο μυαλό θα ήταν πιθανότατα το Βερολίνο ή η Φρανκφούρτη.

Κάποιοι λένε ότι η πρωτεύουσα είναι βρώμικη και χαοτική, κάποιοι την αγαπούν για την χαλαρή της ατμόσφαιρα και τον ξεδιάντροπο ηδονισμό της.

Πολλοί εκτιμούν τη Φρανκφούρτη για τη μεγάλη κοινότητα των ομογενών και τη ζωντανή της ατμόσφαιρα, άλλοι λένε ότι είναι πολύ αποπνικτική.

Αλλά όταν πρόκειται για τη γραφική πόλη του Μονάχου, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα για να διαφωνήσει κανείς, σωστά; Λάθος.

Σε έρευνα αναγνωστών που διεξήχθη τον Φεβρουάριο, διαπιστώσαμε με έκπληξη πόσο διχαστική ήταν η πόλη.

Οι άνθρωποι επαινούσαν το σύστημα δημόσιων μεταφορών, την ασφαλή ατμόσφαιρα και την εγγύτητα στις Άλπεις, αλλά μισούσαν την υποτονική νυχτερινή ζωή και τη στενομυαλιά των κατοίκων του.

“Υπερεκτιμημένη, ακριβή, πολιτιστικά άχαρη και αποστειρωμένη”, ήταν η ετυμηγορία ενός αναγνώστη.

“Εκτός από τους ανθρώπους που αγαπούν τα βουνά και έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν αυτοκίνητο για να πηγαίνουν τακτικά εκεί”.

“Είναι ακριβή, βρώμικη, κλείνει νωρίς και είναι μια αρκετά βαρετή πόλη”, καυτηρίασε ένας άλλος, προσθέτοντας ότι αξίζει πραγματικά μόνο μια επίσκεψη το Σαββατοκύριακο.

Στο άλλο άκρο, αρκετοί ερωτηθέντες έπλεξαν το εγκώμιο της πρωτεύουσας της Βαυαρίας και δήλωσαν ότι αισθάνονται ότι έχουν βρει εκεί το σπίτι τους για πάντα.

“Ίσως είναι λίγο υπερεκτιμημένη για να την επισκεφθείτε, αλλά δεν είναι καθόλου υπερεκτιμημένη για να ζήσετε”, είπε ένας αναγνώστης.

“Στην πραγματικότητα, θεωρώ ότι είναι μακράν η καλύτερη πόλη για να ζήσει κανείς όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στην Κεντρική Ευρώπη – και αυτό περιλαμβάνει το Παρίσι, το Βερολίνο και το Μιλάνο”.

Ποια είναι λοιπόν τα βασικά πράγματα που προσελκύουν τους ξένους στο Μόναχο – και τι τους αναγκάζει να πηδήξουν στο επόμενο τρένο ICE για το Βερολίνο;

Μόναχο: Μητρόπολη ή μικρή πόλη;

Μια πτυχή της ζωής στο Μόναχο που αναφέρθηκε ξανά και ξανά ήταν το γεγονός ότι η βαυαρική πρωτεύουσα είναι τεχνικά μια μεγαλούπολη, αλλά από πολλές απόψεις μοιάζει με μια μικρή πόλη.

Για τον Mauricio Cardoso de Souza, ο οποίος στο παρελθόν ζούσε σε μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και μετακόμισε στο Μόναχο το περασμένο καλοκαίρι, αυτό ήταν μέρος της αναμφισβήτητης γοητείας του.

“Το Μόναχο είναι μια μεγάλη πόλη με ατμόσφαιρα μικρής πόλης”, είπε. “Μπορείς να βρεις πραγματικά τα πάντα εδώ -είναι πραγματικά διασκεδαστικό- και υπάρχουν διαφορετικά αξιοθέατα κάθε εποχή, γεγονός που κρατά την πόλη σε κίνηση”.

Ένας άλλος αναγνώστης επεσήμανε ότι η ατμόσφαιρα μικρής πόλης του Μονάχου έχει και ένα άλλο πλεονέκτημα: είναι πιο πράσινη και πιο υγιεινή από πολλές άλλες μητροπόλεις.

“Είναι σπάνιο μια τόσο μεγάλη πόλη να μην είναι μολυσμένη”, είπαν. “Είναι πραγματικά υγιεινό να ζεις εδώ. Έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στον κόσμο και είναι σαν ένα μεγάλο χωριό”.

Για άλλους, η ατμόσφαιρα του χωριού του Μονάχου ήταν πολύ περισσότερο απογοήτευση παρά έλξη.

“Το Μόναχο είναι κατά τη γνώμη μου το μεγαλύτερο χωριό στον κόσμο”, δήλωσε ένας κάτοικος της περιοχής, ο οποίος πρόσθεσε ότι η πόλη είναι καλή για να ζει κανείς, αλλά δεν αξίζει πραγματικά μια επίσκεψη από μόνη της.

“Σίγουρα μπορείς να βρεις σχεδόν τα πάντα που θα μπορούσε κανείς να ελπίζει σε μια πόλη – αλλά τίποτα από αυτά δεν είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό.

Η νυχτερινή ζωή είναι απλώς μέτρια. Τα μπαρ, τα εστιατόρια και οι καφετέριες δεν είναι απαράδεκτα, αλλά επίσης δεν είναι πραγματικά κορυφαία”.

Ένας πρώην κάτοικος του Μονάχου μίλησε με ακόμη πιο σκληρά λόγια για τη βαυαρική πρωτεύουσα: “Είναι ένα μικρό χωριό που παριστάνει την πόλη”, είπε.

“Το πιο βαρετό μέρος με 1,5 εκατομμύριο κατοίκους στην Ευρώπη – ή ίσως και στον κόσμο”.

Ενοίκια, ενοίκια, ενοίκια…

Το Μόναχο έχει τη φήμη ότι είναι ακριβό -ιδιαίτερα όσον αφορά τα ενοίκια- οπότε δεν είναι περίεργο που ένα από τα βασικά θέματα των ξένων που ζουν στην πόλη ήταν το δυσθεώρητο κόστος ζωής.

Για τον Narasimha Murthy Keshav Prasad Gubbi, ο οποίος ζει στην πόλη, η ασφάλεια, οι υποδομές και οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι εξαιρετικές στο Μόναχο, αλλά η κρίση στέγασης το καθιστά δύσκολο μέρος για να ζήσουν οι διεθνείς.

“Δεν θα συνιστούσα σε έναν ξένο να ζήσει σε αυτό λόγω της ακραίας στεγαστικής κρίσης και των απίστευτα ακριβών ενοικίων”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι η στέγαση είναι κάτι που πρέπει άμεσα να βελτιωθεί.

“Τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά”, δήλωσε ο Nabeel Sheikh, ο οποίος επαίνεσε το Μόναχο για την καθαριότητα και την υψηλή ποιότητα ζωής του.

“Η διαβίωση, γενικά, είναι ακριβή εδώ – και τα καταστήματα πρέπει να κλείνουν στις 8 το βράδυ”.

Ένας άλλος αναγνώστης που ζει έξω από το Μόναχο αισθάνθηκε επίσης ότι η πόλη είναι απλησίαστη και μας είπε ότι ήταν αδύνατο να βρει διαμέρισμα.

Και δεν ήταν μόνο τα ενοίκια που οι άνθρωποι αισθάνονταν ότι ήταν πολύ υψηλά. Από τους 83 συμμετέχοντες στην έρευνα, περίπου το ένα τέταρτο ανέφερε πόσο ακριβή ήταν η πόλη.

Στην ερώτηση τι θα βελτίωναν στην πόλη, η κάτοικος του Μονάχου Meli μας είπε: “Να είναι πιο εύκολο και λιγότερο ακριβό να βρεις διαμέρισμα, να γίνει η πόλη πιο προσιτή γενικά”, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε επίσης να υπάρχουν περισσότερες εκδηλώσεις που να απευθύνονται σε διεθνές κοινό.

Μόναχο: Ασφαλές, γραφικό και ελαφρώς κοιμισμένο

Για μια πόλη που έχει τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό αλλοδαπών στην Ευρώπη – και τον δεύτερο μεγαλύτερο στη Γερμανία – πολλοί από τους αναγνώστες θεώρησαν ότι η πόλη ήταν λίγο υπερβολικά πολιτισμικά ομοιογενής.

Οι Βαυαροί περιγράφηκαν ως “κλειστοί”, “αγενείς” και “συντηρητικοί” από ορισμένους ερωτηθέντες, ενώ ένας αναγνώστης παραπονέθηκε ότι τα εστιατόρια σερβίρουν “νερωμένες εκδοχές της αυθεντικής κουζίνας για να ταιριάζουν με τον περιορισμένο ουρανίσκο των ντόπιων”.

Στην ερώτηση τι θα μπορούσε να βελτιωθεί στην πόλη, ένας αναγνώστης είπε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν “περισσότερες αγγλόφωνες επιχειρήσεις και περισσότερες υπηρεσίες για μη γερμανόφωνους”.

Για άλλη μια φορά, ωστόσο, όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας – και μια χούφτα αναγνωστών επαίνεσε την κουλτούρα των μπυραριών της πόλης και την παραδοσιακή βαυαρική γοητεία.

Αν θα μπορούσε να ειπωθεί ότι υπάρχει κάπου ομοφωνία, αυτή ήταν ότι το Μόναχο είναι μια όμορφη πόλη με μεγάλη πρόσβαση στην ύπαιθρο και πολλά αξιοθέατα για τους λάτρεις του αθλητισμού.

Οι άνθρωποι ανέφεραν τις απολαύσεις της χαλάρωσης δίπλα στον Isar μια ηλιόλουστη μέρα, της βόλτας στην ιστορική Altstadt ή στο Englischer Garten και της απόλαυσης καφέ και κέικ από μια τοπική καφετέρια.

Η “ασφάλεια” ήταν μια λέξη που αναφερόταν συνεχώς για να περιγράψει την ήπια, φιλική προς την οικογένεια ατμόσφαιρα της πόλης – αλλά από την άλλη πλευρά, αυτό μπορεί να μην οδηγεί πάντα σε μια ξέφρενη βραδινή έξοδο.

“Το Μόναχο είναι πολύ ήσυχο και ήρεμο”, μας είπε ένας κάτοικος. “Αφού ζεις εκεί για λίγο καιρό, νιώθεις σαν να έχεις γεράσει μια δεκαετία: αρχίζεις να συμπεριφέρεσαι σαν γέρος”.

Τις δύο πλευρές της πόλης – και τους δύο τρόπους θέασης – συνόψισε η Meli.

“Είναι πολύ ακριβή, πολυπληθής, συντηρητική και βαρετή και οι κάτοικοί της είναι αρκετά εχθρικοί”, είπε.

“Από την άλλη πλευρά είναι πολύ ασφαλής και πράσινη, οπότε εξαρτάται και από το ποιος ρωτάει και ποιος είναι ο στόχος του.

“Το Μόναχο είναι καλό αν κάποιος προτιμά ήρεμα και ήσυχα μέρη, αλλά όχι για κάποιον που στην πραγματικότητα θέλει ακόμα να διασκεδάσει”.

Εν ολίγοις, αν είστε “Party Mensch”, ίσως να είστε καλύτερα στο Βερολίνο.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.