Μόναχο: Διπλασιασμός των τιμών φυσικού αερίου από το 2023

Ακόμη και για ένα νοικοκυριό δύο ατόμων, αυτό σημαίνει σχεδόν διπλασιασμό στα 3700 ευρώ ετησίως. Τι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τώρα οι πελάτες – και τι μπορούν να κάνουν για να αμβλύνουν το σοκ των τιμών

Το σοκ της τιμής του φυσικού αερίου έχει πλέον πλήρη αντίκτυπο στους καταναλωτές του Μονάχου: Οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα διπλασιάσουν περίπου τις τιμές τους την 1η Ιανουαρίου 2023.

Ένα μέσο νοικοκυριό δύο ατόμων με κατανάλωση 20.000 κιλοβατώρες ετησίως θα πρέπει να πληρώνει στο μέλλον 307 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας κοινής ωφέλειας του δήμου.

Αυτή τη στιγμή, η τιμή είναι 159 ευρώ. Αυτό σημαίνει πρόσθετο κόστος φυσικού αερίου 1776 ευρώ σε ένα έτος.

Σε περίοδο ενός έτους, το πρόσθετο κόστος για τους κατοίκους του Μονάχου είναι φυσικά πολύ υψηλότερο. Η δημοτική επιχείρηση έχει ήδη αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου δύο φορές φέτος.

Το αναφερόμενο νοικοκυριό δύο ατόμων κατέβαλε μόνο 94 ευρώ μηνιαίως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Με την αύξηση την 1η Ιανουαρίου 2022, το ποσό ήταν 117 ευρώ και με την επόμενη αύξηση την 1η Αυγούστου 2022, 159.

Η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερτριπλασιαστεί έτσι την 1η Ιανουαρίου σε σύγκριση με το τέλος του περασμένου έτους.

Μετατρεπόμενη στο παράδειγμα νοικοκυριού, η αύξηση αυτή τη φορά ανέρχεται σε 93%. Ωστόσο, σύμφωνα με τις δημοτικές επιχειρήσεις, αυτό περιλαμβάνει ήδη τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στο φυσικό αέριο από 19 σε επτά τοις εκατό.

Δεν έχουν ακόμη συμπεριληφθεί στον υπολογισμό οι προτάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την ελάφρυνση της επιβάρυνσης των πελατών φυσικού αερίου.

Στη συνέχεια, το κράτος θα αναλάμβανε την προκαταβολή μία φορά τον Δεκέμβριο και από τον Μάρτιο του 2023 και μετά θα πίεζε την τιμή στα δώδεκα λεπτά ανά κιλοβατώρα για το 80% της κατανάλωσης.

“Γνωρίζουμε ότι η αύξηση των τιμών είναι πολύ δυσάρεστη είδηση”, δήλωσε ο Stefan Tauber, επικεφαλής της υπηρεσίας εξυπηρέτησης πελατών της Stadtwerke.

Αλλά η εταιρεία “δεν μπορούσε πλέον να αντισταθμίσει το εξαιρετικά υψηλό κόστος προμήθειας”.

Σε σύγκριση με τις αρχές του 2021, οι τιμές προμήθειας έχουν αυξηθεί κατά 950%, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Stadtwerke Florian Bieberbach σε ενημερωτική συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δημοτικού συμβουλίου.

“Στην αγορά φυσικού αερίου έχουμε υπερπληθωρισμό, ας πούμε”, δήλωσε ο Bieberbach.

Η Stadtwerke συνιστά στους πελάτες της να αυξήσουν γρήγορα την πληρωμή της δόσης φυσικού αερίου, ώστε να αποφύγουν την εφάπαξ καταβολή ενός μεγάλου ποσού (δυνατό στη διεύθυνση www.swm.de/abschlag).

Εάν οι πελάτες δεν μπορούν να πληρώσουν την αύξηση ή μπορούν μόλις και μετά βίας να την πληρώσουν, θα πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί τους γρήγορα.

Στη συνέχεια θα αναζητηθούν λύσεις, είπε. “Κανείς δεν χρειάζεται να παγώσει λόγω δυσκολιών πληρωμής”, υπόσχονται οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.